Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
11.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Χρηματιστήριο Αθηνών: Παρά την πτωτική εβδομάδα, «πετάει» με +37% από τις αρχές του 2023

Πρέπει να διαβάσετε

Κυρίαρχη αποδείχθηκε η στασιμότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να «σώζουν» το πρόσημο στο… παρά πέντε, χάρη στις στηρίξεις από επιλεγμένα «χαρτιά» και παρά τις ελεγχόμενες διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα ως απόρροια του φετινού ράλι κατά +37%.

Η μετοχή της Helleniq Energy αποτέλεσε το κύριο «βαρίδι» της αγοράς, καθώς υποχώρησε αισθητά άνω του 5%, με τους επενδυτές να γεφυρώνουν την απόσταση μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της τιμής του placement (7 ευρώ). Ο όγκος των συναλλαγών, δε, ήταν εξαρχής μεγάλος, ξεπερνώντας εντέλει τα 3,7 εκατ. τεμάχια. Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα συνολικά 10 πακέτα, τα οποία αφορούσαν τη διάθεση του 11% (αξίας 235 εκατ. ευρώ).

Από εκεί και πέρα, Alpha Bank και ΔΕΗ απώλεσαν τουλάχιστον 1%, ενώ οι ΟΠΑΠ, Coca Cola και Jumbo κέρδισαν άνω του 1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Intralot, η οποία έφθασε αισίως στο 1,05 ευρώ (υψηλό 5ετίας), ενώ η Ελλάκτωρ έκλεισε στο +4% και τα 2,30 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,14% και διαμορφώθηκε στις 1.275,09 μονάδες, κερδίζοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.273,33 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε επτά μονάδες (από 1.268,04 έως 1.275,51 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 322 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 263 εκατ. ευρώ αφορούσαν τα ΕΛΠΕ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης ανέκοψε το σερί των θετικών πενθημέρων, καθώς έκλεισε με σωρευτικές απώλειες κατά 0,3%. Ωστόσο, από τις αρχές του έτους, η σωρευτική άνοδος παραμένει στο +37%.

Στο +37% τα κέρδη του 2023

Η Λεωφόρος Αθηνών παραμένει στην περιοχή των 1.270 μονάδων, κάνοντας μια «παύση» μετά το ανοδικό ξέσπασμα των δύο προηγούμενων εβδομάδων, το οποίο έφερε τον Γενικό Δείκτη έως τις 1.280 μονάδες και το υψηλότερο σημείο του τελευταίου 3μήνου.

Αυτήν την στιγμή, άλλωστε, οι επενδυτές βλέπουν την ελληνική αγορά να προσφέρει ετήσιες αποδόσεις της τάξης του 37%, γεγονός το οποίο αναγκάζει ορισμένους να επιλέξουν την κατοχύρωση των ισχυρών κερδών. Την ίδια στιγμή, πολλοί διαχειριστές έχουν ήδη «κατεβάσει» ρολά εν όψει Χριστουγέννων.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και μια πλαγιο-ανοδική κίνηση, η οποία θα εδραστεί στα επιλεγμένα στηρίγματα από το ταμπλό.

Τα ικανοποιητικά θεμελιώδη μεγέθη, η αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης, το βελτιωμένο προφίλ των τραπεζών, η ολοκλήρωση του α’ μέρους της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, οι επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις αλλά και τα σενάρια για τα επιχειρηματικά deals, αναμφίβολα, τροφοδοτούν την όρεξη των αγοραστών.

Ταυτόχρονα, τα στοιχήματα των traders περί πιθανής μείωσης των επιτοκίων βελτιώνει περαιτέρω την ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι βλέπουν την αγορά των κρατικών ομολόγων να παίρνει και πάλι τα πάνω της.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου βρίσκεται στο 3,36%, δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2022. Τα spreads, δε, δεν ξεπερνούν τις 120 μονάδες βάσης.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η ανησυχία για την ευρωπαϊκή οικονομία, η επιβράδυνση της ελληνικής ανάπτυξης και φυσικά, οι γεωπολιτικές προκλήσεις πυροδοτούν ορισμένους φόβους για τη μεσο-μακροπρόθεσμη προοπτική των διεθνών αγορών, κάτι το οποίο εύλογα επηρεάζει και την Ελλάδα.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,82% και τις 472 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,68%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,82%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,27% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,73%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones αυξάνεται κατά περίπου 100 μονάδες, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ανακάμπτει στα επίπεδα των 70-75 δολαρίων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,80% και τα 70,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +1,77% και τα 75,3 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,99% και τα 2.026 δολάρια ανά ουγγιά.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα