Το στρατιωτικό καθεστώς της Μπουρκίνα Φάσο θέλει να επαναφέρει τη θανατική ποινή, την οποία κατάργησε το 2018, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο το Σάββατο.
Η τελευταία εκτέλεση στη Μπουρκίνα Φάσο πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1988, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
Οι εκτελέσεις σκότωσαν τέσσερις ηγέτες που κατηγορήθηκαν για απόπειρα πραξικοπήματος για την καθαίρεση του προέδρου Blaise Compaoré – τον υπουργό Άμυνας Jean-Baptiste Boukary Lingani, τον υπουργό οικονομικής προώθησης Henri Zongo και δύο άγνωστους άνδρες.
Η επαναφορά της θανατικής ποινής στον ποινικό κώδικα «εξετάζεται», είπε η πηγή. «Εναπόκειται στην κυβέρνηση να το συζητήσει και μετά να υποβάλει την πρόταση στη Μεταβατική Νομοθετική Συνέλευση (ALT) για έγκριση».
Τον περασμένο Μάιο, η στρατιωτική κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τη χούντα για άλλα πέντε χρόνια, παρά το γεγονός ότι ο Τραορέ, ο ηγέτης της χώρας, δεσμεύτηκε ότι θα αποκαταστήσει την πολιτική κυβέρνηση έως την 1η Ιουλίου.
Η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι η θανατική ποινή αυξάνεται στην Αφρική, «οι καταγεγραμμένες εκτελέσεις υπερτριπλασιάστηκαν και οι καταγεγραμμένες θανατικές ποινές αυξήθηκαν σημαντικά κατά 66%,».
Αντίθετα, η Αμνηστία δήλωσε ότι «24 χώρες στην υποσαχάρια Αφρική έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή για όλα τα εγκλήματα, ενώ δύο επιπλέον χώρες την έχουν καταργήσει μόνο για τα κοινά εγκλήματα».
«Η Κένυα και η Ζιμπάμπουε έχουν καταθέσει επί του παρόντος νομοσχέδια για την κατάργηση της θανατικής ποινής για όλα τα εγκλήματα, ενώ η Γκάμπια… έχει ξεκινήσει μια διαδικασία συνταγματικής τροποποίησης που… θα καταργήσει ουσιαστικά τη θανατική ποινή», ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία.