Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
28.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Χρέη εκατομμυρίων ευρώ για την ΚΣΟΣ: Η τεράστια περιουσία της που κινδυνεύει να βγει στο «σφυρί» και η έκθεση-«φωτιά» για τον «Φραπέ»

Πρέπει να διαβάσετε

Χρέη άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες έχει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Σουλτανίνας, με πρόεδρο από το 2013 τον Γιώργο Ξυλούρη, γνωστό και ως «Φραπέ», ο οποίος φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Την ίδια ώρα, στις οικονομικές καταστάσεις της ΚΣΟΣ, ο ίδιος εμφανίζεται να έχει οικονομικές εκκρεμότητες περίπου 618.000 ευρώ προς την εταιρεία, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους ορκωτές λογιστές στον σχετικό έλεγχο που διενήργησαν.

Το enikos.gr ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας του ισχυρού συνεταιρισμού σταφιδοπαραγωγών της Κρήτης,  ο οποίος κάποτε είχε κύκλους εργασιών που θα ζήλευαν ακόμη και πολυεθνικές, δημιουργώντας σταδιακά μία τεράστια περιουσία, με ακίνητα σε Αθήνα, Κρήτη και Πελοπόννησο. Οι συνεταιρισμοί που συμμετέχουν στην ΚΣΟΣ βλέπουν σήμερα αυτήν την περιουσία, που «χτίστηκε» με κόπο και θυσίες πολλών ετών, να κινδυνεύει να χαθεί καθώς, λόγω των υπέρογκων οφειλών στις τράπεζες, τα δάνεια που είχαν ληφθεί στο παρελθόν, πέρασαν στα χέρια των funds και στη συνέχεια των servicers, που αναμένεται, εκτός απροόπτου, να δρομολογήσουν διαδικασίες ρευστοποίησης και πλειστηριασμών.

Πάντως, προς το παρόν, η εδώ και χρόνια υπερχρεωμένη ΚΣΟΣ εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει, ενώ ακόμα φέρεται να μην έχουν μεταφερθεί τα βάρη σε κάποια ακίνητα από το υποθηκοφυλακείο στο κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται «καθαρά». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα διαμερίσματα σε κτίριο «φιλέτο» στην οδό Κανάρη στο Κολωνάκι (κάποτε στεγάζονταν εκεί τα κεντρικά γραφεία της), όπου δεν καταγράφονται εμπράγματες ασφάλειες.

 «Αδυναμία έκφρασης γνώμης από τους ορκωτούς λογιστές»

Η έκθεση των ανεξάρτητων Ορκωτών Λογιστών που κλήθηκαν να ελέγξουν τις οικονομικές καταστάσεις της «Κεντρικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης Σουλτανίνας Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Ανώνυμη Εταιρεία», όπως είναι η επίσημη επωνυμία της ΚΣΟΣ, για το 2023 (σ.σ. η τελευταία που έχει δημοσιευτεί στο ΓΕΜΗ) είναι αποκαλυπτική και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την οικονομική διαχείριση της εταιρείας, με τους ειδικούς να δηλώνουν «αδυναμία έκφρασης γνώμης», καθώς ουσιαστικά δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία και τεκμήρια για να βγάλουν ασφαλές συμπέρασμα. Τι λένε με απλά λόγια; Ότι δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιώσουν ότι όλα όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις είναι ακριβή ή όχι, άρα δεν μπορούν να διατυπώσουν ελεγκτική γνώμη.

«Όπως αναφέρεται και στη Σημείωση 17 του προσαρτήματος επί των οικονομικών καταστάσεων, λόγω των συνεχόμενων ζημιογόνων χρήσεων, η εταιρεία έχει συσσωρεύσει σημαντικές ζημίες, με συνέπεια τα Ίδια Κεφάλαια να έχουν καταστεί αρνητικά για 8 συνεχόμενες χρήσεις.

Στην ίδια σημείωση αναφέρονται, εκτός της ανωτέρω ένδειξης και άλλες, με βάση τις οποίες στοιχειοθετείται ουσιώδης αβεβαιότητα για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας για τουλάχιστον δώδεκα μήνες από την ημερομηνία του ισολογισμού. Στην ίδια Σημείωση, η Διοίκηση γνωστοποιεί τα μέτρα, τα οποία προτίθεται να λάβει προκειμένου να περιορίσει την αβεβαιότητα για τη συνέχιση της δραστηριότητας.

Ωστόσο, από τον έλεγχό μας δεν κατέστη δυνατό να αποκτήσουμε επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια σχετικά με την πιθανότητα ευδοκίμησης και την αποτελεσματικότητα των μέτρων της Διοίκησης, ώστε να είμαστε σε θέση να αποφανθούμε σχετικά με την καταλληλότητα της εφαρμογής της αρχής συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας» αναφέρουν οι ορκωτοί λογιστές στην έκθεσή τους τον Σεπτέμβριο του 2024.

Οι «απαιτήσεις» από τον πρόεδρο

Το πιο σοβαρό όμως ζήτημα που αναδεικνύεται μέσα από την έκθεση -«φωτιά» των ορκωτών, είναι ότι κατά τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων, εντοπίστηκαν χρηματικά ποσά τα οποία οφείλονται στην εταιρεία από συνδεδεμένα πρόσωπα, και συγκεκριμένα από μέλος της διοίκησης ή εταιρείες που συνδέονται με αυτό.

«Kατά τον έλεγχό μας διαπιστώσαμε ότι, στους λογαριασμούς «Εμπορικές απαιτήσεις» και «Λοιπές απαιτήσεις» περιλαμβάνονται και κονδύλια από συνδεδεμένα μέρη που αφορούν σε μέλος της Διοίκησης και συνδέονται με αυτόν, προ απομειώσεων, ύψους ευρώ 1.867 χιλ. οι οποίες δημιουργήθηκαν σε προηγούμενες χρήσεις κατά ευρώ 1.794 χιλ., στην κλειόμενη χρήση κατά ευρώ 73 χιλ. και έχει απομειωθεί (σ.σ. δηλαδή έχουν περαστεί ως ζημιά) η αξία τους κατά ποσό ευρώ 1.118 χιλ. Μέρος των απαιτήσεων αυτών ευρώ 1.736 χιλ. δημιουργήθηκε κατά παράβαση των απαγορευτικών διατάξεων του Ν.2190/1920 και μεταγενέστερα του άρθρου 99 Ν.4548/2018. Δεν λάβαμε επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια προκειμένου να είμαστε σε θέση να αποφανθούμε τόσο για την ακριβή παρουσίαση των εν λόγω απαιτήσεων στις οικονομικές καταστάσεις, όσο και για την εισπραξιμότητα αυτών και τις τυχόν επιπτώσεις στα αποτελέσματα χρήσεως και στα Ίδια Κεφάλαια», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Δηλαδή, οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι δημιουργήθηκαν απαιτήσεις ύψους 1,74 εκατ. ευρώ με τρόπο που παραβιάζει τις προβλέψεις της νομοθεσίας, η οποία απαγορεύει σε ανώνυμες εταιρείες να παρέχουν δάνεια, πιστώσεις ή άλλες οικονομικές διευκολύνσεις σε μέλη της διοίκησης ή σε συνδεδεμένα με αυτά μέρη, εκτός αν υπάρχει ειδική έγκριση από τη Γενική Συνέλευση και οι όροι είναι προς όφελος της εταιρείας.

Πράγματι, στην ετήσια οικονομική έκθεση της ΚΣΟΣ για το 2023, περιλαμβάνεται ένας πίνακας που δείχνει ότι η εταιρεία διατηρεί απαιτήσεις ύψους 1.926.425,65 εκατ. ευρώ από συνδεδεμένα πρόσωπα και εταιρείες (πχ μέλη Δ.Σ, μέτοχοι, κλπ).

Μεταξύ αυτών:

-Ο Γεώργιος Ξυλούρης, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, εμφανίζεται να οφείλει στην εταιρεία το ποσό των 618.026,75 ευρώ (Λοιπές απαιτήσεις).

-Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κόφινα, που είναι μέτοχος της εταιρείας, έχει υπόλοιπο υποχρέωσης ύψους 1.117.505,10 ευρώ (Αγορές αγαθών / Λοιπές Απαιτήσεις).

-Η Γαλακτοκομική ΙΚΕ Κόφινα, συνδεδεμένο νομικό πρόσωπο, εμφανίζεται να οφείλει 131.311,65 ευρώ (Πωλήσεις αγαθών / Εμπορικές Απαιτήσεις).

Σημειώνεται πως συμπτωματικά στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κόφινα πρόεδρος είναι ο Γιώργος Ξυλούρης, ο οποίος παράλληλα είναι και διαχειριστής στη Γαλακτοκομική ΙΚΕ Κόφινα.

34 εκατ. ευρώ οι οφειλές σε τράπεζες

Συνολικά, στην ετήσια οικονομική έκθεση της ΚΣΟΣ για το 2023, γίνεται λόγος για κίνδυνο ρευστότητας που σχετίζεται με τη δυσκολία της εταιρείας να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις, οι οποίες συνδέονται με τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις. «Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της Εταιρείας ανέρχεται σε 34.791.286,68 ευρώ έναντι κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων ποσού 848.557,91 ευρώ. Συνεπώς το κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας είναι αρνητικό και την 31/12/2023 οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις υπερβαίνουν τα άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία κατά 33.942.728,77».

Από τις οφειλές της εταιρείας προς την Αγροτική Τράπεζα υπό ειδική εκκαθάριση συνολικού ποσού 32.531.103,21 ευρώ (πρόκειται για υποχρεώσεις απορρέουσες από δανειακές συμβάσεις οι οποίες έχουν καταγγελθεί από το 2016), ποσό 7.766.690,29 ευρώ αφορά κεφάλαιο. Το υπόλοιπο ποσό ύψους 24.764.412,92 αφορά τόκους (συμβατικούς και υπερημερίας) και έξοδα τράπεζας. Το σύνολο των δανείων της ΑΤΕ Υ.Ε.Ε. βρίσκονται σε κατάσταση οριστικής καθυστέρησης, σύμφωνα με την έκθεση της ΚΣΟΣ.

Η ΚΣΟΣ έχει οφειλές και προς ακόμη μία τράπεζα- μία εκ των συστημικών- με τις υποχρεώσεις να αφορούν υπόλοιπα δανειακών λογαριασμών και καταλογισμένα έξοδα για δαπάνες (αμοιβές δικηγόρων, μηχανικών, ασφάλιστρα ακινήτου κ.ο.κ.) που καταλόγισε στην εταιρεία για ακίνητο που έχει μεταβιβασθεί σε αυτήν επί της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο Ηράκλειο, αλλά δεν αναγνωρίζονται από τη Διοίκηση της ΚΣΟΣ.

Όπως επισημαίνεται, η ΚΣΟΣ, το 2017, μεταβίβασε στην εν λόγω τράπεζα το παραπάνω ακίνητο, με συμψηφισμό του τιμήματος με τις απορρέουσες εκ των υφιστάμενων δανείων υποχρεώσεις.  Στο πλαίσιο αυτό η τράπεζα, σε επιστολή της το ίδιο έτος, διατύπωσε τον περιορισμό της απαίτησής της και κατά το ποσό των 687.260,22 ευρώ, το οποίο υφίσταντο κατά το χρόνο αυτό.

Οι υποθήκες

Σε ό,τι αφορά τις χορηγηθείσες εμπράγματες εξασφαλίσεις, σε κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας προς την πρώην Αγροτική, αυτές έχουν ως εξής:

  • Συνολικές υποθήκες σε 6 οριζόντιες ιδιοκτησίες επί ακινήτου Κανάρη 24 11.895.714,00
  • Υποθήκη σε διαμέρισμα α’ ορόφου επί ακινήτου Σολωμού 26 1.680.000,00
  • Υποθήκη σε διαμέρισμα α’ ορόφου επί ακινήτου Σολωμού 28 1.680.000,00
  • Υποθήκη σε διαμέρισμα β’ ορόφου επί ακινήτου Σολωμού 28 1.680.000,00
  • Συνολικές υποθήκες σε ακίνητο ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου 11.895.714,00
  • Συνολικές υποθήκες σε ακίνητο στη θέση “Γιοφυράκια” Ηρακλείου 5.430.000,00
  • Συνολικές υποθήκες σε ακίνητο στη θέση “Αρκούδα” ΔΔ Μουλκίου Κιάτου Κορινθίας 11.895.714,00
  • Υποθήκη σε ακίνητο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Ηράκλειο 3.700.000,00

Επίσης, εμφανίζεται προσημείωση υποθήκης επί ακινήτου της εταιρείας στο Κιάτο ποσού 142.000 ευρώ, που έχει εγγραφεί για τη διασφάλιση απαιτήσεων της Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας από επιταγές της εταιρείας οι οποίες δεν αποπληρώθηκαν.

Οι δικαστικές διαμάχες

Μέσα από την ετήσια οικονομική έκθεση γίνεται επίσης γνωστό ότι η Κεντρική Συνεταιριστική Οργάνωση Σουλτανίνας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ορισμένες σημαντικές νομικές εκκρεμότητες που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία της και τις διεκδικήσεις εκατομμυρίων ευρώ από τους πιστωτές της.

Όπως προαναφέρθηκε, το 2017, η ΚΣΟΣ μεταβίβασε σε συστημική τράπεζα, κατά πλήρη και αποκλειστική κυριότητα, νομή και κατοχή οικόπεδο με τα επ΄ αυτού κτίρια κείμενο στο Ηράκλειο επί της συμβολής των οδών Λ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και Σοφ. Βενιζέλου. Η μεταβίβαση αυτή έγινε με καταβολή μετρητών και συμψηφισμό οφειλών προς την τράπεζα, σύμφωνα τουλάχιστον με την έκθεση της ΚΣΟΣ.

Μετά τη σύναψη του εν λόγω συμβολαίου, η πρώην Αγροτική ενέγραψε υποθήκη ποσού 3,7 εκ. εις βάρος του συγκεκριμένου ακινήτου και κατά της ΚΣΟΣ, η οποία καταχωρήθηκε νομίμως στο Κτηματολογικό γραφείο Ηρακλείου.

Το 2018, η συστημική τράπεζα, άσκησε εναντίον της ΚΣΟΣ, αγωγή, με αίτημα τη δικαστική αναγνώριση της υπαναχώρησης της τράπεζας από το προαναφερόμενο συμβόλαιο, αξιώνοντας παράλληλα να της επιστραφεί το ποσό των ευρώ 2.424.987,89 που καταβλήθηκε κατά την κατάρτιση του συμβολαίου και επιπρόσθετα να ακυρωθεί ο συμψηφισμός των απαιτήσεων της τράπεζας με το υπόλοιπο του τιμήματος της μεταβίβασης ώστε η ΚΣΟΣ να οφείλει εκ νέου στην τράπεζα το ποσό των 6.962.272,33 ευρώ. Τον Οκτώβριο του 2022, συζητήθηκε η υπόθεση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, και εκδόθηκε η υπ’ αρίθμ. 784/2023 απόφαση με την οποία απορρίφθηκε η αγωγή, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της ΚΣΟΣ.

Το 2019, η ΚΣΟΣ αποφασίζει να κάνει αγωγή κατά της πρώην Αγροτικής, με αίτημα την εξάλειψη της ως άνω περιγραφόμενης υποθήκης, άλλως τον περιορισμό της σε άλλα ακίνητα της εταιρείας, η οποία δεν έγινε δεκτή. Σε συνέχεια, η εταιρεία άσκησε έφεση ενώπιον του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, η υπόθεση συζητήθηκε τον Απρίλιο του 2024 και αναμενόταν η απόφαση.

Το 2020, η «ΑΤΕ ΥΠΟ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ», άσκησε κατά της εταιρείας αγωγή, με αίτημα την καταβολή του ποσού των 8,5 εκατ. ευρώ εντόκως από το 2016, όταν καταγγέλθηκαν οι δανειακές συμβάσεις. Η αγωγή έγινε δεκτή με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου το 2022, με την ΚΣΟΣ να έχει ασκήσει έφεση. Με βάση την απόφαση αυτή, η PQH, εκπροσωπώντας νόμιμα ως ειδικός εκκαθαριστής την πρώην Αγροτική προχώρησε το 2023, στην «επιβολή συντηρητικών κατασχέσεων κατά της εταιρείας εις χείρας μισθωτών της εταιρείας», όπως τουλάχιστον αναφερόταν στην ετήσια οικονομική έκθεση της ΚΣΟΣ. Σημειώνεται ότι πριν από λίγο καιρό, έγινε γνωστό πως η PQH (εκκαθαριστής της ΑΤΕ) ανέθεσε στην QUANT, τη διαχείριση των απαιτήσεων από αγροτικά δάνεια και αγροτικούς συνεταιρισμούς.

«Ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας για την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της»

Στην ετήσια οικονομική έκθεση της ΚΣΟΣ, με ημερομηνία 15 Μαΐου 2024, που υπογράφεται και από τον Γιώργο Ξυλούρη, παρέχονται οι παρακάτω πληροφορίες «για την αρτιότερη πληροφόρηση των μετόχων», όπως αναφέρεται.

«1) Οι συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις, έχουν επιδράσει αρνητικά στα Ίδια Κεφάλαια της εταιρείας τα οποία για 8η συνεχόμενη χρήση είναι αρνητικά.
2) Όλοι οι βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες (κεφάλαιο κίνησης, ρευστότητας, αποδοτικότητας, δανειακής επιβάρυνσης), κατά την 31/12/2023 είναι αρνητικοί.
3) Υφίστανται υπέρογκες δανειακές υποχρεώσεις προς την «ΑΤΕ ΥΠΟ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ» συνολικού ύψους κατά την 31/12/2023 ευρώ 32.531.103,21. Πρόκειται για υποχρεώσεις απορρέουσες από δανειακές συμβάσεις οι οποίες έχουν καταγγελθεί από 2/11/2016 και στη χρήση 2020, ασκήθηκε αγωγή για την καταβολή από την εταιρεία ποσού € 8,5 εκ. εντόκως από 2/11/2016, η οποία έγινε δεκτή με την υπ’ αρίθμ. 120/2022 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου και δυνάμει της αποφάσεως αυτής η PQH, εκπροσωπώντας νόμιμα ως ειδικός εκκαθαριστής την «ΑΤΕ ΥΠΟ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ» προχώρησε στην κλειόμενη χρήση 2023, στην επιβολή συντηρητικών κατασχέσεων κατά της εταιρείας εις χείρας μισθωτών της εταιρείας.

4) Έχουν σωρευθεί, σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρείας κατά την 31/12/2023, το μεγαλύτερο μέρος εκ των οποίων έχει ρυθμισθεί να αποπληρωθεί σε δόσεις.
5) Δεν υφίσταται δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τους μετόχους της εταιρείας καθώς οι περισσότεροι εξ’ αυτών έχουν περιέλθει και αυτοί σε δεινή οικονομική θέση.

Όλα τα παραπάνω, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας για την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της στο προβλεπτό μέλλον», σημειώνεται, ενώ παρατίθενται τα μέτρα που έλαβε η διοίκηση της Συνεταιριστικής Οργάνωσης για την άρση αυτής της αβεβαιότητας.

Μεταξύ άλλων, η διοίκηση της ΚΣΟΣ ανέθεσε σε κτηματομεσιτικό γραφείο την εύρεση αγοραστών για τα ακίνητά της, στην περιοχή «Γιοφυράκια» Ηρακλείου και Κιάτου Κορινθίας.

Παράλληλα, ήρθε σε επαφή με τη Διοίκηση της PQH, προκειμένου να συναινέσει στην πώληση του ακινήτου στα «Γιοφυράκια» και να περιορίσει τις αξιώσεις της στο ύψος του τιμήματος, ενώ στοχεύει στη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του ακινήτου στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου με τη μίσθωση πρόσθετων χώρων σε τρίτους για την ενίσχυση των εσόδων της και τη βελτίωση της ρευστότητάς της.

«Η Διοίκηση εκτιμά ότι με τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί θα διακανονισθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, επιδρώντας θετικά στο κεφάλαιο κίνησης. Επιπρόσθετα, θα περιοριστεί ο βραχυχρόνιος κίνδυνος ρευστότητας συντελώντας στην επιστροφή της σε ομαλές και κανονικές συνθήκες της παραγωγικής – μεταποιητικής της λειτουργίας», καταλήγει η έκθεση της ΚΣΟΣ με τις Ετήσιες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις χρήσεως 1.1 .2023 – 31 .12 .2 023.

in_article_2_mobile
Πηγήenikos.gr

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα