Συνεχίζει την περιοδεία του στην Κρήτη ο υποψήφιος για την προεδρία στο Κίνημα Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος το πρωί πραγματοποίησε επαφές στο Ηράκλειο.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο κ. Χρηστίδης αναφέρθηκε στην απώλεια της Φώφης Γεννηματά, λέγοντας πως δεν υπήρχε περίπτωση να λάβει μέρος στις εσωκομματικές εκλογές εάν συμμετείχε και η ίδια στην «κούρσα». «Φυσικά η απόφαση να κατέβω έγινε όταν η Φώφη Γεννηματά αποσύρθηκε από αυτή τη διαδικασία και χωρίς ποτέ κανένας μας να πιστεύει ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο, γιατί ήταν μια τεράστια ανατροπή σε προσωπικό επίπεδο αρχικά και έχουν υπάρξει πολλές φορές που σκέφτομαι αν ήξερα, τι συνέβαινε στην πορεία, τι θα είχα επιλέξει να κάνω στην αρχή. Όμως ήταν κάτι το οποίο προέκυψε και από μέσα μου, ως μια βαθιά πολιτική ανάγκη να εκφραστεί ένας χώρος, τον οποίο υπηρέτησα πολλά χρόνια, ένας χώρος τον οποίο είδαμε να φτάνεις τα 4% και με την προσπάθεια, την τόλμη, τη γενναιότητα, την ανθρωπιά της Φώφης Γεννηματά, να ξαναχτίζεται, να κερδίζει την πολιτική του αυτονομία και σήμερα να συζητά πως θα ξαναγίνει πρωταγωνιστικός πόλος του συστήματος».
Ο κ. Χρηστίδης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, ήταν εκείνος που έδωσε «φωνή» στους μη προνομιούχος περνώντας έτσι ένα μήνυμα, για την καταπολέμηση των ανισοτήτων. «Δεν θα συνεχίσουμε και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε ένα κόμμα που είναι μικρομεσαίο, η δική μας παράταξη έχει ιστορική βάση στις μεγαλύτερες αλλαγές που έγιναν στην χώρα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ήταν αυτός που έδωσε φωνή στους μη προνομιούχους του 1981, άλλαξε την Ελλάδα, δημιούργησε την ελπίδα, την καινοτομία, την πρωτοπορία. Θεσμούς που έδωσαν φωνή σε κάθε γενιά από την νεολαία, μέχρι τα περήφανα και τιμημένα γηρατειά, όπως έλεγε. Σήμερα αυτό είναι ξανά απολύτως απαραίτητο, άρα χρειάζεται ένα ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, που να μιλάει στην ψυχή, στο συναίσθημα και στο μυαλό των Ελλήνων, που δεν θα προδώσει την ελπίδα που ξανά θα εναποθέσουν πάνω του και θα στηρίξουν μια προσπάθεια που βασίζεται και στην ανανέωση με περιεχόμενο και στην πολιτική ενότητα πουσ χετίζεται με την επιχειρηματολογία την οποία χρησιμοποιεί ο καθένας από εμάς στην δημόσια σφαίρα αλλά και στην διεύρυνση της παράταξης, με όλους τους ανθρώπους που τα προηγούμενα χρόνια μας γύρισαν την πλάτη. Το σημαντικό δεν είναι να συζητάμε τι πρόκειται να γίνει με το ΣΥΡΙΖΑ ή την Νέα Δημοκρατία, το κρίσιμο είναι να τα βρούμε με τους πολίτες, με τους ανθρώπους αυτούς που στην Κρήτη είχαν συντριπτικά ποσοστά στο ΠΑΣΟΚ και κάτι είδαν στην πορεία και έκαναν άλλες επιλογές, με αυτούς τους ανθρώπους θέλω να συμπορευτώ».
Ο ίδιος, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να βγει μπροστά το «ΠΑΣΟΚόμετρο» ενώ σημείωσε ότι από τότε που θυμάται τον εαυτό του, ο ίδιος στήριζε την παράταξη. «Ήμουν πάντοτε ΠΑΣΟΚ από τα χρόνια της ΠΑΣΠ και της νεολαίας, μέχρι και όταν η Φώφη Γεννηματά μου ανέθεσε τον ρόλο του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή, δεν δίνουμε μάχη συμβόλων και για το παρελθόν, δίνουμε μια μάχη βαθιά πολιτική. Ο ήλιος ήταν, είναι και θα παραμείνει ο σηματοδότης, ο φάρος μας. Το σύμβολο που έπιασε την καρδιά και το συναίσθημα των Ελλήνων, ένα σύμβολο που το νοσταλγεί ο κάθε Έλληνας, όχι γιατί ήταν ωραίο αλλά γιατί ταυτίστηκε με πολιτικές που έδωσαν φωνή στον αγρότη και την αγρότισσα. Έδωσαν φωνή στον μικρομεσαίο, σήμερα δεν υπάρχει μικρομεσαίος που να βλέπει ότι μπορεί βελτιώσει τη ζωή του. Η δική μας γενιά δεν μπορεί να φανταστεί να χτίσει ένα σπίτι, να έχει ένα αυτοκίνητο όπως τους γονείς μας. Αυτό δείχνει ότι δεν πηγαίνουν καλά τα πράγματα και αυτό είναι κάτι που μπορεί να το αλλάξει μόνο το ΠΑΣΟΚ, της νέας εποχής».
Για τις αμφιβολίες που διατηρούν οι νεότερες ηλικίες για την πολιτική, ο κ. Χρηστίδης συμπλήρωσε πως είναι πάνω από 2 εκ. οι Έλληνες που δεν ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές. «Είναι μεγάλο κίνητρο για εμένα, με ηλεκτρίζει, το να συζητήσω μαζί τους. Χθες το βράδυ είχαμε τέτοια συζήτηση στη Μεγάλη Βρύση, κάθε μέρα όπου πηγαίνω κάνω τέτοιου είδους συζητήσεις με κόσμο που τα προηγούμενα χρόνια δεν ψήφιζε, είτε τη δική μας παράταξη είτε καθόλου. Ακριβώς γιατί καταλαβαίνω, την απογοήτευση τους. Ένα μεγάλο κομμάτι της δικής μας γενιάς αλλά και των μεγαλύτερων είναι απογοητευμένο και οργισμένο με τους πολιτικούς. Θεωρεί ότι εξυπηρετούν μόνο τα δικά τους συμφέροντα και είναι λογικό αν όταν ακόμη και στα ζητήματα της πανδημίας, κλείνει η Βουλή με ένα κρούσμα ενώ μια σχολική τάξη πρέπει να αρρωστήσουν τα μισά παιδιά. Σου λέει ο άλλος, με θεωρείς άλλη κατηγορία ανθρώπου άρα αυτό πρέπει να αλλάξει, και για να αλλάξει πρέπει να κάνουμε πολιτική από καθημερινούς ανθρώπους για καθημερινούς ανθρώπους. Αυτή είναι η έμπνευση την οποία πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε στην πολιτική. Δεν είμαστε εδώ για να έχουμε οδηγούς, δεν είμαστε εδώ για να έχουμε γραφεία που είναι ωραία, δεν είμαστε εδώ για να συζητάμε ήρεμα και ωραία. Είμαστε εδώ για να αφουγκραστούμε τον πολίτη που υποφέρει από την ακρίβεια, την αδικία. Την γυναίκα της οποίας η θέση είναι σήμερα πολύ χειρότερη από τη θέση της μάνας της πριν από 20 χρόνια. Αυτά τα ζητήματα, είναι ζητήματα που δεν υπάρχουν στο δημόσιο διάλογο. Όπου έχω πάει οι πολίτες μου λένε άλλα πονάμε εμείς, άλλα μας ενδιαφέρουν και άλλα λέτε εσείς. Τα ζητήματα που απασχολούν τους πάνω από 3 – 3,5 χιλ. πολίτες του Αρκαλοχωρίου, που έχουν πληγεί από το σεισμό και με την περηφάνια τους και με την δύναμη που έχουν οι συγγενείς και οι κουμπάροι τους, μπορούν να μένουν σε άλλα σπίτια και βλέπουμε μια πολιτεία που δεν ικανοποιεί τα αιτήματα τους. Πρέπει να πω και το λέω μετά λύπης ότι η εικόνα που υπάρχει στην Αθήνα δεν έχει καμία σχέση, που υπάρχει με την καταστροφή για όποιον πάει να τη δει».
Σύμφωνα με τον κ. Χρηστίδη, αυτό είναι κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι πως λειτουργεί το κράτος και πως στηρίζονται οι πολίτες. «Υπάρχουν περιοχές που έχουν ανάγκη τη βοήθεια μας από τη Β. Εύβοια και το Μάτι μέχρι την Ελευσίνα και το Αρκαλοχώρι. Το κράτος πρέπει να είναι δίπλα σε αυτούς τους πολίτες. Άρα ένα ακόμη που βάζω στην ατζέντα είναι όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες, αν θέλουμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα, πρέπει να αφορά όλους τους πολίτες. Όλοι πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή. Όχι μόνο κάποιοι και εδώ υπάρχουν ζητήματα που αφορούν και την ανάπτυξη. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτές, που χθες και προχθές ήταν στο δρόμο, είναι επιχειρήσεις που δεν περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό του Ταμείου Ανασυγκρότησης, μόνο οι επιχειρήσεις που είναι από 50 εργαζόμενους και πάνω από εκεί και κάτω 0, δεν πρόκειται να πάρουν τίποτα. Αυτό είναι κάτι που εμείς μπορούμε να το αλλάξουμε».
Κλείνοντας, ο κ. Χρηστίδης αναφέρθηκε και στο debate που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου, λέγοντας πως αυτή η διαδικασία είναι κάτι που θα βοηθήσει κάθε Έλληνα πολίτη, να βγάλει τα συμπεράσματα του γύρω από την ψήφο που θα δώσει στις 5 Δεκέμβρη. «Θεωρώ επίσης ότι θα σηματοδοτήσει κάτι που το έχω συναντήσει σε όλη την Ελλάδα, όπου έχω πάει το βασικό ερώτημα είναι τι θα γίνει την επόμενη ημέρα. Θα είστε όλοι μαζί; Την ενότητα μας. Άρα το να κάτσουμε ο ένας δίπλα στον άλλο, θα σηματοδοτήσει την πολιτική ενότητα και θα εξαντλήσω κάθε περιθώριο που υπάρχει, ήδη το κάνω όλες αυτές τις ημέρες και εβδομάδες ώστε να κάτσουμε όλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι, να απαντήσουμε με ειλικρίνεια, ευθύτητα, αυθορμητισμό στα ερωτήματα που θα δεχθούμε. Εγώ είχα προτείνει να συμμετέχει και κοινό και να μας κάνουν ερωτήσεις, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να αφουγκραστούμε και τον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι είναι σημαντικό ότι θα γίνει 29 του μήνα το debate και είναι μια βάση και μια παράδοση που πρέπει να τιμήσουμε όλοι».