Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
17.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Χαρδαλιάς για κορωνοϊό: Περιμένουμε κορύφωση από τα μέσα μέχρι τα τέλη Απριλίου

Πρέπει να διαβάσετε

Κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού εντός του Απριλίου, αναμένει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», ο κ. Χαρδαλιάς, ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα έρθει η κορύφωση της πανδημίας και η μετέπειτα κάμψη της, απάντησε:

«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, περιμένουμε την κορύφωση εντός του Απριλίου. Από τα μέσα μέχρι τα τέλη. Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και περιμένουμε την απόλυτη συμμόρφωση των πολιτών. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης. Υπενθυμίζω κάτι βασικό: ό,τι κάνουμε σήμερα καταγράφεται αριθμητικά στην επιδημία μετά από δύο εβδομάδες».

Όσο για το ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ο κ. Χαρδαλιάς, δηλώνει πώς η μεγαλύτερη αγωνία του είναι να αντέξει το ΕΣΥ. «Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να νοσήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι και, σε κάθε περίπτωση, όχι ταυτόχρονα», αναφέρει χαρακτηρισρτικά.

Στην ερώτηση που δέχεται συχνά και είναι το «πότε θα τελειώσει όλο αυτό», ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, επισημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε σπίτι «για να περάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα». «Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε δευτερόλεπτο. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι το πρώτο κρίσιμο κρας τεστ. Το πρώτο. Το τονίζω σε κάθε τόνο, καθώς δεν πρέπει να θεωρηθεί πως η περιπέτεια στην οποία έχει μπει η πατρίδα μας θα τελειώσει σύντομα», επισημαίνει ο κ. Χαρδαλιάς.

Χαρδαλιάς: Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό -Θα ήταν ολέθριο για την δημόσια υγεία

Τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές στο κινητό τους χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό έχουν πλέον οι πολίτες, όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η νέα διαδικασία είναι προαιρετική μέσω του gov.gr.

Ανακοίνωσε επίσης, τη διακοπή πτήσεων από σήμερα, Κυριακή στις 3 το πρωί έως τις 15 Απριλίου, από και προς την Ολλανδία. Επιστροφές γίνονται μόνο για άτομα που έχουν πολύ ειδικούς λόγους, τόνισε και σημείωσε ότι δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό γιατί θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας μας. Εκείνοι που θα επαναπατριστούν είναι αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη, σημείωσε.

Λαϊκές αγορές

Θέλουμε τις λαϊκές αγορές ανοιχτές, εφόσον συμμορφώνονται με τους κανόνες για τη δημόσια υγεία που ανακοινώνει το υπουργείο Ανάπτυξης, είπε ο κ. Χαρδαλιάς. «Σήμερα, παρά τις συστάσεις η κατάσταση δεν ήταν αυτή που έπρεπε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προφανείς κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και την εξάπλωση της νόσου». Ξεκαθάρισε ότι από Δευτέρα, ως πρώτο μέτρο, σε αναφορά της υπηρεσίας ΓΓΠΠ ή της αστυνομίας για τη μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας, τότε η συγκεκριμένη λαϊκή αγορά θα κλείνει οριστικά. «Τα μέτρα αφορούν σε όλους και εκπτώσεις δεν κάνουμε σε κανέναν» δήλωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πιο αυστηρών μέτρων. «Και σε περίπτωση που παρατηρηθεί μη συμμόρφωση στα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης, τότε όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι. Αυτό είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο».

Έλεγχοι ΕΟΔΥ

Σε έλεγχο που έγινε από συνεργεία του ΕΟΔΥ σε όσους ήρθαν από Κωνσταντινούπολη και έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ξενοδοχείο των Αθηνών βρέθηκε ένα κρούσμα θετικό, και άλλο ένα κρούσμα βρέθηκε από την αποστολή της Ισπανίας που είχε διαγνωστεί ως αρνητικό, παρουσίασε όμως συμπτώματα και επαναλήφθηκε το τεστ.

Για τους 90 πολίτες που βρίσκονται στην Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, αύριο ειδικό κλιμάκιο της ΓΓΠΠ και 4 συνεργεία του ΕΟΔΥ θα τους επισκεφθούν προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα τεστ. Θα παραμείνουν σε καραντίνα έως μεθαύριο όποτε θα βγουν τα αποτελέσματα και θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες.

Μέτρα για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς

Με ενέργειες του υπουργείου Υγείας έχουν ήδη μετακινηθεί και αναλάβει υπηρεσία ένας διευθυντής Καρδιολογίας, ένας επιμελητής Α Γενικής Ιατρικής, μία διευθύντρια Παθολογίας, ένας επιμελητής Β Γενικής Ιατρικής, ένας διευθυντής Ακτινοδιαγνωστικού, ένας βιοπαθολόγος, ένας επιμελητής Α Μικροβιολόγος, 10 αγροτικοί γιατροί, 7 νοσηλευτές, δυο εργαζόμενοι ιατρικών εργαστηρίων, μία εργαζόμενη για βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και ένας εργαζόμενος καθαριότητας. Παράλληλα έχει αποσταλεί υγειονομικό υλικό.

Το Γενικό νοσοκομείο Καστοριάς λειτουργεί σε επίπεδο ΤΕΠ για COVID-19 και Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, εξυπηρετεί επείγουσες ανάγκες ύποπτων περιστατικών στην παθολογική κλινική και για τη στήριξη του διασφαλίστηκε η δυνατότητα διακομιδής στα όμορα νοσοκομεία, Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας καθώς και στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, όλων των περιστατικών, είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Επίσης στην Καστοριά βρίσκεται 7μελές κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ενώ από αύριο στο πλευρό του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας θα βρίσκεται ειδική ομάδα διαχείρισης της ΓΓΠΠ.

Τσιόδρας: Είμαστε στο καλό σενάριο

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι σημαντικές για τον κορωνοιό στη χώρα μας, γι’ αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή, τόνισε στην αποψινή ενημέρωσή του ο κ. Τσίοδρας ο οποίος πρόσθεσε: «είμαστε στο καλό σενάριο και το κακό σενάριο δεν φαίνεται προς το παρόν». Η διασπορά φυσικά και υπάρχει στην κοινότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε μιλώντας για το φαινόμενο της Ιταλίας, ότι «όταν αψηφούμε τον εχθρό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας. Όσο ο ιός είναι εδώ, υπάρχει απειλή. Αν λίγο χαλαρώσεις, θα σου ξανά επιτεθεί με μανία».

Τα σύμπτωμα και πότε θα μας προβληματίσουν

Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος σε διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα, τόνισε ότι «ο μέσος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων για να παρουσιάσει κάποιος σοβαρά συμπτώματα, όπως η δυσκολία στην αναπνοή, είναι οι 5 μέρες τουλάχιστον, ενώ μέχρι τη νοσηλεία όταν αυτή είναι απαραίτητη είναι οι 7 ημέρες». Όσον αφορά τον θάνατο κάποιου που νοσεί από κορονοϊό, φαίνεται ότι αυτός επέρχεται 14 με 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Επίσης, γι’ αυτούς που μπαίνουν στο νοσοκομείο, η μέση διάρκεια παραμονής είναι οι 10 ημέρες σύμφωνα με τα ίδια διεθνή δεδομένα, αλλά και την παρατήρηση στη χώρα μας, όπως εξήγησε.

Στα 1.061 τα κρούσματα, 32 οι θάνατοι

Όσον αφορά την εξέλιξη της νόσου στη χώρα μας, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 95 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα φτάνει πλέον τα 1061. Τέσσερις νέοι θάνατοι σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας στους 32 το σύνολο όσων έχουν χάσει της ζωή τους από τον κορονοϊό. 25 από τους νεκρούς ήταν άνδρες και 7 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη, οι περισσότεροι με υποκείμενο νόσημα. Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία 69 είναι διασωληνομένοι, από τους οποίους 12 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι είναι άνδρες.

Τα νεότερα για τη φαρμακευτική αγωγή

Για τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθείται, ο κος Τσιόδρας είπε ότι από ειδική επιτροπή έχουν δοθεί κατευθυντήριες οδηγίες στους γιατρούς, οι οποίες θα επανεξετάζονται όσο θα αναφέρονται νέα στοιχεία για τη θεραπεία από τη διεθνή πρακτική και συμπλήρωσε: «η επιτροπή αυτή υιοθέτησε επίσης ειδικές οδηγίες για την προφυλακτική χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής στους ασθενείς που νοσηλεύονται». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κύριος Τσιόδρας στην «κάποια» όπως είπε καρδιοτοξικότητα που έχει ο κορωνοϊός. Μίλησε για το λόγο αυτό για τη χορήγηση της Κολχικίνης που χορηγείται ήδη για την περικαρδίτιδα, λέγοντας πως «το φάρμακο αυτό ενδέχεται να έχει κάποια δράση στους ασθενείς με κορωνοϊό για να προστατευθεί η καρδιά. Θα το δώσουμε στο πλαίσιο ενός αυστηρού πρωτοκόλλου».

Περιορίστε το φόβο για το δικό σας καλό

«Είναι πολύ σύνηθες και λογικό να έχουμε φόβο για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, για πιθανή μόλυνση από την ασθένεια και τη μετάδοση της» συνέχισε ο εκπρόσωπος τους υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό αναφερόμενος στη θωράκιση της ψυχικής υγείας όλων μας.

Ο ίδιος συνέστησε να περιορίσουμε τη συνεχόμενη έκθεση μας σε ειδήσεις, να επικοινωνούμε με σημαντικούς για εμάς ανθρώπους και να διατηρούμε το υποστηρικτικό αυτό δίκτυο, να φροντίσουμε για μια ισορροπημένη διατροφή, αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος, επαρκή ξεκούραση και σωματική άσκηση όσο αυτό είναι δυνατό και να μην μένουμε μόνοι.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα