Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Χρέος: Νέα πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων φέρνει η επενδυτική βαθμίδα – Στόχος το ισχυρό σήμα στις αγορές

Πρέπει να διαβάσετε

Σχέδιο για νέα πρόωρη αποπληρωμή υφιστάμενων ακριβών δανειακών υποχρεώσεων που πηγάζουν από τα διακρατικά δάνεια που οφείλει η Ελλάδα στις χώρες της Ευρωζώνης από το πρώτο μνημόνιο επεξεργάζεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Οι κινήσεις του ΟΔΔΗΧ συνδέονται με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και στοχεύουν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, για την ενίσχυση της φερεγγυότητας και την πρόοδο της οικονομίας, κερδίζοντας την εύνοια όλων των οίκων αξιολόγησης.

Η βαθμίδα Α

Άλλωστε, από την ανάκτηση της ελάχιστης επενδυτικής βαθμίδας που θα δώσει ένας από τους τρεις υποψήφιους αυτή τη στιγμή οίκους αξιολόγησης, ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου ώστε η οικονομία να κάνει ακόμα μεγαλύτερα βήμα προκειμένου να φτάσει την επενδυτική βαθμίδα Α που είχε η Ελλάδα μέχρι και τις αρχές του 2009. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα χρειαστεί να εξασφαλίσει τις θετικές αξιολογήσεις και από τους τέσσερις οίκους.

Ο αντίκτυπος στο χρέος

Πρόκειται επίσης για κίνηση που θα έχει θετικό αντίκτυπο στο προφίλ του δημόσιου χρέους καθώς θα το καταστήσει ακόμη πιο βιώσιμο ενώ θα δημιουργήσει κάποιες οικονομίες για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Περίπου 40 εκατ. ευρώ  εξοικονόμησε ο προϋπολογισμός  από την προηγούμενη πρόωρη αποπληρωμή στην οποία προχώρησε.

Πότε θα υποβληθεί το αίτημα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Δημόσιο θα υποβάλλει το σχετικό αίτημα εφόσον η χώρα ανακτήσει την επενδυτική  βαθμίδα ενώ ο σχεδιασμός  θα συνοδευτεί από ένα πρόγραμμα επανεκδόσεων ομολόγων.

Ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» εάν ο ΟΔΔΗΧ προχωρήσει σε καταβολή δύο δόσεων ύψους 5,29 δισ. ευρώ ή μιας  2,645 δισ. ευρώ. Για τον σκοπό αυτό, το Δημόσιο θα χρησιμοποιήσει μέρος των ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται κοντά στα 35 δισ. ευρώ.

Θα είναι η δεύτερη κίνηση πρόωρης αποπληρωμής, η οποία αφορά τα διμερή δάνεια που έλαβε η Ελλάδα τον Μάιο του 2010, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου βοήθειας, στην οποία θα προχωρήσει το Δημόσιο καθώς πριν από ένα χρόνο η χώρα εξόφλησε δόση 2,6 δισ. ευρώ η οποία έληγε το  2023.

Το «αγκάθι» των επιτοκίων

Το συνολικό ποσό των συγκεκριμένων δανείων -φέρουν την ονομασία Greek Loan Facility (GLF)– ανέρχεται σε 52,9 δισ. εκ των οποίων προς εξόφληση απομένουν πλέον περίπου 50 δισ. ευρώ, με ημερομηνία λήξης το 2041 και με δόσεις 2,645 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Τα δάνεια τη δεδομένη στιγμή είναι ακριβά καθώς το Euribor 3μηνου είναι 3,412%, και με διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως το 2040 ενώ η εξυπηρέτησή του θα γίνει πιο ακριβή μετά τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων.

Από την άλλη πλευρά δεν έχει πέναλτι προεξόφλησης όπως έχουν τα δάνεια του EFSF και μπορεί η χώρα να το προεξοφλήσει χωρίς πρόσθετο χρέος.

Το 2060 η πλήρης εξόφληση

Για πολλές δεκαετίες ακόμα θα εξοφλεί η χώρα και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά δάνεια. Από φέτος τρέχει και η αποπληρωμή των δανείων του EFSF (141,8 δισ. ευρώ με αποπληρωμή το 2056) ενώ από το 2034 προστίθενται και τα 86 δισ. ευρώ από τον ESM ως το 2060.

Οι στόχοι και οι δείκτες κινδύνων

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ, το 2023 επιδιώκεται να επιτευχθούν οι ακόλουθοι στόχοι αναφορικά με τους δείκτες κινδύνων του χαρτοφυλακίου χρέους (αφού ληφθεί υπόψη το σύνολο των υφιστάμενων διαχειριστικών πράξεων επ’ αυτού):

  • Μέση σταθμική φυσική διάρκεια δημοσίου χρέους: > 18,5 έτη
  • Μέσος χρόνος ανά-τιμολόγησης δημοσίου χρέους: >17,5 έτη
  • Ποσοστό δημοσίου χρέους που ανά-χρηματοδοτείται σε 1 έτος: < 3%
  • Ποσοστό δημοσίου χρέους με κυμαινόμενο επιτόκιο: <10%
Πηγήimerisia.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα