Αυστηρή προειδοποίηση πως εάν κριθεί απαραίτητο θα ισχύσουν τοπικά μέτρα τόσο στη Μύκονο όσο και σε άλλα νησιά που είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένα, έστειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
«Εάν (…) δούμε ότι η κατάσταση ξεφεύγει, ότι έχουμε συνεχώς νέες συρροές, ότι δεν μπορούμε να στεγανοποιήσουμε τις υπάρχουσες, προφανώς θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Είναι κάτι που το απευχόμαστε, μέτρα σαν αυτά που πήραμε στη Μύκονο πριν από λίγες ημέρες», είπε στον ΣΚΑΪ.
Ειδικά για την Ίο ανέφερε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και είναι πρωτόγνωρη ειδικά στις νέες ηλικίες, ωστόσο πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τους ελέγχους και όχι να λάβει περιοριστικά μέτρα.
«Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ο ιός καλπάζει», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση επιχειρηματία της Ίου πως η κατάσταση είναι καλή και όλοι εμβολιασμένοι.
Ζήτησε να γίνει αντιληπτό ότι το θέμα δεν βρίσκεται στο γηγενή πληθυσμό, καθώς η μεγάλη αύξηση στα νησιά αυτά, προέρχεται από την κατηγορία των κρουσμάτων που σχετίζονται με την εργασία στους χώρους εστίασης και διασκέδασης.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες εφαρμόζουν τα μέτρα αλλά οι λίγοι που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα κάνουν τη διαφορά.
Για τη Μύκονο σχολίασε ότι άνοιξε ξανά μετά από 8 ημέρες καθώς οι νέες συρροές σταμάτησαν αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα ξανακλείσει, μια εξέλιξη που απεύχεται η πολιτεία. Σχετικά με την αστυνόμευση ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι δεν μπορεί να βρίσκεται ένας αστυνομικός σε κάθε μπαρ και κλαμπ 24 ώρες το 24ωρο.
Ποια νησιά είναι στο «κόκκινο»
Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών βρίσκονται ταυτόχρονα άλλα έξι νησιά με σταθερά αυξητικές τάσεις του επιδημιολογικού φορτίου. Πρόκειται για την Ζάκυνθο, την Τήνο, τη Λευκάδα, τη Σαντορίνη, την Πάρο και τη Ρόδο.
Η Μύκονος και η Ίος βρίσκονται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης και ένα βήμα πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, ανάλογα με αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στην Μύκονο, όπως δήλωσε την Πέμπτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.
Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού.
Παράλληλα, επισήμανε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών.
Ως προς την κατάσταση στα άλλα έξι νησιά, καταγράφεται κατά το τελευταίο δεκαήμερο έντονη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου με σταθερά ανοδικές τάσεις.
Η επιδημιολογική τους εικόνα προκαλεί ανησυχία, ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς και για το λόγο απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας.
Κατά την ενημέρωση, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε σχετικά πως σε ό,τι αφορά το δείκτη θετικότητας, το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στην Πάρο (5,5%) και ακολουθούν η Μύκονος, η Τήνος και το Ρέθυμνο.
Η Κρήτη παραμένει, άλλωστε, στο «βαθύ κόκκινο», όπως καταγράφεται και στους επικαιροποιημένους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι εδώ. Έχει επικρατήσει» επισήμανε, παράλληλα, η κ. Παπαευαγγέλλου για να επαναλάβει για μία ακόμη φορά πως ο εμβολιασμός είναι «το πιο δυνατό όπλο» που διαθέτουμε έναντι της πανδημίας.
Πηγή: cnn.gr