Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου, 2025
7.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Χρόνιος πόνος: Η εναλλακτική θεραπεία που τον καταπολεμά – Από το πιο γνωστό και αμφιλεγόμενο φυτό

Πρέπει να διαβάσετε

Aνακούφιση στους ασθενείς με χρόνιο πόνο θα μπορούσαν να προσφέρουν συγκεκριμένα παράγωγα της κάνναβης. Ειδικότερα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale κατάφεραν να εντοπίσουν εναλλακτικές ενώσεις με θεραπευτική δυναμική, χημικές ουσίες δηλαδή που βρίσκονται στην κάνναβη, χωρίς ψυχοτρόπο δράση στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι χημικές ουσίες, η κανναβιδιόλη (CBD), η κανναβιγκερόλη (CBG) και η κανναβινόλη (CBN), οι οποίες ανήκουν σε μια ομάδα μορίων γνωστών ως κανναβινοειδή, κατάφεραν να μειώσουν τη δραστηριότητα μιας πρωτεΐνης που θεωρείται κομβική στη σηματοδότηση του πόνου στο περιφερικό νευρικό σύστημα.

Τα ευρήματα συμπληρώνουν αυτά προηγούμενα μελετών και φέρνουν ακόμα ένα βήμα πιο κοντά τη χρήση των κανναβινοειδών για την ανακούφιση του πόνου των ασθενών. Ο χρόνιος πόνος αποτελεί παγκόσμια πρόκληση για την υγεία, καθώς οι τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές σχετίζονται συχνά με παρενέργειες, κίνδυνο εθισμού και μειωμένη αποτελεσματικότητα με την πάροδο του χρόνου. Ο κίνδυνος εθισμού εντοπίζεται κυρίως στη χρήση οπιοειδών, με το πρόβλημα να λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας στις ΗΠΑ. Συνεπώς, η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη νέα προσέγγιση για την ασφαλή και αποτελεσματική ανακούφιση του πόνου, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Τα συμπεράσματά μας ανοίγουν νέους δρόμους για την ανάπτυξη θεραπειών με βάση τα κανναβινοειδή», δήλωσε ο Δρ. Mohammad-Reza Ghovanloo, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής ερευνητής στο Τμήμα Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Yale. «Σύμφωνα με αυτά, αποδείχθηκε ότι ειδικά το CBG έχει τις ισχυρότερες δυνατότητες να παρέχει αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο χωρίς τους κινδύνους που συνδέονται με τις παραδοσιακές θεραπείες» επισημαίνει. Τα κανναβινοειδή μπορούν επίσης να συμβάλουν αποτελεσματικότερα στη διαχείριση του πόνου, σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές λύσεις οπιοειδών, πρόσθεσε ο Δρ. Ghovanloo.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα