Στην εφιαλτική εμπειρία που έζησε πριν από κάποια χρόνια, όταν επιτέθηκαν σε εκείνη μεθυσμένοι στρατιώτες από τη βάση, ενώ βρισκόταν σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Παλιά Πόλη αναφέρθηκε η Νικολέττα Κάρδαρη, μαθήτρια Γ’ Λυκείου στο Μουσικό Σχολείο Χανίων στη διάρκεια της σύσκεψης φορέων που διοργάνωσε η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα.
Στη σύσκεψη, συγκεκριμένα, εκπροσωπήθηκαν δεκάδες φορείς του νομού και παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από τους: Νικολέτα Κάρδαρη, μαθήτρια Γ’ Λυκείου στο Μουσικό Σχολείο Χανίων, Γιάννη Ντουνιαδάκη, υποναύαρχο Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία, Εβίνα Κάππου, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού –Τουρισμού, Λευτέρη Καλαμάρα, μέλος του ΔΣ Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Χρήστο Βασιλειάδη, στρατιωτικό εν αποστρατεία, γραμματέα της Ένωσης Αποστράτων Νομού Χανίων, Γιώργο Αγοραστάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Μίκης Θεοδωράκης και πρώην αντινομάρχη Χανίων και Μανώλη Παπαδομανωλάκη, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων.
Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Σπύρος Αγριμάκης, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ. Στη σύσκεψη εκπροσωπήθηκαν δεκάδες φορείς του νομού, ενώ παραβρέθηκαν ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ, ο Τάσος Ναθαναηλίδης, μέλος της ΚΕΟΕ, ο Αλέκος Μαρινάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κρήτης, και ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Κρήτης του ΚΚΕ.
Κατά την παρέμβασή της, η Νικολέττα Κάρδαρη, μαθήτρια Γ’ Λυκείου στο Μουσικό Σχολείο Χανίων, στάθηκε στην κατάσταση που βιώνουν ο λαός και η νεολαία των Χανίων με τις «χυδαίες συμπεριφορές» Αμερικανών στρατιωτών.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε μία προ 3 ετών προσωπική της εμπειρία, όταν είχε δέσει ένα αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ στη Σούδα και είχαν βγει Αμερικάνοι στο Λιμάνι των Χανίων: «Νομίζω ότι όλοι εδώ οι ντόπιοι γνωρίζουν την άθλια κατάσταση που επικρατεί, με χυδαίες συμπεριφορές, ειδικά όταν πίνουν. Πολλές φορές όταν είναι μεθυσμένοι παρενοχλούν περαστικούς, ενώ κάποιοι παίρνουν φανερά ακόμα και ναρκωτικά».
Όπως περιέγραψε, εκείνη την ημέρα βρισκόταν σε ένα ξενοδοχείο στην Παλιά Πόλη μαζί με τον πατέρα της και τον αδερφό της: «Κάποια στιγμή αυτοί έφυγαν για να πάνε να πάρουν κάτι να φάμε και εγώ τους είπα ότι δεν θα έρθω και ετοιμάστηκα να κάνω ένα μπάνιο. Όταν ήμουν μέσα στο μπάνιο άκουσα την πόρτα να ανοίγει και να μπαίνουν κάποιοι μέσα στο δωμάτιο. Κλειδώθηκα μέσα και άρχισα να ρωτάω ποιοι είναι και τι έκαναν στο δωμάτιό μου. Τους φώναζα να φύγουν και ότι έχουν κάνει λάθος, ενώ είχα τρομάξει αρκετά. Μίλαγαν στα αγγλικά και ενώ τους εξηγούσα στη γλώσσα τους, αυτοί δεν καταλάβαιναν, επειδή ήταν μεθυσμένοι και δεν έφευγαν. Ευτυχώς είχα το κινητό μαζί μου και πήρα τον πατέρα μου τηλέφωνο για να έρθει άμεσα στο ξενοδοχείο. Εκείνος έτρεξε με τον αδερφό μου και πήραν τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, λέγοντάς του ότι κινδυνεύω. Μετά από λίγο έφτασε στο ξενοδοχείο με την αστυνομία και τους έβγαλαν έξω. Ο πατέρας μου επέμενε να τους πάνε στο αστυνομικό τμήμα και η απάντηση των αστυνομικών ήταν ότι δεν γίνεται και ότι είναι ανάγκη να συνεννοηθούν με τα κεντρικά της βάσης. Μετά από πολλή ώρα τους πήγαν στο τμήμα, με πολύ μεγάλη πίεση από τον πατέρα μου.
Την επόμενη μέρα το πρωί ήρθαν στρατιώτες από τη βάση και τους πήραν. Από ό,τι μου είπαν οι γονείς μου που πήγαν στο δικαστήριο, οι ΝΑΤΟικοί δεν εμφανίστηκαν καν. Δεν ξαναεμφανίστηκαν πουθενά. Η εισαγγελέας τους είπε ότι δεν διάβασε καν τη μήνυση και ότι το περιστατικό έληξε. Η μητέρα και ο πατέρας μου έψαχναν από κάπου να δικαιωθούν για όλο αυτό το σκηνικό που θα μπορούσε να είχε μια πολύ κακή κατάληξη».
Υπενθύμισε πως έχουν συμβεί και άλλα παρόμοια περιστατικά, όπως η παρενόχληση δύο μαθητριών, οι οποίες κυκλοφορούσαν στο Παλιό Λιμάνι και δέχτηκαν επίθεση από μεθυσμένους Αμερικάνους στρατιώτες: «Ευτυχώς βρέθηκαν κάποια αγόρια που μπήκαν στη μέση. Άλλο περιστατικό ήταν όταν μεθυσμένοι Αμερικάνοι μπήκαν στο στάδιο των Χανίων τη στιγμή που αθλούνταν εκατοντάδες παιδιά και ενώ έκαναν εμετό από το πολύ ποτό, έπεσαν πάνω σε μια υπάλληλο. Άλλο περιστατικό και υπάρχει και βίντεο γι’ αυτό είναι ένας Αμερικάνος ναύτης να είναι τύφλα στο ποτό και να προσπαθεί η αστυνομία να τον συλλάβει, ενώ αυτός ουρλιάζει ότι είναι Αμερικάνος πολίτης και δεν μπορεί να του κάνει τίποτα η ελληνική αστυνομία».
Στη συνέχεια, η νεαρή μαθήτρια έθεσε το εξής ερώτημα σε όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις: «Αν αυτά τα πράγματα τα έκαναν οι γονείς μας θα ήταν ή όχι στη φυλακή; Αν ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος έμπαινε στο δωμάτιο ενός κοριτσιού με το έτσι θέλω και ξάπλωνε στο κρεβάτι μαζί με την παρέα του θα τιμωρούνταν ή όχι;»
«Μόνο θυμό μας γεμίζει το γεγονός ότι πολλές φορές που δένει Νατοϊκό πλοίο στη Σούδα δεν μπορούμε να κάνουμε βόλτα στην πόλη μας χωρίς να φοβόμαστε. Πολλοί μαθητές ακούνε από τους γονείς τους πριν βγουν: “Πρόσεχε γιατί θα κυκλοφορούν Αμερικάνοι σήμερα στην πόλη”», τόνισε και πρόσθεσε πως «όλα αυτά τα περιστατικά συνδέονται με την ύπαρξη της βάσης και είναι φανερό ότι οι στρατιώτες που έρχονται στα Χανιά για να ξεκουραστούν από τους πολέμους που διεξάγουν, νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στην πόλη μας. Δηλώνουμε ότι δεν θα τους αφήσουμε».
Η Ν. Κάρδαρη έκανε ειδική αναφορά και στο κύμα αλληλεγγύης που έλαβαν από τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία της της πόλης εκείνη και η οικογένειά της, καθώς το «αμέσως επόμενο πρωί» πραγματοποιήθηκε διαδήλωση, όπως και «μεγάλη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια. Το θέμα έγινε γνωστό, όπως πρέπει να γίνονται όλα αυτά τα περιστατικά».
Τέλος, σημείωσε: «Το σίγουρο είναι ότι ο λαός των Χανίων και της Ελλάδας δεν θέλει να γίνει συνένοχος στα εγκλήματα που κάνει το ΝΑΤΟ και ότι όλο και περισσότεροι χρειάζεται να αντισταθούν στη μετατροπή των Χανίων σε ένα ατελείωτο στρατόπεδο. Για αυτόν τον λόγο εμείς σήμερα εδώ μπορούμε να γίνουμε οι οργανωτές αυτού του αγώνα που είναι δίκαιος και θα δικαιωθεί οριστικά όταν αλλάξει αυτή η κοινωνία, για να κάνει ο λαός κουμάντο στον τόπο του και στον πλούτο που παράγει. Για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά και φτώχεια».
Ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία (εα), τόνισε: «Ο πόλεμος έφθασε στην πόρτα μας, στο σπίτι μας. Πρακτικά μας τον έχουν κουβαλήσει οι κυβερνήσεις της χώρας δεκαετίες τώρα, από τότε που μας έβαλαν στο σβέρκο τις ΗΠΑ το ΝΑΤΟ και τις βάσεις τους, λέγοντας ένα σωρό ψευτιές για το καλό που δήθεν θα έκαναν στη χώρα και πιο ειδικά στον χανιώτικο λαό!».
Σε αυτό το σημείο, ο Γ. Ντουνιαδάκης ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «όταν πριν δεκαπέντε χρόνια, τα παιδιά μας εδώ στο αεροδρόμιο ξεφόρτωναν και φόρτωναν οβίδες για τα μαχητικά από Ευρώπη και Ανατολή που φιλοξενούσε η 115, για να ισοπεδώσουν την έρμη τη Λιβύη και τον λαό της. Και τότε βέβαια, ως συνήθως δυστυχώς, υπήρχαν και πολλοί συμπατριώτες που έτριβαν τα χέρια τους, γιατί κέρδιζαν κάποια “αργύρια” από το ξένο στρατιωτικό προσωπικό που ήθελε να “ξεθυμάνει”, πριν και μετά το μακέλεμα! Κάποιοι, εννοείται σε συναυτουργία με τους τοπικούς άρχοντες και λοιπά στελέχη της χανιώτικης ολιγαρχίας.
Οι ίδιοι υποδέχονται, επίσης, και τα “ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα”, των αεροπλανοφόρων, που εξαπολύουν τα αεροσκάφη τους να οργώσουν τους ουρανούς γειτονικών λαών, σκορπώντας θάνατο και καταστροφή. Είναι οι ίδιοι που υποδέχονται και τα πληρώματα των αντιτορπιλικών και υποβρυχίων που προηγουμένως έριξαν τους πυραύλους τόμαχοκ στη Συρία, πυραύλους που λίγο πριν αναπαύονταν σε 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα στοές της βόρειας πλευράς του κόλπου της Σούδας. Τους πυραύλους, που σαν καθημερινή πράξη ρουτίνας, είχαν φορτωθεί στα πλοία με τη βοήθεια και προσωπικού του ελληνικού ΠΝ. Αίσχος!
Στους μακελάρηδες λοιπόν, “τους βγάλαμε γλυκό τους βγάλαμε και μέντα, μα για το φονικό δεν βγάλαμε κουβέντα”! Γιατί κλάψανε μανούλες τότε στη Συρία, όπως πιο πριν στη Λιβύη, στο Αφγανιστάν, ή το Ιράκ! Όπως τώρα κλαίνε μανούλες στη Γάζα, στη Δυτική όχθη, στο Λίβανο.
Τελευταία τα αεροπλάνα του κράτους-δολοφόνου κάνανε φροντιστήριο, εδώ με τα δικά μας ακριβοπληρωμένα F-16 και τους πιλότους μας που έχουν επίσης εκπαιδευτεί με έξοδα του ελληνικού λαού. Άλλωστε η κυβέρνηση φροντίζει Αεροπορία, Ναυτικό και Στρατός να κρατάνε ετοιμοπόλεμη κάθε στρατιωτική μονάδα στην περιοχή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των συνεταίρων τους. Ποιος πληρώνει για όλα αυτά ξέρετε… Οι ίδιοι οι πιλότοι μας με τα μαχητικά τους πετούν, φυλάσσοντας ΝΑΤΟικές χώρες στα δυτικά Βαλκάνια, ενώ τους ετοιμάζουν και για τη Βουλγαρία, μια ανάσα από τον ρωσικό εναέριο χώρο».
Ο Γ. Ντουνιαδάκης μίλησε και για τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στον ροταριανό όμιλο: «Μας είπε ότι τα αεροπλάνα, όπως και οι φρεγάτες είναι ακριβά πράγματα, έτσι θα βάλουμε λέει θόλο στα νησιά να τα προστατεύει και αυτά -πλοία και αεροπλάνα- “έχουν δουλειά αλλού”. “Αλλού” φίλες και φίλοι, όχι για την άμυνα!».
Είπε επίσης: «Μη νομίζετε όμως ότι ο υπουργός κάνει του κεφαλιού του! Βρίσκεται σε ενιαία γραμμή με τον πρωθυπουργό που μερικούς μήνες πριν αρχίσει το μακελειό στην πολύπαθη Παλαιστίνη, είχε δηλώσει ότι αεροσκάφη και πολεμικά πλοία της χώρας προορίζονται για τον Ινδικό και τον Ειρηνικό! Το είπε Αύγουστο και τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο αποφάσισαν να στείλουν φρεγάτα στην Ερυθρά»!
Ειδική αναφορά έκανε στη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό ορμητήριο και στην επικίνδυνη για τον λαό εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή στο πλαίσιο των ανταγωνισμών για τις αγορές και τους εμπορικούς δρόμους μεταφοράς: «Να λοιπόν γιατί έγκαιρα κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ανέπτυξαν τον “στρατηγικό διάλογο” με τις ΗΠΑ και γιατί προετοίμασαν και υπογράψανε κατά περίπτωση νέα συμφωνία για πιο πολλές βάσεις, όπως η Αλεξανδρούπολη. Να γιατί η αμερικανική βάση στο Ακρωτήρι είναι υπό αναδόμηση, έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενεί περισσότερο κόσμο, να υποδέχεται και να ανεφοδιάζει συγχρόνως μια ντουζίνα μεταγωγικών και τόσα άλλα.
Σίγουρα έχετε ακούσει, ότι η Μότορ Όιλ, ανεφοδιάζει με καύσιμα ΝΑΤΟ και Ισραήλ που μεταφέρουν βαπόρια αμερικανικών συμφερόντων! Κάτι τέτοια έχουν στο μυαλό τους, κυβέρνηση και ΜΜΕ όταν μιλάνε για… “εθνικά μας συμφέροντα”.
Για τέτοιου είδους “εθνικά συμφέροντα” στάλθηκαν τρεις φρεγάτες μέχρι σήμερα στο στόμα του λύκου στην Ερυθρά Θάλασσα. Όπως είναι το συμφέρον της COSCO στον Πειραιά, ή των εφοπλιστών. Άσχετο τώρα ότι οι εφοπλιστές κερδίζουν περισσότερα από τον πόλεμο, γιατί ακρίβυναν τα ναύλα. Άσχετο ότι χτίζουν αυτό τον καιρό πάνω από 500 καινούργια βαπόρια.
Για τέτοιου είδους συμφέροντα, που λέτε, σηκώθηκε σχεδόν στον αέρα η φρεγάτα ΥΔΡΑ όταν έπεσε δίπλα της ο πύραυλος στην Ερυθρά. Τότε κάμποσοι από το πλήρωμα ζήτησαν και επέστρεψαν στην Αθήνα. Κάποιοι άλλοι συνάδελφοί τους είχαν μαντέψει προ απόπλου που τους πάνε και είχαν παραιτηθεί»!
Στάθηκε και στη συμπαράσταση που έχει ο χανιώτικος λαός από εν ενεργεία στρατιωτικούς και φαντάρους που αντιτίθενται στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους: «Είναι όμως πολύ αισιόδοξο, φίλες και φίλοι, ότι ήδη έχουν τη συμπαράσταση και εν ενέργεια συναδέλφων που δηλώνουν αντίθετοι με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη συμμετοχή της χώρας σε αυτούς, ζητώντας να γυρίσει πίσω η φρεγάτα. Τα ίδια και δεκάδες φαντάροι! Τους βγάζουμε το καπέλο με σεβασμό και τους σφίγγουμε δυνατά το χέρι! Καλούμε ακόμα πιο πολλούς να τους μιμηθούν!
Στην κυβέρνηση όμως και σε άλλους δήθεν προοδευτικούς δεν αρέσουν οι αντιδράσεις αυτές! Θέλουν να ακούγονται μόνο τα δικά της ψεύτικα αφηγήματα. Έχουν λέει υποχρέωση να υπακούν την δική της μόνο πολιτική. Την πολιτική συμμετοχής στους πολέμους! Τους θέλουν μουγκούς για να μη καταλάβει ο λαός τι και τι κρύβει αυτή τους η πολιτική και το πιο χοντρό ίσως ότι βάση της Σούδας βρίσκεται στο στόχαστρο της Ρωσίας, όπως και του Ιράν για καταστροφή.
Έξω οι βάσεις, έξω ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Καμιά συμμετοχή στους πολέμους»!
Η Εβίνα Κάππου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου έρχονται αντιμέτωποι με μια συστηματική προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση, τις τοπικές αρχές που σε συνεργασία με τη διοίκηση της βάσης προσπαθούν να πείσουν τους εργαζομένους στην εστίαση αλλά και τους μικρομαγαζάτορες και αυταπασχολούμενους ότι η έλευση ΝΑΤΟικών πλοίων και στρατευμάτων είναι μια πραγματική οικονομική ανάσα για τα Χανιά: «Ειδικά τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια αυτή έχει συστηματοποιηθεί περισσότερο. Μάλιστα χρησιμοποιείται το επιχείρημα ότι η σεζόν μπορεί να παραταθεί αν εκμεταλλευτούμε τον στρατιωτικό τουρισμό».
Μίλησε κι εκείνη για τα έκτροπα που γίνονται κάθε φορά που δένει ΝΑΤΟικό πλοίο, από στρατιώτες που περιφέρονται στο Παλιό λιμάνι λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, επισημαίνοντας ότι «μεγαλοξενοδόχοι και ορισμένοι μεγαλοεργοδότες της εστίασης δικαιολογούν τα περιστατικά στους εργαζομένους προβάλλοντας το προφίλ του καλού τουρίστα στρατιωτικού που θα έρθει στα Χανιά και θα ξοδέψει τα δολάρια του στα μαγαζιά και θα αφήσει μεγάλα ποσά για φιλοδωρήματα στους σερβιτόρους».
«Είναι δυνατόν όμως μια πόλη σαν τα Χανιά να έχει ανάγκη από τέτοιου είδους τουρισμό; Είναι φυσιολογικό ένας εργαζόμενος σήμερα εν έτη 2024 για να τα βγάλει πέρα τον μήνα να περιμένει πότε θα ‘ρθει το αεροπλανοφόρο για να βγάλει παραπάνω χρήματα; Γιατί αυτά τα χρήματα να μην μπορούν να τα ξοδέψουν οι Χανιώτες κάτοικοι; Γιατί να μην μπορεί ο φοιτητής που σπουδάζει στα Χανιά να φάει ένα καλό φαγητό έξω, προτού μετρήσει τα ψιλά, για να δει αν θα του μείνουν λεφτά να πληρώσει το ενοίκιο του; Γιατί να μην μπορεί ο εργαζόμενος από την υπόλοιπη Ελλάδα να κάνει τις διακοπές του στα Χανιά;», αναρωτήθηκε.
Η Εβίνα Κάππου στάθηκε και στις συνθήκες ζωής που βιώνει οι εργαζόμενοι της χώρας που δεν μπορούν, για παράδειγμα, να επισκεφθούν τα Χανιά «αν δεν έχουν κάποιο γνωστό να τους φιλοξενήσει ή αν δεν είναι Χανιώτες και να διατηρούν ένα σπίτι στο χωριό. Ακόμα και για αυτούς τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κάθε χρόνο αυξάνονται, το κόστος ζωής μεγαλώνει, η ακρίβεια καλπάζει κάνοντας τις διακοπές να μοιάζουν πολυτέλεια για χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων. Για τους εποχιακά εργαζόμενους στην εστίαση και στα ξενοδοχεία το να πάνε διακοπές μέσα στην σεζόν αποτελεί ένα σύντομο ανέκδοτο».
Ανέδειξε πως είναι ψέμα τα περί οικονομικών οφελών για τους εργαζόμενους από τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, «όταν το ελληνικό κράτος έχει δαπανήσει πάνω από 21 δις την τελευταία 3ετία για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς που καμία σχέση δεν έχουν για την άμυνα της χώρας, όταν δαπανάμε 500.000 ευρώ την ημέρα για την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά θάλασσα, 3500 χλμ μακριά από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προκλητικά απαντάει ότι δεν υπάρχει σάλιο για να προσληφθούν υγειονομικοί στα Νοσοκομεία, εκπαιδευτικοί, για να στελεχωθεί η επιθεώρηση εργασίας με προσωπικό που αυτή τη στιγμή έχουν μείνει 2 άτομα. Απαντάνε προκλητικά ότι το ταμείο ανεργίας δεν μπορεί να αυξηθεί, ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας δεν επιτρέπουν το ταμείο ανεργίας να καλύπτει όλο το διάστημα της ανεργίας. Αν το ενδιαφέρον της εκάστοτε κυβέρνησης ήταν να λύσει τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων θα έπαιρνε μέτρα για να ανέβουν οι μισθοί που είναι κάτω από τα επίπεδα που ήταν το 2011, την ίδια στιγμή που το κύμα ακρίβειας τσακίζει το λαϊκό εισόδημα».
Κάλεσε, επίσης, τους εργαζομένους του κλάδου να αναρωτηθούν «σε τι κίνδυνο μπαίνει ο τόπος μας, όταν χρησιμοποιείται ως μόνιμο σημείο στάθμευσης του ΝΑΤΟ; Σε μια περίοδο που οι πολεμικές συγκρούσεις κλιμακώνονται, όταν υπάρχουν δηλώσεις από τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, που στοχοποιούν χώρες που στηρίζουν τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, είναι δυνατόν να μιλάμε για προοπτική από την μετατροπή της πόλης μας σε ένα ΝΑΤΟικό στρατηγείο;
Τέλος σαν εργαζόμενοι του επισιτισμού νομίζω πως θα πρέπει να προβληματιστούμε πραγματικά και να θέσουμε ένα πολύ καίριο ερώτημα στους εαυτούς μας. Είναι δυνατόν να μιλάμε για οικονομικό όφελος από την ύπαρξη της Βάσης, όταν η μεγαλύτερη νατοϊκή βάση στην Ελλάδα παρέχει κρίσιμο υποστηρικτικό ρόλο στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ που έχει σφαγιάσει κυριολεκτικά έναν ολόκληρο λαό; Είναι αυτό αποκομμένο από εμάς όταν σαν εργατική τάξη παρακολουθούμε την γενοκτονία εργαζομένων άλλης χώρας;».
Η Ε. Κάππου υπογράμμισε, τέλος, πως «δεν είναι αποκομμένο αλλά είναι χρέος ειδικά των εργαζομένων να κρατήσουμε αγωνιστική στάση στην σωστή πλευρά της ιστορίας.
Η πραγματική ανάσα για τους εργαζόμενους, βρίσκεται στον αγώνα μέσα από τα σωματεία. Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό στα Χανιά έχουμε καταφέρει σε πολλές περιπτώσεις να κερδίσουμε αυτά που πραγματικά δικαιούμαστε, όταν οργανωθήκαμε, συσπειρωθήκαμε γύρω από το σωματείο, βάλαμε φρένο στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Έτσι θα γίνει καλύτερη η ζωής μας, χωρίς να δείχνουμε καμία ανοχή στην μετατροπή της πόλης μας σε πολεμικό ορμητήριο και μαγνήτη κινδύνων».
Ο Λευτέρης Καλαμάρας, μέλος του ΔΣ Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, ανέδειξε ότι αντί να αξιοποιούνται η τεράστια πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και του λαού, «υποτάσσονται ολοκληρωτικά στις ανάγκες της κερδοφορίας, που κύρια έκφανσή της σήμερα είναι η αναβάθμιση της πολεμικής βιομηχανίας. Συγκεκριμένα και εδώ στην Κρήτη έχουμε μεγάλα ερευνητικά κέντρα όπως το ΙΤΕ, τα οποία συνεργάζονται άμεσα με το ΝΑΤΟ και μάλιστα υπάγεται στον ΝΑΤΟικό φορέα DIANA, που είναι αρμόδιος για τη χρηματοδότηση ερευνών που αποσκοπούν στην μέγιστη ενσωμάτωση των ανατρεπτικών αυτών τεχνολογιών στις στρατιωτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ. Λαμπρά παραδείγματα αυτής της αξιοποίησης είναι μηχανισμοί ηλεκτρονικού φακελώματος, η ρομποτική ενίσχυση του ανθρώπινου σώματος ώστε να αντέχει περισσότερο στα πολεμικά μέτωπα, μέχρι και το Νeurohacking, δηλαδή την άμεση επέμβαση στον ανθρώπινο εγκέφαλο και στη ψυχοσύνθεσή του».
Όπως εξήγησε, τη στιγμή που «για τις έρευνες αυτές έχουν σπαταληθεί πάνω από 116 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια, στο Πολυτεχνείο βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου λόγω υποχρηματοδότησης φτάνουν στο σημείο να κάνουν έξωση στους συμφοιτητές μας που μένουν στην εστία, ενώ ταυτόχρονα η σίτιση δεν είναι δωρεάν για πολλούς από εμάς. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στο πρόγραμμα σπουδών, καθώς πολλά μαθήματα δεν γίνονται λόγω έλλειψης προσωπικού και στα εργαστήρια που παρακολουθούμε ο εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος.
Μπροστά σε αυτά δεν μείναμε ούτε θα μείνουμε σιωπηλοί. Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι στην προσπάθεια μας να ενημερώσουμε τους συμφοιτητές μας αντιμετωπίσαμε απειλές. Αναφέρομαι στο συμβάν όπου όταν εγώ και ένας συμφοιτητής μου πήγαμε να βγάλουμε ανακοίνωση στο αμφιθέατρο για να καλέσουμε τους φοιτητές σε συλλαλητήριο μπροστά στην κοινοβουλευτική σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο καθηγητής, που σημειωτέων συνεργάζεται πάνω σε συστήματα ασφαλείας με το ναυτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, μας διέκοψε τη στιγμή που είπαμε τη λέξη ΝΑΤΟ ενώ μας απείλησε με πειθαρχική δίωξη και προσπάθησε να μας διώξει από το αμφιθέατρο.
«Στέλνουμε μήνυμα ότι η νεολαία της πατρίδας μας δεν θα ανεχθεί να μείνει σιωπηλή στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Παίρνουμε δύναμη από την στάση των συμφοιτητών μας που είναι στρατευμένοι και κατήγγειλαν την εμπλοκή. Η θέση του νέου επιστήμονα είναι στο πλάι του λαού να κάνει έρευνα που θα συμβάλει στην αναβάθμιση των όρων ζωής μας και όχι στην υπηρεσία του πολέμου», επισήμανε και κάλεσε τη νεολαία «να μπει πιο αποφασιστικά στον αγώνα ώστε να σταματήσει κάθε συνεργασία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με το ΝΑΤΟ και τις πολεμικές επιχειρήσεις που στηρίζουν τα σχέδιά του. Δεν τρομοκρατούμαστε. Καλούμε κάθε καθηγητή, εργαζόμενο των πανεπιστημίων να μπει μπροστά ώστε να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά, “Έξω η Ελλάδα από τον πόλεμο!”».
Ο Χρήστος Βασιλειάδης, στρατιωτικός εα, γραμματέας της Ένωσης Αποστράτων Νομού Χανίων, στο πλαίσιο της δικής του παρέμβασης στάθηκε στα εξής:
«Εδώ και 13 μήνες παρακολουθούμε τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ απέναντι στους παλαιστίνιους και όχι μόνο, με χτυπήματα ακόμη και μέσα σε Λίβανο, Συρία και Ιράν. Επιχειρήσεις οι οποίες συντηρούνται με τη συνδρομή Αμερικανικών και όχι μόνο δυνάμεων, με πυλώνα στήριξης αυτών ,την αεροπορική-ναυτική βάση της Σούδας. Μια βάση η οποία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών κρατών στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, Μέσης Ανατολής και Ερυθράς Θάλασσας.
Από την άλλη, ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία κλιμακώνεται ταχύτατα τα τελευταία 24ωρα με σοβαρές πιθανότητες γενικευμένης ανάφλεξης. Αυτό δείχνει η απόφαση Μπάιντεν για την απελευθέρωση χτυπημάτων εντός της Ρωσίας με πυραύλους μέσου βεληνεκούς με τη σύμφωνη γνώμη Γάλλων και Βρετανών. Επίσης η αναθεώρηση του δόγματος χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, καθώς και το διάγγελμα Πούτιν ότι δικαιούται να χτυπήσει χώρες που στέλνουν όπλα στην Ουκρανία στοχοποιούν επικίνδυνα τη χώρα μας. Όπως βλέπουμε η Ελλάδα εμπλέκεται ενεργά και στους δυο πολέμους ενισχύοντας με τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις που είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, στο αιματοκύλισμα των λαών και κατ’ επέκταση γίνεται στόχος και η ίδια εξαιτίας αυτής της εμπλοκής.
Θετικό και παρήγορο στη ζοφερή αυτή κατάσταση που συντελείται γύρω μας, με την ακρίβεια να έχει χτυπήσει κόκκινο και τις κοινωνικές παροχές στα τάρταρα με τη δικαιολογία της κυβέρνησης που έχει γίνει καραμέλα της ελλείψεως δημοσιονομικού χώρου, ότι σημαντικό μέρος του λαού μας στέκεται απέναντι σε αυτές τις επιλογές της, καθώς επίσης και αντιρρήσεις σε αυτές εκφραζόμενες από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το λαϊκό κίνημα και να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων για αποφάσεις που παίρνονται για τους λαούς χωρίς αυτούς».
Ο Γιώργος Αγοραστάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μίκης Θεοδωράκης και πρώην αντινομάρχης Χανίων, μετέφερε μία προσωπική εμπειρία από την περίοδο της θητείας του στην Τοπική Διοίκηση:
«Θέλω να σας μεταφέρω την εμπειρία μας απ’ τη διακυβέρνηση της νομαρχίας στη δεκαετία του 2000, και προηγούμενα του Δήμου Χανίων μια 8ετία πιο πριν, ήταν εξαίρεση στο χώρο της αυτοδιοίκησης, είχαμε μια βασική αντιπολεμική στάση την οποία εκφράσαμε με όλες τις δυνατότητες που είχαμε.
Η στάση μας αυτή προερχόταν απ’ το χρέος που νιώθαμε να εκφράσουμε τη κοινωνία, ως άνθρωποι εφόσον βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολεμική μηχανή που σκορπά το θάνατο σε άλλους λαούς έχουμε ευθύνη, δεν είναι μόνο το συμφέρον μας, ως άνθρωποι πρέπει να στεκόμαστε απέναντι σε τέτοια ζητήματα όπως σήμερα που βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο μιας γενικότερης ανάφλεξης.
Αυτό το χρέος πρέπει να συναισθανθούν και οι σημερινοί αρμόδιοι της αυτοδιοίκησης, βεβαίως υπάρχει μια μεταβολή απ’ το παρελθόν, σήμερα η αυτοδιοίκηση είναι παρακολούθημα της κεντρικής διοίκησης και ενεργεί σύμφωνα με την κατεύθυνσή της, δεν εκφράζει την τοπική κοινωνία ως έχει την υποχρέωση, άρα είναι πως το κίνημα θα τους υποχρεώσει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Ως νομαρχία τότε αξιοποιήσαμε όλες τις δυνατότητες, τότε ήταν ο πόλεμος στο Ιράκ, εδώ ήταν δεκάδες, εκατοντάδες τα πλοία και τα αεροπλάνα που επιχειρούσαν απ’ τη βάση της Σούδας, σκορπούσαν στην περιοχή μας επικίνδυνα απόβλητα για τα οποία η νομαρχία είχε την εξουσία να επέμβει, αυτό τους είχε διαφύγει στη νομοθεσία, τους συλλάβαμε με τη γίδα στον ώμο, το πρόστιμο που τους επιβάλλαμε ήταν το ανώτερο που μπορούσαμε. Αυτό το λέω σαν παράδειγμα διότι η δραστηριότητα των βάσεων έχει πολλές τοπικές διαστάσεις, δεν είναι μόνο όσες αναφέρθηκαν.
Η δεύτερη που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας είναι ότι η βάση στη Σούδα δεν είναι αποκομμένη, είναι διασυνδεδεμένη στην κοινωνία, σε μικρά συμφέροντα, ο πόλεμος που πρέπει να ανοίξουμε έχει πολλά μέτωπα και θέλει προσοχή. Νομίζω σαν περιοχή, σαν κάτοικοι έχουμε χρέος να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι η βάση για μας είναι ξένο σώμα, ανεπιθύμητη, αν δεν το βλέπουν οι Αθηναίοι, οι Θεσσαλονικείς γιατί να διαμαρτύρονται για μας; Πρώτα πρέπει εμείς να το δείξουμε, έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη».
Τέλος, ο Μανώλης Παπαδομανωλάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, τόνισε:
«Θα είναι ντάλα μεσημέρι όταν θα νικήσουν οι λαοί, αυτή την πεποίθηση σας μεταφέρω ως πρόεδρος της επιτροπής ειρήνης και να συγχαρώ τη σημερινή σύσκεψη που διοργάνωσε το ΚΚΕ, προσκλητήριο θα έλεγα αγώνα για να δυναμώσει η πάλη, για να βγει η Ελλάδα απ’ τα πολεμικά σφαγεία, να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις, να επιστρέψουν όλα τα πλοία και τα τμήματα του στρατού απ’ τις ιμπεριαλιστικές αποστολές.
Έχουμε την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε, κλιμακώνουμε τον αγώνα, συνεχίζουμε τον πλούσιο αγώνα που αναπτύξαμε το προηγούμενο διάστημα με συλλαλητήρια ενάντια στην εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, εκφράσαμε αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, σε πρόσφυγες και μετανάστες που είναι τα θύματα των πολέμων αυτών, δεν σιωπήσαμε όταν η πόλη μας μετατρέπεται σε μόνιμο ορμητήριο των φονιάδων με τα πληρώματα που επιδίδονται και σε τραμπούκικες ενέργειες στο λαό και τη νεολαία, σταθήκαμε απέναντι στο ΝΑΤΟ, στους ξεπλένηδες, που ήρθαν με το μανδύα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης και αποκαλύψαμε ότι ήρθαν για να επιβραβεύσουν την κυβέρνηση για τη στάση της, που μετατρέπει τη χώρα σε συνδετήρα δύο θερμών εστιών πολέμου στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή… Η ύπαρξη της βάσης της Σούδας δεν συμβάλλει στην ασφάλεια της χώρας και του νησιού, δεν έκανε την Κρήτη αστακό απέναντι στην τούρκικη επιθετικότητα, ας αφήσουν λοιπόν οι μέντορες της εξωτερικής πολιτικής τα παραμύθια περί αστακών που δεν ανήκουν στα λαίκά εδέσματα, γιατί εδώ υπάρχει λύκος και δεν μας ξεγελά ούτε αν φοράει προβιά αρνιού βάφοντας καγκελοπορτες σε εκκλησίες και επιδιορθώνοντας δίχτυα σε παρατημένα γήπεδα παρουσία φωτογράφων και δημοσιογράφων.
Η βάση της Σούδας είναι το άνδρο των λύκων και το μαντρί δεν το φυλάνε οι λύκοι. Μας λένε ότι η ύπαρξή της ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή, ποιας Ελλάδας; Των εφοπλιστών; Που ακονίζουν μαχαιροπίρουνα για το φαγοπότι στην περιοχή ή των ναυτεργατών; Των μεγάλων ομίλων που ποντάρουν στη μετατροπή της χώρας σε κόμβο ή των εργαζόμενων που στενάζουν απ’ την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια; Της Ελλάδας που γίνεται μεντεσές του αμερικανικού ιμπεριαλισμού ή της Ελλάδας γέφυρας φιλίας ανάμεσα στους λαούς της περιοχής… Η ύπαρξη της βάση της Σούδας είναι κομβικής σημασίας όχι μόνο για τις επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών αλλά είναι κομβικής σημασίας και για την ενίσχυση της θέσης της αστικής τάξης της Ελλάδας με τη χωρίς προσχήματα στον πολεμικό σχεδιασμό του ευρωατλαντικού μπλοκ στην περιοχή… Αξίζει για τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων να βρίσκεται ο λαός της Κρήτης υπό απειλή; Η Σούδα είναι μαγνήτης πολέμου που θα έρθει να δεν ξεσηκωθεί ο λαός. Σήμερα ο αγωνιστικός ξεσηκωμός για να κλείσει η βάση παίρνει χαρακτήρα κατεπείγοντος».