Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Χάθηκε για πάντα: Ποιο είναι το πουλί που θεωρείται εξαφανισμένο στην Ευρώπη

Πρέπει να διαβάσετε

Με μήκος που έφτανε τα 41 εκ. και άνοιγμα φτερών τα 88 εκ. η λεπτομύτα (Numenius tenuirostris) κάποτε έκανε συχνά την εμφάνισή της στην Ευρώπη, επιλέγοντας χώρες όπως η Ελλάδα, για να διαχειμάσει, ενώ συνήθιζε να ταξιδεύει και στη βόρεια Αφρική, αλλά και τη Σιβηρία. Τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, ο πληθυσμός της σημείωσε δραματική μείωση με τους ειδικούς να την τοποθετούν ανάμεσα στα σπανιότερα πτηνά αφού σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζονταν τα εναπομείναντα άτομα σε όχι περισσότερα από 50-200. Για αυτόν το λόγο η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) την κατέταξε στην κατηγορία των ειδών που κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό.

Ωστόσο, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό IBIS, της Ένωσης Βρετανών ορνιθολόγων, αποκαλύπτει ότι το πτηνό έχει πλέον εξαφανιστεί, με τους ερευνητές να προσκαλούν την ένωση να αλλάξει την κατάσταση του πτηνού σε Εξαφανισμένο.

Εφόσον ευσταθεί η θεωρία των ερευνητών, λοιπόν, η λεπτομύτα θα είναι το πρώτο είδος πτηνού που θεωρείται επίσημα εξαφανισμένο στην ηπειρωτική Ευρώπη.

«Δεν έχουν υπάρξει θεάσεις από το 1995. Σε αυτό το διάστημα, οι εκτεταμένες και εντατικές έρευνες για το είδος συνεχίστηκαν. Χρησιμοποιώντας ένα πλαίσιο πιθανότητας εξαφάνισης της IUCN, ενσωματώνουμε πιθανές απειλές για το είδος, την προσπάθεια αναζήτησης και τα παλαιότερα δεδομένα (δείγματα μουσείων και επιβεβαιωμένες και μη επιβεβαιωμένες θεάσεις, τα οποία προέρχονται κυρίως από το μη αναπαραγωγικό εύρος του) για να αξιολογήσουμε την πιθανότητα εξαφάνισης. Το μοντέλο υποδεικνύει ότι υπάρχει 96,0% πιθανότητα να μην υπάρχει πλέον η λεπτομύτα, ταξινομώντας την ως Εξαφανισμένο σύμφωνα με τον Κόκκινο Κατάλογο της IUCN», αναφέρει η έκθεση.

Photo: Commons.wikimedia/ Huub Veldhuijzen van Zanten/Naturalis Biodiversity Center

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η τελευταία τοποθεσία τακτικής παρατήρησης ήταν στο δυτικό Μαρόκο, όπου εντοπίστηκαν άτομα του είδους τουλάχιστον μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 1995, με φωτογραφική καταγραφή, καθώς και το 1997-1998 χωρίς ωστόσο φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Στην Ελλάδα ήταν κοινή τον 19ο αιώνα και τακτική μέχρι την δεκαετία του ’80, συγκεκριμένα στους υγρότοπους στο Δέλτα Έβρου, Αξιού, Καλαμά, το Πόρτο Λάγος και τον Αμβρακικό, με την τελευταία επιβεβαιωμένη παρατήρηση να καταγράφεται το 1999.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου αναφέρει ότι έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες αποστολές και έχουν αναλυθεί εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα με την ελπίδα να εντοπιστεί ένα επιζών δείγμα. Αλλά δυστυχώς, οι ερευνητές επέστρεφαν πάντα με άδεια χέρια.

Υπάρχει η πιθανότητα να βρεθούν μικροί, απομονωμένοι πληθυσμοί κάπου στη Σιβηρία (το περιβάλλον που προτιμούν), αλλά οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι σχεδόν μηδενική και ότι στην πραγματικότητα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες αναζήτησής του και να αναθεωρηθεί η κατηγορία του.

Αν τελικά και η IUCN αλλάξει το καθεστώς από Κρίσιμα Απειλούμενο σε Εξαφανισμένο τότε η λεπτομύτα θα είναι το τρίτο είδος πτηνού, μετά τη Μεγάλη Άλκα (τελευταία εμφάνιση το 1844) και τον Στρειδοφάγο των Καναρίων (τελευταία εμφάνιση το 1913), που θα έχει εξαφανιστεί έπειτα από το 1500.

Ποια τα αίτια

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πίσω από τη μείωση και στη συνέχεια εξαφάνιση της λεπτομύτας βρίσκονται η απώλεια ενδιαιτημάτων και το κυνήγι, αν και η πραγματική αιτία πιθανώς δε θα γίνει ποτέ γνωστή καθώς δεν έχει τεκμηριωθεί το πλήρες φάσμα των ενδιαιτημάτων του είδους.

Εντούτοις, εικάζεται ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη που οδήγησε στη συρρίκνωση των ελών στη Σιβηρία όπου συνήθιζε να γεννά τα αυγά του, καθώς και το ότι έπεφτε συχνά θύμα κυνηγιού, αποτέλεσαν καθοριστικούς παράγοντες για την πορεία του πληθυσμού του παρυδάτιου πτηνού.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι πέρα από τη λεπτομύτα και άλλοι πληθυσμοί πτηνών μειώνονται σε όλο τον κόσμο, με τα αποδημητικά να πλήττονται περισσότερο. Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, 43 είναι τα απειλούμενα είδη στην Ευρώπη και αυξάνονται.

Απαιτούνται, επομένως, στρατηγικές για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της εκμετάλλευσης της γης ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω μείωση των οικοτόπων των πτηνών, τα οποία εξαρτώνται από αυτούς για την αναπαραγωγή, αναζήτηση τροφής και ανάπτυξή τους.

Πηγήnewmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα