Ένα βήμα πίσω έκανε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά τη χθεσινή αδυναμία να διαπεράσει τις 1.300 μονάδες αναλώθηκε στην κατοχύρωση κερδών, ενώ το τοπίο θόλωσε στη σκιά των σημερινών rebalancing (FTSE Russell, EuroStoxx) που ανέβασαν τα επίπεδα του τζίρου σε υψηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,35% στις 1.290,79 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.285,93 μονάδων (-0,73%) και 1.298,24 μονάδων (+0,22%). Ο τζίρος ανήλθε στα 180,8 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 42,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 785,4 χιλ. τεμάχια αξίας 7 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,44% στις 3.120,73 μονάδες, ενώ στο +0,41% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.202,06 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,39% στις 1.058,24 μονάδες.
Παρόλα αυτά, το ΧΑ επέστρεψε στο θετικό πρόσημο σε επίπεδο εβδομάδας. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,23%, με τον FTSE 25 να έχει άνοδο 1,36%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +2,72%.
Δυνατή χρονιά, δυνατό φινάλε
Το ελληνικό χρηματιστήριο ολοκληρώνει μια εντυπωσιακή χρονιά με ετήσια κέρδη που τοποθετούν την αγορά μέσα στις καλύτερες του πλανήτη για δεύτερη συνεχόμενο έτος, υπενθυμίζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Η εβδομάδα που πέρασε έφερε πιο κοντά τον Γενικό Δείκτη με τα υψηλά 52 εβδομάδων ενώ οι τζίροι διατηρούν μια ασυνήθιστη για τα εποχικά δεδομένα ανθεκτικότητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου η αύξηση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών σε σχέση με πέρυσι είναι 69%, δυναμική η οποία διαχέεται σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων. Η αύξηση δεν είναι αμελητέα καθώς η αγορά έκλεισε μέσα στο Δεκέμβριο ένα δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα εκδόσεων και εταιρικών πράξεων (Helleniq Energy, Trade Estates, Orilina, Ideal Holdings, Τιτάν) που κάθε άλλο παρά υποστηρικτικό για την ρευστότητας της Αγοράς μπορεί να θεωρηθεί.
Ο Δεκέμβριος δημιουργεί προσδοκίες για τις δυνατότητες της ελληνικής αγοράς, πέρα από τις ονομαστικές αναβαθμίσεις φαίνεται ότι υπάρχουν πλέον δυνάμεις για ουσιαστικές κινήσεις χρηματοδότησης των επιχειρήσεων βοηθώντας να εμπεδωθεί ένα κλίμα μεγαλύτερης αυτοπεποίθησης.
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αφού δοκίμασε για πρώτη φορά μετά τις 4 Σεπτεμβρίου τα επίπεδα των 1.300 μονάδων, διόρθωσε σχετικά ήπια προς τις 1.280 μονάδες. Η υποχώρηση ήταν εν μέρει δικαιολογημένη μετά την προσέγγιση υπερτιμημένων ζωνών στους ταλαντωτές και την κόπωση που παρατηρήθηκε στην ανοδική δυναμική στο κλείσιμο της Πέμπτης. Η κίνηση ωστόσο προς τις 1300 μονάδες επανέφερε τον MACD σε ανοδική τροχιά διατηρώντας παράλληλα την πλαγιοανοδική τάση από τις αρχές Οκτωβρίου.
Το ανοδικό σενάριο παραμένει σε ισχύ όσο ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται πάνω από τις 1260 μονάδες, η αντίσταση πριν τα υψηλά έτους τοποθετείται στις 1.300 μονάδες για την διάσπαση της οποία θα απαιτηθούν σημαντικές συναλλακτικές προϋποθέσεις. Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αναλωθεί σε συντήρηση δυνάμεων, ενδεχομένως μικρές κατοχυρώσεις κερδών που θα διατηρήσουν το Δείκτη εντός ενός σφιχτού εύρους διακύμανσης μεταξύ 1.275 – 1.310 μονάδων, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η ΕΥΔΑΠ έχασε 5,17%, με την Quest και τον Σαράντη να ακολουθούν με πτώση που έφτασε το 2,68% και 2,20% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Jumbo, Λάμδα και Alpha Bank.
Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τιτάν, Aegean, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Cenergy, Autohellas και ΕΛΧΑ, με την Coca Cola να κλείνει αμετάβλητη. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς και ΟΠΑΠ. Ο Ελλάκτωρ σημείωσε άλμα 4,29%.