Στις 17 Δεκεμβρίου πρόκειται να διεξαχθεί το δημοψήφισμα που θα κρίνει το νέο Σύνταγμα της Χιλής, το οποίο και εγκρίθηκε από το Συνταγματικό Συμβούλιο της χώρας τη Δευτέρα (30/10).
Η νέα συνταγματική αναθεώρηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην κοινωνία, αλλά και στο Κογκρέσο, με τους συντηρητικούς υπερασπιστές της να ισχυρίζονται ότι εγγυάται την ελευθερία και την ασφάλεια στη χώρα και τους σκεπτικιστές, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της χώρας να τονίζουν πως διαιωνίζεται το υπάρχον Σύνταγμα, «κληρονομιά» του δικτάτορα Πινοτσέτ.
Μεταξύ των επίμαχων άρθρων είναι «το δικαίωμα στη ζωή αυτών που πρόκειται να γεννηθούν», τα οποία η αριστερή κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Μπόριτς φοβάται ότι θα έρθουν σε σύγκρουση με το νόμο υπέρ των αμβλώσεων, αλλά και τα άρθρα που προβλέπουν την άμεση απέλαση των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα από μη εγκεκριμένα περάσματα.
Το κείμενο θα παραδοθεί στις επόμενες ημέρες στον πρόεδρο Μπόριτς, ο οποίος στη συνέχεια θα εκκινήσει τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όπως αναφέρθηκε.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατές δημοσκοπήσεις, οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται δεν χαίρουν της συμφωνίας των πολιτών.
Υπενθυμίζεται ότι, αποτελεί τη δεύτερη προσπάθεια συνταγματικής μεταρρύθμισης στη Χιλή μέσα σε ένα χρόνο. Πέρυσι το φθινόπωρο, το Συνταγματικό Συμβούλιο – αιρετό όργανο ad hoc για την επεξεργασία των μεταρρυθμίσεων -, με αριστερόστροφη σύνθεση σε εκείνη την περίσταση, είχε προτείνει ένα σύνταγμα με αρκετές ριζοσπαστικές ρυθμίσεις, το οποίο όμως είχε γνωρίσει τη συντριπτική απόρριψη εκ μέρους του εκλογικού σώματος στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε.
Αν τελικά και αυτές οι μεταρρυθμίσεις απορριφθούν κατά τη δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου θα συνεχίσει να ισχύει το σημερινό σύνταγμα, αφού η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να εκκινήσει διαδικασίες για μια ακόμη επεξεργασία μεταρρυθμίσεων.