«Χάνουμε περίπου χίλια άτομα τον μήνα από κορωνοϊό και αν κάτι απευχόμασταν ήταν να φιγουράρουμε μαζί με την ανατολική Ευρώπη και όχι τη δυτική, δηλαδή να είμαστε στο κόκκινο και όχι στο κίτρινο ή πράσινο. Το τέταρτο κύμα θα έρθει και στην Κρήτη, ίσως με καθυστέρηση τριών-τεσσάρων εβδομάδων όπως έδειξαν τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας» ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο επεμβατικός καρδιολόγος, δ/ντής ΕΣΥ στο ΠΑΓΝΗ Βαγγέλης Ζάχαρης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι τα νέα φάρμακα που έχουν ανακοινωθεί αφορούν άτομα που ήδη έχουν νοσήσει ενώ μέλημά όλων πρέπει να είναι η πρόληψη που γίνεται μόνο μέσω του εμβολιασμού.
«Το τέταρτο κύμα θα έρθει και στην Κρήτη ίσως με καθυστέρηση, ευελπιστώ ωστόσο να έχει ελεγχθεί η κατάσταση καθώς στο νησί έχουμε ένα αρκετά καλό ποσοστό εμβολιασμού και ίσως να έχουμε λιγότερα περιστατικά. Όμως αναμένεται αύξηση βάσει των στατιστικών μοντέλων που βασίζονται σε επιστημονικά κριτήρια» επισήμανε ο κ. Ζάχαρης τονίζοντας ότι όσοι έχουν ακόμα αντιρρήσεις μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της J & J που παράχθηκε με την παλαιότερη τεχνολογία και φέρει εξασθενημένο ιό, όπως και το εμβόλιο της γρίπης το οποίο και φέτος θα πρέπει να κάνουμε έγκαιρα. Όλος ο πληθυσμός αλλά οπωσδήποτε οι ευπαθείς και μεγαλύτερης ηλικίας ομάδες καθώς η περυσινή πρακτική άφησε πολύ καλά αποτελέσματα. Πρόσθεσε παράλληλα ότι η χορήγηση φαρμάκων mRNA καθιερώνεται στην καθημερινή κλινική πράξη για πιο στοχευόμενη θεραπεία και πολύ λιγότερες παρενέργειες οπότε τέτοια φάρμακα έχουν ήδη λάβει πολύ ασθενείς.
«Δυστυχώς, ο κόσμος επικεντρώνεται μόνο στα εμβόλια και τα στοχοποιεί» επισημαίνοντας παράλληλα, και από τη θέση του περιφερειακού συμβούλου, τις πρωτοβουλίες της Περιφέρεια Κρήτης για την αγορά αναπνευστήρων τελευταίας τεχνολογίας με τους οποίους θωράκισε τις ΜΕΘ των μεγάλων νοσοκομείων του νησιού, όπως εκτίμησε, βοήθησαν σημαντικά στη μείωση της θνησιμότητας, ενώ σημαντική χαρακτήρισε τη συνεισφορά και στην προμήθεια υγειονομικού υλικού, υποστήριξη σε μηχανήματα και μελέτες για το σύστημα υγείας της Κρήτης και την πανδημία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φάρμακα που ανακοινώθηκαν, η μολνοπιραβίρη της Merck και το χάπι Pfizer, δίνουν ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα ωστόσο αφορούν άτομα που ήδη έχουν νοσήσει προκειμένου να μην εκδηλώσουν σοβαρές επιπλοκές και θνησιμότητα. «Εμείς όμως δεν θέλουμε να νοσήσουμε ενώ πριν εκδηλώσουμε τα συμπτώματα της νόσου θα έχουμε ήδη μεταδώσει σε άλλους τον ιό. Μην περάσουμε λάθος μήνυμα, ξεκάθαρα το μόνο όπλο που έχουμε τώρα στα χέρια μας είναι το εμβόλιο. Η ατομική ευθύνη πρέπει να επεκταθεί και στη συλλογική ευθύνη» ανέφερε ο κ. Ζάχαρης