Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Χάρτη για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό παρουσίασαν μετά την Ελλάδα και οι Τούρκοι – Κόβουν το Αιγαίο στα δύο

Πρέπει να διαβάσετε

Στη σύνταξη δικού της θαλάσσιου χωροταξικού χάρτη για τη «Γαλάζια Πατρίδα» φέρεται να σκοπεύει να προχωρήσει η Άγκυρα,  με τον οποίο θέλει να κατοχυρώσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία είχε απειλήσει ότι θα διαμορφώσει τον δικό της θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό όταν είχε αντιδράσει στη δημοσιοποίηση από την Κομισιόν του χάρτη εργασίας για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας μας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet, η Τουρκία επιλέγει τη μέση γραμμή του Αιγαίου ως σύνορο, διεκδικώντας τη μία πλευρά του πελάγους.

Αυτή αποτελεί την πάγια επιδίωξη της Τουρκίας που υποστηρίζει ότι τα νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες και συνεπώς η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας /ΑΟΖ πρέπει να γίνει στη μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών Ελλάδας και Τουρκίας.  Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει εκπονηθεί «επιστημονικός» χάρτης που αποτυπώνει τα «σύνορα» Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, βασισμένος στη μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών.

Δείτε τον χάρτη:

Χάρτη για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό παρουσίασαν μετά την Ελλάδα και οι Τούρκοι - Κόβουν το Αιγαίο στα δύο

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω χάρτης δεν είχε κυκλοφορήσει στα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ ούτε η Millyet τον είχε συμπεριλάβει στο δημοσίευμά της παρά το γεγονός ότι αναφερόταν σε αυτόν. Στην συνέχεια ωστόσο και μετά την ανακοίνωση του Θαλασσίου Χωροταξικού Χάρτη από την Ελλάδα, το δημοσίευμα τροποποιήθηκε και ο χάρτης συμπεριελήφθη.

Το δημοσίευμα της Millyet:

Χάρτη για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό παρουσίασαν μετά την Ελλάδα και οι Τούρκοι - Κόβουν το Αιγαίο στα δύο

Ωστόσο, επισημαίνεται στα τουρκικά ΜΜΕ πως ο χάρτης δεν αποτελεί επίσημη θέση του τουρκικού κράτους, αλλά επιστημονική και νομική προσέγγιση.

Το επόμενο βήμα αφορά τη σύνταξη αντίστοιχου σχεδίου για τα Κατεχόμενα στην Κύπρο. Στον χάρτη φαίνεται διακοπή της νοητής θαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, εκεί όπου προβλέπεται να εγκατασταθεί το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Αυτή η κίνηση της Τουρκίας, ωστόσο, είναι μονομερής και δεν έχει σχέση με τη διαδικασία καθορισμού των Θαλάσσιων Χωροταξικών Σχεδιασμών των κρατών μελών της Ε.Ε..

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα