Με δωρεάν οδοντιατρικές εξετάσεις και δράσεις εκπαίδευσης και επιμόρφωσης ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας η δράση από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο πρώην στρατόπεδο Μαρκόπουλου στα Χανιά.
Οι δωρεάν δράσεις απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και σχετίζονται με κρίσιμους τομείς, που αφορούν στη ζωή και τα δικαιώματα των παιδιών.
Το οδοιπορικό, με τελευταίο σταθμό την Κρήτη, ξεκίνησε τις δράσεις του σήμερα το πρωί και θα συνεχιστούν μέχρι και τις 31 Μαΐου, με τις υπηρεσίες να λειτουργούν από τις 9 το πρωί εως τις 4 το απόγευμα.
«Μιλάμε για μια μεγάλη κοινωνική προσφορά που έχει αποτύπωμα στο μέλλον της κοινωνίας και των παιδιών μας. Σχολεία της πόλης, θα έρθουν εδώ πέρα όπου κοινωνική λειτουργός μαζί με τον Σύλλογο Παιδοοδοντιάτρων ελέγχουν την στοματική υγιεινή των παιδιών και συμβουλέυουν και παραπέμπουν εαν χρειαστεί για περαιτέρω εξέταση σε δικούς τους γιατρούς», τόνισε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη.
Στο χώρο του παλιού στρατοπέδου υπάρχει και μια δεύτερη κινητή μονάδα του Χαμόγελου του Παιδιού όπου γίνεται συμβουλευτική συζήτηση και προτροπές για την υπηρεσία του διαδικτύου και την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά.
Η Ψυχολόγος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Διονυσία Τζαμαλούκα τόνισε ότι η συγκεκριμένη δράση απευθύνεται σε μαθητές από Τετάρτη Δημοτικού και πάνω αλλά και Γυμνασίου.
«Η θεματική μας αφορά την ασφάλεια στο διαδίκτυο ο τελευταίος σταθμός του ταξιδιού είναι εδώ στην Κρήτη και στη συνέχεια στο Λασίθι. Το διαδίκτυο έχει και πάρα πολλά πλεονεκτήματα και για αυτό τον λόγο θέλουμε να θωρακίσουμε τα παιδιά και να μάθουν πως θα χρησιμοποιούν με ασφάλεια το διαδίκτυο. Υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι. Η δράση μας είναι πιο διαδραστική, με μια πιο παιχνιδιάρικη μορφή και θέλουμε να εξοικειώσουμε τους μαθητές και με τους κινδύνους που μπορούν να βρουν, αλλά πρωτίστως ποιες είναι οι πηγές βοήθειας που μπορούν να βρουν. Και σε περίπτωση που κάτι συμβεί, ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για να προστατευτούν», ανέφερε η κα Τζαμαλούκα.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη ∆ια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση του Παιδαγωγικού Τμήματος ∆.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων.