Κοντά σε συμφωνία για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στν Ελλάδα, βρίσκονται το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα και το Βρετανικό Μουσείο, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο “Bloomberg”.
Σύμφωνα με το “Bloomberg”, το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα άναβε το πράσινο φως για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, με την πάροδο του χρόνου, στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής. Αυτό θα σήμανε το τέλος μιας διαμάχης που χρονολογείται από το 1.800.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ρεπορτάζ, μια ενδεχόμενη συμφωνία θα μπορούσε να προβλέπει την αποστολή μέρους των Γλυπτών – για πολλά χρόνια – στην Αθήνα, με το σκεπτικό της ανταλλαγής.
Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα μπορούσε να δανείσει άλλα ιστορικής αξίας αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ την ίδια στιγμή το Λονδίνο θα μπορούσε να εξασφαλίσει αντίγραφα των Μαρμάρων.
Όπως γράφει το “Bloomberg”, οι μαραθώνιες συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως η τελική συμφωνία δεν έχει ακόμη υπογραφεί. Περίπλοκο είναι, δε, το ζήτημα της μετακίνησης των Γλυπτών.
Η συμφωνία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με εκείνη που υπογράφηκε, την περασμένη χρονιά, με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, βάσει της οποίας η Ελλάδα έλαβε πίσω 161 έργα τέχνης.
Ένας εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου τόνισε στο “Bloomberg” ότι η συμφωνία θα “λειτουργήσει στο πλαίσιο του νόμου” αναφορικά με μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ότι “δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας, καθώς αυτή αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ιστορίας της ανθρωπότητας”.
Το Parthenon Project, ένας φορέας με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας, Εντ Βέιζι, το οποίο συνεργάζεται με το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης για την εξεύρεση λύσης, είπε ότι μια λύση είναι “επιτέλους εφικτή”.