Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Χρηματιστήριο: Έκλεισε ανοδικά αλλά «λύγισε» μπροστά στην πρόκληση των νέων υψηλών

Πρέπει να διαβάσετε

Συνεχίζει το ανοδικό του μομέντουμ το Χρηματιστήριο Αθηνών, ωστόσο ο Γενικός Δείκτης αν και σε όλη τη συνεδρίαση «φλέρταρε» με τις 1.350 μονάδες, σχεδόν στην εκπνοή της συνεδρίασης «λύγισε» μπροστά στην πρόκληση των νέων υψηλών, παρόλα αυτά η αγορά κινήθηκε σε ανοδική τροχιά για έκτη συνεδρίαση. Εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, μετά και τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό που έδειξαν μεγαλύτερη άνοδο από την αναμενόμενη, τα οποία μάλιστα θα δώσουν το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις της Fed αναφορικά με τα επιτόκια, το ελληνικό χρηματιστήριο κόντρα στο «χλιαρό» κλίμα δείχνει να διατηρεί τις ανοδικές του τάσεις, με πρωταγωνιστή της ημέρας τις τράπεζες και την ΕΤΕ.

Έτσι, στο ταμπλό του ΧΑ για σήμερα Πέμπτη, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε τελικώς στις 1.347,90 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,25% Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.354,04 μονάδες (+0,71%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 121,13 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,43%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,82%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο +1,6% και τις 1.145,10 μονάδες, με πρωτοπόρο αυτή τη φορά την Εθνική που βρέθηκε στα 6,94 ευρώ με άνοδο 2,48%, ακολούθησε η Πειραιώς στο 1,51% και τα 3,50 ευρώ, η Eurobak στο 1,27% και τα 1,72 ευρώ και τέλος η Alpha Bank βρέθηκε στο +1,01% και τα 1,6 ευρώ.

Οι μετοχές που ξεχώρισαν στη σημερινή συνεδρίαση

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (+2,48%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,43%) και της Alpha Bank (+1,01%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-1,31%), της Jumbo (-1,51%).

Στα οικονομικά νέα, την εκτίμηση πως οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στη βραχυπρόθεσμη περίοδο κρίνονται ως θετικές, παρά ταύτα υφίστανται καθοδικοί κίνδυνοι για το 2024 αναφέρει η Eurobank στο παρόν τεύχος του δελτίου «7 Ημέρες Οικονομία».

Οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρονται στους πιθανούς κινδύνους όπως είναι μια πιθανή κλιμάκωση των εντάσεων στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, μια μεγαλύτερη του αναμενομένου παραμονή των επιτοκίων στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω μιας νέας έξαρσης του πληθωρισμού, μια μικρότερη του αναμενομένου ανάκαμψη των οικονομιών.

Από την άλλη πλευρά, τονίζουν, η αντιστροφή των παραπάνω παραγόντων, δηλαδή η γρηγορότερη του αναμενομένου αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, του πληθωρισμού και των επιτοκίων, η υψηλότερη του αναμενομένου ανάκαμψη των οικονομιών-σημαντικών εμπορικών εταίρων της Ελλάδος, η γρηγορότερη και η αποτελεσματικότερη του αναμενομένου υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνιστούν ανοδικούς παράγοντες για το νέο έτος.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Συνεχίζεται η επιφυλακτικότητα και σήμερα Πέμπτη τόσο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όσο και στο ταμπλό της Wall Street, μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν μεγαλύτερη άνοδο από την αναμενόμενη.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 3,4% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία, έναντι αύξησης 3,1% και 0,1% αντίστοιχα τον Νοέμβριο. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο του δείκτη κατά 3,2%. Ο δείκτης CPI, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια, σημείωσε αύξηση 3,9% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 4% τον Νοέμβριο και με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για αύξηση 3,8%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης διαμορφώθηκε 0,3% υψηλότερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεικτά πρόσημα εμφανίζουν τόσο η Wall Street, όσο και τα ευρωπαϊκά ταμπλό. Εν τούτοις, όσον αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία, οι οικονομολόγοι είναι αισιόδοξοι για το άμεσο μέλλον, καθώς πιστεύουν ότι είναι έτοιμη για μια μεταβατική χρονιά, καθώς τα αγκάθια- ο υψηλός πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων – αρχίζουν να ξεθωριάζουν.

Παρά το δύσκολο οικονομικό σκηνικό στην Ευρωζώνη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε το έτος με άνοδο 12,6% χάρη στις ελπίδες για σημαντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το 2024 από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο έκαναν ένα αβέβαιο ξεκίνημα το 2024, καθώς αναμένουν νέα στοιχεία από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, όπως μεταδίδει το CNBC.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα