Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Οι ασφαλείς επιλογές για τα τρόφιμα – Συμβουλές του ΕΟΔΥ

Πρέπει να διαβάσετε

Κατά την περίοδο των εορτών, συμμετέχουμε σε εορταστικά γεύματα με την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Θα πρέπει, όμως, να λάβουμε υπόψη ότι ορισμένα άτομα στον οικογενειακό ή το φιλικό μας κύκλο ενδέχεται να εκτίθενται σε υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης και εμφάνισης συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας εξαιτίας κατανάλωσης μη ασφαλούς τροφίμου.

Ακολουθούν συμβουλές για ασφαλείς επιλογές τροφίμων για τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως:

  • Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
  • Παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών
  • Έγκυες
  • Ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Πουλερικά και κρέας

Λιγότερο ασφαλής επιλογή:

– Ωμά ή μη επαρκώς μαγειρεμένα πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα) ή κρέας (χοιρινό, αρνίσιο και μοσχαρίσιο)

– Αλλαντικά που δεν έχουν ψηθεί/θερμανθεί, χοτ-ντογκ και λουκάνικα ξηρής ζύμωσης

– Αλείμματα κρέατος, πατέ που διατηρούνται στο ψυγείο

Ασφαλής επιλογή: Πουλερικά και κρέας μαγειρεμένα επαρκώς ώστε η εσωτερική τους θερμοκρασία να είναι ασφαλής.

α) πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα) μαγειρεμένα στους 74οC

β) κρέας (χοιρινό, αρνίσιο και μοσχαρίσιο) μαγειρεμένα στους 63οC (το αφήνετε να ξεκουραστεί για 3 λεπτά πριν το κόψετε ή το καταναλώσετε)

γ) κιμάς (μοσχαρίσιος και χοιρινός) μαγειρεμένος στους 71οC

Αλλαντικά, χοτ-ντογκ και λουκάνικα ξηρής ζύμωσης που έχουν θερμανθεί στους 74 οC

Αλείμματα κρέατος, πατέ σε σφραγισμένες συσκευασίες που δε χρειάζεται να διατηρηθούν στο ψυγείο πριν το άνοιγμα.

Σαλάτες

Λιγότερο ασφαλής επιλογή: Προμαγειρεμένες σαλάτες, όπως

– Coleslaw (λάχανο, καρότο, μαγιονέζα)

– Πατατοσαλάτα

– Τονοσαλάτα

– Σαλάτα με κοτόπουλο ή αυγό.

Ασφαλής επιλογή: Σαλάτες (πατατοσαλάτα, τονοσαλάτα κτλ) που έχουν παρασκευαστεί σε οικιακό περιβάλλον.

Φρούτα και λαχανικά

Λιγότερο ασφαλής επιλογή:

– Ωμές ή μη επαρκώς μαγειρεμένες φύτρες λαχανικών (π.χ. φασόλια)

– Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως μαρούλι και άλλα φυλλώδη λαχανικά, που δεν έχουν πλυθεί επαρκώς

Ασφαλής επιλογή:

– Μαγειρεμένες φύτρες λαχανικών

– Επαρκώς πλυμένα φρούτα και λαχανικά.

Χυμός

Λιγότερο ασφαλής επιλογή: Μη παστεριωμένος χυμός

Ασφαλής επιλογή: Παστεριωμένος χυμός

Γάλα

Λιγότερο ασφαλής επιλογή: Μη παστεριωμένο γάλα και προϊόντα παρασκευασμένα από αυτό

Ασφαλής επιλογή: Παστεριωμένο γάλα και παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τυρί

Λιγότερο ασφαλής επιλογή:

Μαλακό τυρί από μη παστεριωμένο γάλα (π.χ. μανούρι, ανθότυρο, μπρι, καμαμπέρ, μπλε τυρί τύπου ροκφόρ)

Ωμό τυρί κομμένο σε φέτες

Ασφαλής επιλογή:

– Σκληρό τυρί, όπως φέτα, γραβιέρα, cheddar

– Τυρί cottage, τυρί κρέμα

– Παστεριωμένα μαλακά τυριά που έχουν θερμανθεί στους 74 οC (εσωτερική θερμοκρασία)

– Τυρί σε φέτες που έχει θερμανθεί/ψηθεί στους 74οC.

Αυγά

Λιγότερο ασφαλής επιλογή: Ωμά ή μη επαρκώς μαγειρεμένα αυγά (μελάτα) και φαγητά που τα περιέχουν, όπως συνοδευτική σάλτσα για σαλάτα του Καίσαρα (Ceasar’s salad), ωμή ζύμη.

Ασφαλής επιλογή:

– Αυγά επαρκώς μαγειρεμένα (σφιχτά, όχι μελάτα)

– Φαγητά με αυγό (φριτάτα, σουφλέ, κις) μαγειρεμένα στους 74 οC (εσωτερική θερμοκρασία), αν περιέχουν κρέας ή πουλερικά

– Φαγητά με αυγό μαγειρεμένα στους 71οC (εσωτερική θερμοκρασία), αν δεν περιέχουν κρέας ή πουλερικά

– Φαγητά που περιέχουν παστεριωμένα αυγά και που δε θα μαγειρευτούν σε ασφαλείς θερμοκρασίες, όπως μους και ντρέσινγκ σαλάτας.

Ψάρια και θαλασσινά

Λιγότερο ασφαλής επιλογή:

– Ωμά ή μη επαρκώς μαγειρεμένα ψάρια ή οστρακοειδή (συμπεριλαμβανομένου και σούσι, σεβίτσε)

– Καπνιστά θαλασσινά που έχουν διατηρηθεί στο ψυγείο (εκτός αν πρόκειται για μαγειρεμένο φαγητό)

– Για εγκύους: ψάρια με μεγάλες ποσότητες υδραργύρου (π.χ. ξιφίας)

Ασφαλής επιλογή:

– Ψάρι μαγειρεμένο στους 63 οC (εσωτερική θερμοκρασία)

– Οστρακοειδή μαγειρεμένα μέχρι να ανοίξει το κέλυφος (και επιπλέον μαγείρεμα 3-5 λεπτά για τα στρείδια)

– Καπνιστά ψάρια σε σφραγισμένες, αεροστεγείς συσκευασίες ή σε συσκευασία που δε χρειάζεται να διατηρηθεί στο ψυγείο πριν το άνοιγμα

– Καπνιστά ψάρια μαγειρεμένα

– Για εγκύους: ψάρια που περιέχουν μικρότερες ποσότητες υδραργύρου (π.χ. γαρίδα, σολωμός, μπακαλιάρος)

Αλεύρι

Λιγότερο ασφαλής επιλογή: Ωμή ζύμη ή ωμό κουρκούτι

Ασφαλής επιλογή: Ζύμη και κουρκούτι που φέρουν ένδειξη ότι μπορούν να καταναλωθούν ωμά.

Πηγήnewsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα