Ποσότητες ρεκόρ ρωσικού LNG εισήγαγε φέτος η ΕΕ σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι σημαντικά εξαρτημένη από τη Ρωσία, η οποία παραμένει ένας από τους κορυφαίους παρόχους φυσικού αερίου της ηπείρου, παρά τις σοβαρές περικοπές στις προμήθειες το 2022. Ενώ αξιωματούχοι στην ΕΕ και το Κίεβο έχουν ζητήσει να σταματήσουν οι αγορές, δεν υπάρχει ακόμη ευρεία απαγόρευση του προερχόμενου από τη Ρωσία καυσίμου και παραμένει η φθηνότερη επιλογή για πολλούς αγοραστές.
Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και οι χώρες της Βαλτικής έχουν σταματήσει να εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο. Μόλις όμως το ρωσικό LNG επαναεριοποιηθεί στη Γαλλία, το Βέλγιο ή την Ολλανδία και εισέλθει στο δίκτυο, οι ποσότητες αναμειγνύονται και μπορούν να ρέουν ελεύθερα σε άλλες χώρες.
Νωρίτερα φέτος, το μπλοκ συμφώνησε για πρώτη φορά να επιβάλει ορισμένους περιορισμούς στο ρωσικό LNG, με στόχο τον σκιώδη στόλο δεξαμενόπλοιων της χώρας και τις μεταφορτώσεις καυσίμων σε τρίτες χώρες. Η Γαλλία και το Βέλγιο έχουν ζητήσει αυστηρότερη παρακολούθηση.
Το μερίδιο της Ρωσίας στις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της ηπείρου – περίπου 15% τώρα – μπορεί να μειωθεί το επόμενο έτος καθώς η συμφωνία διαμετακόμισης μέσω Ουκρανίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Οι πιθανότητες για μια νέα συμφωνία εξανεμίζονται μετά από έντονες συνομιλίες τις τελευταίες ημέρες. Στο LNG, η Ρωσία παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής μετά τις ΗΠΑ προς το παρόν.
Τον περασμένο μήνα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι ίσως είναι δυνατή η εισαγωγή περισσότερου LNG από την Αμερική για να αντικατασταθούν παρόμοιες ροές από τη Ρωσία. Και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε εξάλλου αυτή την εβδομάδα να επιβάλει δασμούς στις εξαγωγές της ΕΕ εάν τα κράτη-μέλη δεν αγοράσουν περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη χώρα του.