Candida Auris: «Δεν υπάρχει αντίστοιχο περιστατικό στην Κρήτη» – Καθησυχαστικοί οι ειδικοί

Πρέπει να διαβάσετε

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Γιώργος Χαλκιαδάκης αναφορικά με τον μύκητα Candida Auris.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαλκιαδάκης τόσο στο ΠΑΓΝΗ όσο και γενικότερα σε ολόκληρο το νησί, δεν έχει σημειωθεί κάποιο περιστατικό που να αφορά τον εν λόγω μύκητα. «Είναι γνωστός, το συγκεκριμένο στέλεχος όμως είναι πολύ σπάνιο, είναι ένα στέλεχος που κυρίως εντοπίζεται σε ανοσοκατασταλμένους, καρκινοπαθείς, κλπ. Δεν έχουμε τέτοιο περιστατικό στην Κρήτη και στο ΠΑΓΝΗ».

Πρόσθεσε δε, πως ο μύκητας είναι γνωστός αρκετά χρόνια τώρα, όμως το συγκεκριμένο στέλεχος απομονώθηκε στο εξωτερικό το 2009. «Στην Ελλάδα υπάρχουν σποραδικά κρούσματα αλλά επαναλαμβάνω δεν είναι στέλεχος της κοινότητας, είναι ενδονοσοκομειακό, κυρίως στις ΜΕΘ και κυρίως, για να μην πω αποκλειστικά σε ασθενείς ανοσοκατασταλμένους. Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται, δεν είναι ο κορωνοϊός που μεταδίδεται και συνήθως αυτοί οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν από την Candida αλλά με Candida, δεν είναι δηλαδή αυτή η αιτία θανάτου. Είναι μικρόβιο που είναι ανθεκτικό σε πολλά φάρμακα και αυτό είναι επικίνδυνο, αυτό το ξέρουν οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής, διότι ο συγκεκριμένος μύκητας, μεταδίδεται εύκολα».

Μάλιστα, το εν λόγω θέμα τέθηκε «επί τάπητος» σήμερα στο ΠΑΓΝΗ, με τον κ. Χαλκιαδάκη να επαναλαμβάνει πως δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί τον κόσμο. «Είναι θέμα ενδονοσοκομειακής λοίμωξης, οι ασχολούμενοι με τις ΜΕΘ, το έχουν υπόψη τους, τα μέτρα λαμβάνονται και δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί τον κόσμο».

Κλείνοντας, ο κ. Χαλκιαδάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πανδημία του κορωνοϊού, λέγοντας πως σήμερα νοσηλεύονται 16 ασθενείς στο ΠΑΓΝΗ, εκ των οποίων 4 στην ΜΕΘ και 12 στην κλινική κορωνοϊού, ωστόσο σύμφωνα και με το Διευθυντή της Κλινικής σήμερα υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν κάποια εξιτήρια. «Είμαστε σε ένα καλό δρόμο και τα επιδημιολογικά στοιχεία και οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα έχουμε περαιτέρω ύφεση του προβλήματος του κορωνοϊού».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα