Μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη έχει δεχθεί κάποιου είδους παρενόχληση και ψυχολογική βία μετά τα δεκαπέντε της χρόνια βάσει των αποτελεσμάτων εκτεταμένης έρευνας σε είκοσι οκτώ ευρωπαϊκές χώρες που δημοσιοποιήθηκαν τα 2014.
«Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία έθεσαν την ασφάλεια των γυναικών ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα γι’ αυτό και ξεκινά μια νέα πολύ μεγάλη έρευνα σε δέκα εννέα ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα προκειμένου να εντοπιστεί που βρίσκεται το πρόβλημα ώστε να παρθούν μέτρα» τόνισε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη η αναπλ. δ/ντρια του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Ανδρομάχη Χατζηγιάννη.
«Θέμα της έρευνας είναι οι «Διαπροσωπικές σχέσεις και η ασφάλεια των γυναικών» και στη χώρα μας θα γίνουν 11.500 συνεντεύξεις σε ισάριθμες γυναίκες και από την Κρήτη. Η πιλοτική έρευνα θα αρχίσει στις αρχές του επόμενου χρόνου ενώ από τον προσεχή Μάρτιο θα πραγματοποιηθούν οι συνεντεύξεις των γυναικών ηλικίας 18-74 ετών οι οποίες, ανώνυμα και χωρίς να δώσουν άλλα προσωπικά δεδομένα, θα ερωτηθούν για όσα περιστατικά παρενόχλησης έχουν ενδεχομένως υποστεί σε χώρους εργασίας, στο σπίτι, σε χώρους διασκέδασης, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά και αν αναζήτησαν βοήθεια» ανέφερε η κα. Χατζηγιάννη.
Σύμφωνα με την ίδια, στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών έχουν γίνει παρόμοιες έρευνες, μία από τις οποίες για λογαριασμό του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας με θέμα τις κοινωνικές αναπαραστάσεις, πεποιθήσεις και στερεότυπα για την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.
«Ζητήσαμε εμπειρίες επαγγελματιών που εμπλέκονται στη διαχείριση περιστατικών γυναικών σε νοσοκομεία και κοινωνικές υπηρεσίες και είναι εντυπωσιακό το ότι πολλές φορές μας είπαν πως δεν έχουν δει τέτοια περιστατικά. Προφανώς έχουν περάσει δίπλα από τέτοιες περιπτώσεις αλλά είτε οι γυναίκες δεν εκφράστηκαν, δεν κατήγγειλαν ή δεν θέλησαν να δώσουν συνέχεια. Είναι δύσκολη η διαχείριση τέτοιων υποθέσεων» επισήμανε η κα. Χατζηγιάννη.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι στα περιστατικά των δεκαέξι γυναικοκτονιών που έχουν καταγραφεί φέτος, πολλές είχαν φύγει από μια βίαιη σχέση αλλά ο σύντροφος ή ο σύζυγος έφτασε να τις σκοτώσει. Έτσι, όταν οι γυναίκες διστάζουν, ίσως να κατανοούν ότι είναι πιο επικίνδυνο να φύγουν από τη σχέση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να μείνουν και να υπομένουν. «Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να υφίσταται βία είτε για το φύλο του, το χρώμα είτε οτιδήποτε άλλο. Ασφαλώς υπάρχουν και περιστατικά κακοποίησης του άλλου φύλου, ανδρών από γυναίκες αν και είναι συντριπτικά λιγότερα και φυσικά η κακοποίηση και σε παιδιά», πρόσθεσε η κα. Χατζηγιάννη.