Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
19.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Χρεοκόπησε ο τρίτος μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης – Τι θα γίνει με τους τουρίστες που βρίσκονται στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει και στην Κρήτη η κατάθεση αίτησης πτώχευσης προχώρησε σήμερα η εταιρία τουρισμού FTI, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων που είχε η διοίκησή της με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο συγκεκριμένος tour operator διακινούσε έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών στην Κρήτη έχοντας μάλιστα αρκετά οφειλόμενα ποσά προς ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες από την περυσινή χρονιά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Creta24, οι τουρίστες που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Κρήτη θα μεταφερθούν στον τόπο διαμονής τους με ευθύνη της ασφαλιστικής εταιρίας που σε τέτοιες περιπτώσεις αναλαμβάνει τα έξοδα μετακίνησης.

Η χρεοκοπία του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού παρόχου της Ευρώπης αφορά σε 11.000 εργαζόμενους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές είτε είχαν ήδη κλείσει πακέτα για το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως έγινε γνωστό, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν σήμερα το πρωί για την εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά τα συστήματα κρατήσεων βρίσκονταν ήδη εκτός λειτουργίας, υποτίθεται λόγω τεχνικού προβλήματος. Απενεργοποιημένη ήταν από το πρωί και η ιστοσελίδα της αλυσίδας ξενοδοχείων Labranda, η οποία ανήκει στην FTI.

Βάσει όσων έγιναν γνωστά από τη BILD, η διοίκηση της FTI βρισκόταν καθ’ όλο το Σαββατοκύριακο σε διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων, προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε τελικά χθες, Κυριακή (2/6), το βράδυ το αίτημα της εταιρίας.

Πώς ξεκίνησαν όλα

H FTI, με έδρα το Μόναχο, αντιμετώπιζε προβλήματα ήδη πριν από την πανδημία του κορωνοϊού και είχε καταφέρει να επιβιώσει με μόνο 595 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) της κυβέρνησης και επιπλέον 280 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε από την UniCredit, ενώπιον της οποίας εγγυήθηκαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βαυαρίας.

Τον Απρίλιο η διάσωση της εταιρίας φαινόταν ακόμη εφικτή, καθώς η αμερικανική εταιρία επενδύσεων Centares είχε ανακοινώσει ότι θα την αγόραζε, αναλαμβάνοντας το χρέος της, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και διαθέτοντας επιπλέον 125 εκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια. Η διαδικασία καθυστέρησε, επειδή η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τα Καρτέλ επρόκειτο να εγκρίνει την αγορά το νωρίτερο τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και έτσι η FTI χρειαζόταν κεφάλαια προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι.

Από την εταιρία ανακοινώθηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε όσοι βρίσκονται ήδη σε διακοπές να μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν κανονικά και να επιστρέψουν χωρίς πρόβλημα, ενώ το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης θα αναλάβει να επιστρέψει προκαταβολές για πακέτα που τελικά θα ακυρωθούν. Το Ταμείο ιδρύθηκε το 2019, μετά την χρεοκοπία του Ομίλου Thomas Cook.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα