Συγκρατημένα ανοδικά έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να κρατούν τα «ηνία» για 2η σερί συνεδρίαση, χωρίς ωστόσο να απουσιάζουν και οι πωλητές, οι οποίοι εξακολουθούν να κάνουν εμφανή την παρουσία τους, αποτρέποντας μια άμεση αναμέτρηση με τις 1.200 μονάδες.
Εξάλλου, η αισθητή έλλειψη τζίρου λειτουργεί καταλυτικά σ’ αυτή την αναιμική πορεία της ελληνικής αγοράς, με τη διεθνή ανησυχία για την εν εξελίξει κρίση στη Μέση Ανατολή να αντισταθμίζεται από τις προσδοκίες για ικανοποιητικά εταιρικά μεγέθη στο γ’ τρίμηνο.
Στο ταμπλό, τώρα, το ενδιαφέρον στράφηκε στην Alpha Bank, η οποία ενισχύθηκε κατά τουλάχιστον 1%, παρά τις αρχικές απώλειες (-2%), οι οποίες αποδόθηκαν στο τίμημα της UniCredit για το 9% των μετοχών του ελληνικού δημοσίου (στο 1,33 ευρώ η πρόταση). Από εκεί και πέρα, οι ΟΠΑΠ – ΔΕΗ – Cenergy – Πειραιώς διευρύνθηκαν από +1% έως +3%, ενώ πέριξ του -1,5% αναδιπλώθηκαν οι Motor Oil και Mytilineos.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια άνοδο κατά 0,64% και διαμορφώθηκε στις 1.186,38 μονάδες, κερδίζοντας 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.178,79 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε επτά μονάδες (από 1.179,13 έως 1.186,79 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 56 εκατ. ευρώ.
Σε στενό εύρος το Χ.Α.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σ’ ένα στενός εύρος διακυμάνσεων, καθώς τα «καύσιμα» από τις αισιόδοξες εγχώριες εξελίξεις «εξουδετερώνουν» τις ανησυχίες για την εν εξελίξει κρίση στη Μέση Ανατολή.
Η προσοχή των επενδυτών, αναμφίβολα, στρέφεται στη διαγωνιστική διαδικασία για το 9% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Alpha Bank, ενώ στο επίκεντρο τίθενται και τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου.
Την Τρίτη είναι η σειρά της Coca – Cola να δημοσιεύσει τα οικονομικά μεγέθη, ενώ την Παρασκευή «αυλαία» θα ανοίξουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η κερδοφορία των εισηγμένων θα παραμείνει ισχυρή, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα.
Όλα αυτά, όπως είναι αναμενόμενο, βελτιώνουν την επενδυτική ψυχολογία και επιτρέπουν στους αγοραστές να πάρουν ορισμένα ρίσκα. Ωστόσο, οι προκλήσεις εξακολουθούν να ελλοχεύουν, κάτι που αποτυπώνεται κυρίως στους φειδωλούς συναλλαγματικούς τζίρους.
Η κρίση στη Μέση Ανατολή αποτελεί μια μόνιμη πηγή κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία και την αγορά ενέργειας, ενώ στην Ευρώπη επανέρχεται ο φόβος της ύφεσης, ενόσω ο πληθωρισμός επιμένει και τα υψηλά επιτόκια δεν αναμένεται να «χαλαρώσουν» πριν το γ’ πριν το γ’ τρίμηνο του 2024.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,41% και τις 431 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,08%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,55%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,48% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,23%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κερδίζει σχεδόν 250 μονάδες, ανακάμπτοντας από τις απώλειες του Οκτωβρίου.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου αναδιπλώνεται κάτω των 90 δολαρίων, παρά την κρίση στη Μέση Ανατολή. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -2,86% και τα 83,0 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -2,46% και τα 88,2 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,38% και τα 2.006 δολάρια ανά ουγγιά.