Για τις ιδεολογικές διαφορές που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ένα προοδευτικό κόμμα που προωθεί τη συνεργασία, τη συναίνεση και το σεβασμό στη λαϊκή βούληση», με τη Νέα Δημοκρατία, «ένα συντηρητικό κόμμα, που θέλει να επαναφέρει το κομματικό κράτος και την κυριαρχία των ολίγων και εκλεκτών», μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης του σ/ν με τίτλο «Εκλογή Βουλευτών».
Συγκεκριμένα, ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στα εξής σημεία:
– «Η ρητορική της Νέας Δημοκρατίας στηρίζεται σε ένα ψευδεπίγραφο δίλημμα, αυτό της ακυβερνησίας, με σκοπό να παραπλανήσει τον λαό. Εμείς απαντάμε: η απλή αναλογική είναι απαραίτητη για την ισοτιμία της ψήφου, την ανόθευτη αποτύπωση της λαϊκής βούλησης, την πλουραλιστική συγκρότηση της Βουλής. Εμείς υποστηρίζαμε πάντοτε την λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική πλειοψηφία η οποία γίνεται πράξη με την απλή αναλογική. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία θέλει να παραμείνει η χώρα στη λογική της ισχυρής μονοκομματικής κυβέρνησης, ενός σκληρά κομματικού κράτους, στη λογική της κυριαρχίας των ολίγων και εκλεκτών. Άλλωστε, έως τώρα έχει φανεί από την πολιτική της ότι η κυριαρχία των ολίγων και εκλεκτών πηγαίνει πακέτο με την εξυπηρέτηση συμφερόντων των ολίγων και εκλεκτών. Αυτές οι πρακτικές, άλλωστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία, που μας έβαλαν στα Μνημόνια;»
– «Εμείς ως κυβέρνηση, πιστοί στην ιδεολογία μας για δημοκρατικές τομές, εισαγάγαμε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης μας, δύο σημαντικές θεσμικές αλλαγές: Την απονομή του δικαιώματος ψήφου στους νέους των 17 ετών με στόχο την διεύρυνση του εκλογικού σώματος. Και την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών για λόγους ισονομίας και διαφάνειας, βάζοντας τέλος σε φαινόμενα διαφθοράς και μαύρου χρήματος, κάτι που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν τόλμησε να κάνει».
– «Το δίλημμα της ακυβερνησίας είναι ψευδεπίγραφο. Το αποδεικνύουν το διαχρονικό παράδειγμα πολυκομματικών κυβερνήσεων της Γερμανίας, αλλά και το πρόσφατο της Ισπανίας, όπου, σχηματίστηκε μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων. Βέβαια, ο πρώτος νόμος που πέρασε η κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και του Unidas Podemos στην Ισπανία ήταν η αύξηση μισθών και συντάξεων. Κάτι που φυσικά δε θα επιθυμούσε να πράξει η Νέα Δημοκρατία. Και μια κυβέρνηση συνεργασίας θα έβαζε φρένο ενδεχομένως στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Αλλά υπάρχει και το διαχρονικό παράδειγμα της Γερμανίας, μιας χώρας που χαρακτηρίζεται από πολιτική σταθερότητα, και το οποίο δείχνει ότι όταν υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες, οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορεί να είναι αποδοτικές».
– «Για εμάς η πρόταση της απλής αναλογικής είναι αξιακή υπόθεση, είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Η απλή αναλογική είναι ο μόνος δρόμος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και το πολιτικό σύστημα, η οποία τραυματίστηκε από τις μονοκομματικές κυβερνήσεις της πρόσφατης ιστορίας της χώρας μας. Για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, ειδικά για τα εθνικά ζητήματα, απαιτούνται κυβερνήσεις κοινωνικής πλειοψηφίας, συναίνεσης και συνεργασίας. Και εμείς αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε να συμβεί. Ο νόμος για τις κάλπες που προτείνετε, είναι κάλπικος. Γιατί νοθεύει τη λαϊκή βούληση. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Και η Νέα Δημοκρατία δε θα είναι κυβέρνηση».