Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Χέρια: Πόσα αποκαλύπτουν για την κατάσταση της υγείας μας – Τι σημαίνει το μήκος των δακτύλων

Πρέπει να διαβάσετε

Η παλάμη των χεριών μπορεί να μη μας δείχνει ακριβώς τι μας περιμένει στο μέλλον, αποτελεί όμως καθρέφτη -όπως και τα δάχτυλα ή τα νύχια- της συνολικής μας υγείας. Πρόκειται για μια «διαγνωστική» μέθοδο που μας γυρίζει στα χρόνια του Ιπποκράτη και την παρατήρησή των διογκωμένων τελικών φαλάγγων στα χέρια ατόμων με εμπύημα, τη συλλογή πύου δηλαδή μεταξύ του πνεύμονα και του θωρακικού τοιχώματος. Πέραν του εμπυήματος, η πληκτροδακτυλία όπως λέγεται σήμερα θεωρείται σύμπτωμα της κυστικής ίνωσης, της ηπατικής κίρρωσης και νοσημάτων του θυρεοειδούς.

Μια σειρά από ασθένειες και καταστάσεις αποτυπώνονται στα άνω άκρα και, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Adam Taylor στο Conversation, Καθηγητή και Διευθυντή του Κέντρου Εκμάθησης Κλινικής Ανατομίας του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, αυτά είναι τα βασικότερα προειδοποιητικά σημάδια:

1. Αλλαγές στα νύχια

Τα νύχια γίνονται λευκωπά (λευκονυχία) για διάφορους λόγους. Τα νύχια του Terry, μια κατάσταση όπου ένα ή περισσότερα νύχια γίνονται λευκά σαν γυαλί, διατηρώντας φυσιολογικό χρώμα μόνο σε 1-2 χιλιοστά στο ελεύθερο άκρο τους, μπορεί να είναι σημάδια διαβήτη τύπου 2, νεφρικής ανεπάρκειας και λοίμωξης από τον ιό HIV.

Τα ουραιµικά νύχια ή νύχια του Lindsay (half and half) είναι κοινό σύμπτωμα για τα μισά σχεδόν άτομα με χρόνια νεφρική νόσο, μπορεί ωστόσο να υποδεικνύουν κίρρωση του ήπατος ή νόσο Αδαμαντιάδη-Μπεχτσέτ (Adamantiades-Behçet’s disease), μια σπάνια πολυσυστηματική αγγειοπάθεια/αγγειίτιδα που εκδηλώνεται κυρίως με υποτροπιάζουσες στοματικές άφθες, έλκη των γεννητικών οργάνων και ραγοειδίτιδα, τη φλεγμονή του ραγοειδούς χιτώνα του οφθαλμού. (O Έλληνας οφθαλμίατρος Βενέδικτος Αδαμαντιάδης περιέγραψε πρώτος την πάθηση).

Τα νύχια του Muehrcke, μια μορφολογία με μία ή περισσότερες οριζόντιες λευκές γραμμές στα νύχια, μπορεί να μαρτυρούν χαμηλά επίπεδα αλβουμίνης είτε νεφρική νόσου, ενώ αλλαγές στο χρώμα και το σχήμα των νυχιών μπορεί να είναι απλώς σημάδια του γήρατος.

2. Συμπτώματα στην παλάμη

Παλάμες που ιδρώνουν χωρίς να υπάρχει άγχος, νευρικότητα, υψηλές θερμοκρασίας ή προηγηθείσα σωματική άσκηση, τότε πιθανώς μαρτυρούν πρωτοπαθή υπεριδρωσία (υπερδραστηριότητα του του συμπαθητικού νευρικού συστήματος) είτε δευτεροπαθή, η οποία οφείλεται σε υποκείμενες καταστάσεις όπως ο υπερθυρεοειδισμός.

Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζονται τα αγγειιτιδικά συμπτώματα στα χέρια όπως οι όζοι Osler,  επώδυνες, μικρές, κατακόκκινες ή μωβ αλλοιώσεις με υπόλευκο κέντρο κάποιες φορές και οι αλλοιώσεις Janeway, επίπεδες ή ελαφρώς διογκωμένες ερυθηματώδεις αλλοιώσεις, αμφότερα σημάδια οξείας βακτηριδιακής ενδοκαρδίτιδας, μιας δυνητικά θανατηφόρου φλεγμονής της εσωτερικής επένδυσης των θαλάμων και των βαλβίδων της καρδιάς.

3. Μούδιασμα

Αν νιώθετε μούδιασμα σαν να σας τσιμπούν «καρφίτσες-και-βελόνες», πιθανώς να οφείλεται στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, μια επώδυνη διαταραχή του άνω άκρου που προκαλείται από την πίεση στα νεύρα που διατρέχουν τον καρπό συνήθως λόγω φλεγμονής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μία από τις συχνότερες συμπιεστικές νευροπάθειες των άνω άκρων και το 95% περίπου όλων των παγιδευτικών νευροπαθειών καθώς και ο συχνότερος τύπος νοσημάτων από επανειλημμένες κακώσεις. Άλλη πιθανή αιτία είναι η διαβητική νευροπάθεια.

Τι σημαίνει το μήκος των δακτύλων

hands_fingers_nails_2132603433

Photo: Shutterstock

«Το μήκος των δακτύλων σας μπορεί να δώσει ενδείξεις για τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών στη μετέπειτα ζωή σας» αναφέρει ο Δρ Taylor, εξηγώντας ότι ο μακρύτερος παράμεσος συγκριτικά με τον δείκτη μπορεί να συνδέεται με καλύτερες επιδόσεις σε διάφορα αθλήματα και στα δύο φύλα, αυξάνει ωστόσο τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας γόνατος και ισχίου στις γυναίκες. Πρέπει να σημειωθεί ότι στους άνδρες, ο παράμεσος είναι φυσιολογικά μακρύτερος από τον δείκτη ενώ στις γυναίκες το μήκος των δύο δακτύλων είναι σχεδόν ίσο, κάτι που οφείλεται στην έκθεση στις ορμόνες στη μήτρα.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα