Είδαν τους ανθρώπους τους να «σβήνουν» στην Εντατική, ωστόσο παρά τον ανείπωτο πόνο τους χάρισαν ζωή μέσα από τον θάνατο των δικών τους ανθρώπων. Η Κρήτη φαίνεται πως «ανοίγει τον δρόμο» για την διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων, αφού ολοένα και περισσότερες οικογένειες στο νησί δείχνουν μεγαλείο ψυχής και βοηθούν ασθενείς προσφέροντάς τους δώρα ζωής.
Σήμερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δωρεάς οργάνων του 32χρονου άνδρα που υπέκυψε στον βαρύτατο τραυματισμό που υπέστη, όταν κατά την διάρκεια καυγά με έναν 17χρονο, ο δεύτερος τον έσπρωξε με αποτέλεσμα να πέσει και να χτυπήσει στο κεφάλι.
Η διαδικασία βρίσκεται προς το τέλος της και τα όργανα του 32χρονου αναμένεται να μεταφερθούν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» της Αθήνας και το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης.
«Θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους της διοίκησης τα συλλυπητήριά μου και στην οικογένεια του τωρινού δότη αλλά και του συναδέλφου χειρουργού η οικογένεια του οποίου έδωσε τα όργανά του προ ημερών. Παράλληλα θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την μεγάλη απόφαση να δώσουν τα όργανα των δικών τους ανθρώπων και να σώσουν αρρώστους, οι οποίοι υποφέρουν για πολλά χρόνια», δήλωσε στο Creta24 ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Χαλκιαδάκης.
Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο ίδιος, το τελευταίο 6μηνο στο ΠΑΓΝΗ έγιναν 4 δωρεές οργάνων, αριθμός ιδιαίτερα σημαντικός που κατατάσσει τα νοσοκομείο στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας στη χώρα. «Είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο το οποίο δείχνει ότι η ομάδα της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, γιατροί και νοσηλευτές έχουν μια πολύ καλή προσέγγιση στις οικογένειες των υποψηφίων δοτών και καταφέρνουν να τους πείσουν να αποδεχτούν και να συναινέσουν στην δωρεά οργάνων. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να εξαπλωθεί στην πατρίδα μας και νομίζω ότι όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε σε αυτό», συμπλήρωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της προέδρου του Παγκρητίου Συλλόγου «Αιματοκρήτης» Ειρήνης Γεργιανάκη, η οποία μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη τόνισε πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στις δωρεές οργάνων, η Κρήτη έχει πολύ αυξημένους αριθμούς, και σχεδόν κάθε χρονιά βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας. «Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αποδοχής σε σχέση με άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ίδια τόνισε την σημασία που έχει όχι μόνο το να λάβει κανείς την απόφαση ο ίδιος εν ζωή, αλλά και να την γνωστοποιήσει στο οικογενειακό του περιβάλλον. «Το βασικότερο που πρέπει να γνωρίζουμε, όταν λάβουμε οι ίδιοι την απόφαση να δωρίσουμε τα όργανά μας μετά θάνατον -πάντα αναφερόμαστε σε μια συνθήκη που επέρχεται εγκεφαλικός θάνατος μέσα στην εντατική- είναι ότι θα πρέπει να ενημερώνουμε την οικογένειά μας. Ακόμα και αν έχουμε κάρτα δωρητή, ενημερώνουμε την οικογένειά μας τον σύζυγο ή την σύζυγο, τους γονείς μας γιατί εκείνοι είναι που θα κληθούν να λάβουν την απόφαση. Η κάρτα δωρητή είναι πολύ εύκολο να εκδοθεί, ωστόσο έχει περισσότερο, στη χώρα μας, συμβολική σημασία», σημείωσε.
Παράλληλα τόνισε πως στην Κρήτη καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον των ανθρώπων για την διαδικασία της δωρεάς οργάνων, ενώ στους κόλπους του Συλλόγου το ποσοστό εκείνων που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων είναι πολύ υψηλό. «Ένα μεγάλο μέρος των εθελοντών αιμοδοτών είναι δωρητές οργάνων και είναι κάτι για το οποίο είναι πολύ περήφανοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κα Γεργιαννάκη τόνισε τέλος ότι χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά ακόμα για να ενημερωθούν οι πολίτες. «Η δωρεά οργάνων δεν είναι μια εύκολη ιδέα, συνδυάζεται με τον θάνατο, την απώλεια, υπάρχουν πάρα πολλοί μύθοι και προκαταλήψεις που πρέπει να τις κουβεντιάζουμε για να νιώθει ο κόσμος άνετα με αυτή την ιδέα» δήλωσε, ωστόσο σημείωσε πως τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα απ’ ότι 10ετίες πριν.