Παρασκευή, 4 Απριλίου, 2025
16.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Χάρης Μαμουλάκης: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην οικονομία είναι οι λίγοι δρώντες που απομυζούν το κοινωνικό σύνολο»

Πρέπει να διαβάσετε

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και αναδεικνύοντας όλες τις αδυναμίες του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών με τίτλο «Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις», ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης πραγματοποίησε την πρώτη τοποθέτηση ως Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

 

 

Ο Χάρης Μαμουλάκης ξεκίνησε εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό του για την ασκούμενη δασμολογική πολιτική του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, επισημαίνοντας τον αιφνιδιασμό των αγορών ως προς το ύψος των δασμών αλλά και το domino effect που θα έχει και για την χώρα μας, όπου: «Το εμπορικό έλλειμα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και βρίσκεται στα 22,32 δισ. ευρώ, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι σε δυσθεώρητα ύψη, το χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, είναι κατά πολύ μεγαλύτερο ακόμα και από όταν εισήλθαμε στην μνημονιακή εποχή.».

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου, ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε ότι περίμενε πως θα περιλαμβάνει διατάξεις κυρίως για την κεφαλαιαγορά, αλλά τελικά προκύπτει ότι είναι ένα εκτενές νομοσχέδιο αποτελούμενο από 234 άρθρα, έναντι των 219 που αναρτήθηκαν στη δημόσια διαβούλευση. Κάτι που αποτελεί χαρακτηριστικό της διαδικασίας της κακής νομοθέτησης που ακολουθεί η ΝΔ. Ως παράδειγμα για το παραπάνω, ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε το άρθρο 215, με το οποίο δρομολογείται η ανάθεση υπηρεσιών σχετικά με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, το μητρώο οφειλετών, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση δράσεων που άπτονται των σκοπών του Κ.Ε.Α.Ο. σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. «Αναβιώνετε μία συνθήκη που έχει προκαλέσει τη κοινή γνώμη, αυτή της πίεσης των εισπρακτικών με το προσφιλές στην κυβέρνηση της Ν.Δ outsourcing. Μία πρακτική με σκοπιμότητες και βεβαίως με δυσμενείς συνέπειες στη λειτουργία του δημοσίου τομέα που διαχρονικά απαξιώνετε, αφυδατώνετε στελεχιακά αλλά και οικονομικά.».

Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της στεγαστικής κρίσης, τονίζοντας ότι «Είναι αδιανόητο πάνω από 40% των συνολικών εσόδων μιας οικογένειας να αναλώνεται σε ανελαστικά κόστη που αφορούν την στέγαση» αλλά και στο θέμα του 13ου και 14ου μισθού, λέγοντας: «Αρνείστε εμμονικά να ικανοποιήσετε το δίκαιο αίτημα για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Δημοσιονομικός χώρος υπάρχει από τα υπερέσοδα από τον ΦΠΑ διότι διατηρούμε τον 2ο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα πάντα είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Το δε επιχείρημα του Πρωθυπουργού ότι ήδη χορηγηθεί με τις παρεμβάσεις ο 13ος μισθός είναι αστείο.».

Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ενίσχυσης της κεφαλαιαγοράς, σχολιάζοντας το από 10/3 αίτημα του Υπουργείου με το οποίο ανατέθηκε σε δικηγορική εταιρεία η διαμόρφωση και ολοκλήρωση του νομοσχεδίου και η προετοιμασία της ανάλυσης συνεπειών ρύθμισης. Κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά τη σχετική απόφαση ανάθεσης (Αρ. Πρ..: 46772/18.03.2025) και αναρωτήθηκε: «Μήπως να κάνατε outsourcing και τις αρμοδιότητες που άπτονται των Υπουργικών θέσεων της κυβέρνησής; Ειλικρινά δεν κατανοώ το τρόπο λειτουργίας σας. Ανήκει ή όχι η νομοθετική πρωτοβουλία στον εκάστοτε Υπουργό και στο εκάστοτε Υπουργείο; Έχει τη δυνατότητα ο Υπουργός στη διοίκηση Μητσοτάκη να δρα αυτοβούλως και να παράγει πολιτική; Οφείλει να σχεδιάζει και να υποδεικνύει το τί επιδιώκει με τη νομοθετική πρωτοβουλία που ο ίδιος αναλαμβάνει; Τι σημαίνει εκχωρώ στον ιδιωτικό τομέα την αρμοδιότητα να μου ετοιμάσει την ανάλυση συνεπειών ρύθμισης; Μήπως να παραστεί στις συνεδριάσεις η εν λόγω δικηγορική εταιρεία για να μας λύσει τις όποιες απορίες και να υποστηρίξει το νομοσχέδιο; Δεν γνωρίζατε τι επιδιώκατε με την εν λόγω νομοθέτηση; Ε, τότε συγνώμη, αλλά δεν πρέπει να νομοθετείτε.».

Ως προς το Μέρος του νομοσχεδίου που αφορά στη διεύρυνση των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο Χάρης Μαμουλάκης υπενθύμισε τον πτωχευτικό νόμο του 2019, καυτηρίασε το γεγονός ότι εδώ και 5 χρόνια η Κυβέρνηση της ΝΔ άφησε μια αναποτελεσματική κατάσταση χωρίς παρέμβαση, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να επωφεληθούν, η πίεση να μεγαλώνει και οι πλειστηριασμοί να πολλαπλασιάζονται. Τόνισε ότι σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι να ανοίξει η διαδικασία για να μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν οι πολίτες και με αυτό ως στόχο καταθέτει τις προτάσεις του, επισημαίνοντας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιλήφθηκε αμέσως τις κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις του προβλήματος αλλά και την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης. Έτσι πέραν του ότι νομοθέτησε τη γενναία ρύθμιση οφειλών, σύστησε και την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους το 2016. Εσείς αφουγκραστήκατε το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος; Όντως ήταν ένα στοίχημα που βάλατε το 2019; Διατηρώ επιφυλάξεις καθώς οι νέες ρυθμίσεις του εξωδικαστικού  μηχανισμού που εισήχθησαν στο Πτωχευτικό Νόμο της ΝΔ το 2020, από τη μία πτωχεύουμε και από την άλλη ρυθμίζουμε και διασώζουμε, έγιναν κατ’ εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας 1023/2019. Αντί να ασκείτε κριτική στη αυτόβουλη θεσμοθέτηση του εξωδικαστικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, ας παραδεχτείτε ότι σας άρεσε η πρόταση που παρουσιάσαμε στην 88η ΔΕΘ για αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά 50% κατ’ ελάχιστο και για αυτό την εντάξατε στο σχεδιασμό σας και φέρνετε για θεσμοθέτηση τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων των προσώπων που μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Μακάρι να εντάξετε άμεσα στο σχεδιασμό σας και άλλες από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όπως για την προστασίας της πρώτης κατοικίας, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την αντιμετώπιση φαινομένων συγκεντροποίησης και μετέπειτα καρτελοποίησης και αισχροκέρδειας.».

Καταλήγοντας την τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάλης ανέφερε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία, στην πραγματική οικονομία, είναι οι λίγοι δρώντες που απομυζούν από το κοινωνικό σύνολο και σωρεύουν υπερέσοδα. Η συγκεντροποίηση σε μία μικρή αγορά όπως η Ελληνική, είναι το πρόβλημα. Πώς μπορεί αυτό να αλλάξει; Με 3 πτυχές: Με ενίσχυση του ανταγωνισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ελέγχους στην αγορά μέσω κυρίως της ΔΙΜΕΑ και με την έμπρακτη ενίσχυση των πολιτών.».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα