Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
15.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Χρηματιστήριο Αθηνών: Tρίτος σερί πτωτικός μήνας – Επιφυλακτικοί παραμένουν οι επενδυτές

Πρέπει να διαβάσετε

Ακόμη ένα βήμα προς το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων έκανε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνέχισε τις αγοραστικές κινήσεις για 3η διαδοχική συνεδρίαση, λαμβάνοντας ώθηση από επιλεκτικά στηρίγματα, τα οποία βελτίωσαν ελαφρώς την επενδυτική ψυχολογία.

Ωστόσο, η επιφυλακτικότητα παρέμεινε… παρούσα, δείγμα των ανησυχιών αφενός για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας (συρρίκνωση 0,1% στο γ’ τρίμηνο), αφετέρου για την εν εξελίξει κρίση στη Μέση Ανατολή, η οποία απειλεί τις αγορές ενέργειας. Μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι ο τζίρος καθηλώθηκε για ακόμη μία φορά κάτω των 100 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, ο ΟΠΑΠ ενισχύθηκε δυναμικά κατά σχεδόν 4%, χάρη στο σημαντικό προμέρισμα του 0,95 ευρώ (την Πέμπτη η αποκοπή). Η Mytilineos, από την πλευρά της, ανέκοψε το 4ήμερο πτωτικό σερί και επέστρεψε σε θετικό έδαφος, ενώ άνω του 4% «πέταξε» η Cenergy. Μικρές απώλειες, αντίθετα, εμφάνισαν οι τραπεζικές μετοχές.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια αύξηση κατά 0,57% και διαμορφώθηκε στις 1.193,10 μονάδες, κερδίζοντας περίπου επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.186,38 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 10 μονάδες (από 1.185,40 έως 1.195,26 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 79 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο Οκτωβρίου, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης παρουσίασε απώλειες άνω του 1%, συμπληρώνοντας τον 3ο διαδοχικό πτωτικό μήνα. Αποτέλεσμα ήταν η συνολική διόρθωση από τα υψηλά έτους του Ιουλίου να ξεπεράσουν το 10%, περιορίζοντας στο +27% τα σωρευτικά κέρδη του 2023.

Συνεχίστηκαν οι επιλεκτικές κινήσεις

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει τις επιλεκτικές κινήσεις, με αποτέλεσμα να κάνει ακόμη ένα δειλό βήμα προς το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων, εκεί δηλαδή που βρισκόταν και πριν ακριβώς έναν μήνα, δηλαδή στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η προσοχή των επενδυτών, αναμφίβολα, εστιάζει τόσο στη διαγωνιστική διαδικασία για το 9% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Alpha Bank, όσο και στα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου.

Το πρωί η Coca – Cola ανακοίνωσε αυξημένες πωλήσεις για 2ο διαδοχικό τρίμηνο, ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η κερδοφορία των εισηγμένων θα παραμείνει ισχυρή για ακόμη ένα τρίμηνο, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα.

Όλα αυτά, όπως είναι αναμενόμενο, βελτιώνουν την επενδυτική ψυχολογία και επιτρέπουν στους αγοραστές να πάρουν ορισμένα ρίσκα. Ωστόσο, οι προκλήσεις εξακολουθούν να ελλοχεύουν, κάτι που αποτυπώνεται κυρίως στους εξασθενημένους συναλλαγματικούς τζίρους.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή αποτελεί μια νέα πηγή κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία και την αγορά ενέργειας, ενώ στην Ευρώπη επανέρχεται ο φόβος της ύφεσης (συρρίκνωση 0,1% στο ΑΕΠ του γ’ τριμήνου), ενόσω οι σφιχτές πιστωτικές συνθήκες (υψηλά επιτόκια) δεν αναμένεται να «χαλαρώσουν» πριν το γ’ πριν το γ’ τρίμηνο του 2024.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τον τρίτο διαδοχικό πτωτικό μήνα (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος), με τη συνολική διόρθωση από τα τέλη Ιουλίου να καθορίζεται σε τουλάχιστον 10%. Η μεταβολή από τις αρχές του 2023, ως εκ τούτου, διαμορφώνεται πλέον στο +27%.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,67% και τις 434 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,67%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,22%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,06% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,56%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει 60 μονάδες, οδεύοντας προς τον 3ο συνεχόμενο πτωτικό μήνα.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σταθεροποιείται στην περιοχή κάτω των 90 δολαρίων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,83% και τα 82,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,75% και τα 88,1 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,41% και τα 2.013 δολάρια ανά ουγγιά.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα