Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
16.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Χρονιά ρεκόρ για τη βραχυχρόνια μίσθωση – Ρυθμίσεις φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Πρέπει να διαβάσετε

Έπειτα από μια χρονιά ρεκόρ για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα, το Υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση, ρυθμίσεις για τη διασφάλιση, όπως χαρακτηριστικά ανφέρεται, ενός ισότιμου ανατγωνισμού στην τουριστική αγορά.

“Όλοι ζητούσαμε να υπάρχουν όροι, έτσι ώστε να υπάρχει σωστός αναταγωνισμός. Στην Ελλάδα η βραχυχρόνια ήρθε το 2014. Πιάνουμε τώρα δεκαετία. Έχει ενηλικιωθεί πια και τώρα είναι σε πολύ καλό στάδιο. Πια το 2023 θα είναι η χρονιά ορόσημο κι όχι το 2019” σχολίασε στην Τηλεόραση CRETA ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, Ανδρεάς Χίου.

“Ενώ χρειάστηκαν περίπου 40 χρόνια για να δημιουργηθούν 200.000 κλίνες στο νησί, μόλις τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν δημιουργηθεί 148.000 επίσημες κλίνες που αφορούν το Airbnb, 64.000 στο Νομό Χανίων, 35.000 στο Νομό Ηρακλείου, 30.000 στο Νομό Ρεθύμνου και 19.000 στο Νομό Λασιθίου” τόνισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης.

Φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση θα υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το εισόδημα που αποκτάται από νομικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου, θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και υπόκειται σε ΦΠΑ.

“Μιλάμε για ένα 13%, όπως ισχύει και στα ξενοδοχεία. Είναι κάτι το οποίο ζητούσαμε, προκειμένου να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός” σημείωσε ο κ. Πελεκανάκης.

“Το περιμέναμε, καθώς ισχύει σε όλη την Ευρώπη” ανέφερε ο κ. Χίου.

Προβλέπεται αύξηση των προστίμων για μη εγγραφή στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ.

“Σύμφωνα με δηλώσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ, δεν υπάρχει κάποιο ακίνητο που να μην έχει αριθμό μητρώου ακινήτου, οπότε μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος φοροδιαφεύγει, γιατί οι πλατφόρμες στέλνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία” υπογράμμισε ο κ. Χίου.

Επιπροσθέτως, επεκτείνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5 % επί των εσόδων, ενώ παράλληλα καταργείται ο φόρος διαμονής και θεσπίζεται το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές επαύλεις και βραχυχρόνιες μισθώσεις. Το τέλος κλιμακώνεται κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο από 1,5 έως 10 ευρώ την ημέρα και από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο από 0,5 έως 4 ευρώ την ημέρα.

“Μετά τις φυσικές καταστροφές που είχαμε τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει ένα περιβαλλοντικό τέλος το οποίο θα επιβαρύνει τους τουρίστες και θα καταβάλλεται με την άφιξή τους. Το ποσό να διαφέρει ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου. Αυτό όμως μας βρίσκει αντίθετους, καθώς στην περίπτωση ενός πεντάστερου ξενοδοχείου με ημερήσιο τέλος τα 10 ευρώ, αν μια οικογένεια μένει σε δύο δωμάτια επί δύο εβδομάδες, θα επιβαρυνθεί με περίπου 280 ευρώ επιπλέον” ανέφερε ο κ. Πελεκανάκης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα