Η συμφωνία εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που συζητείται στις συνομιλίες στη Ντόχα, βρίσκεται στο τραπέζι από τον Μάιο. Ωστόσο, ύστερα από οκτώ μήνες πολέμου, δημιουργούνται νέες προσδοκίες για επίτευξή της λόγω σημαντικών εξελίξεων, όπως υπογραμμίζει το BBC.
Πρώτον, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως επόμενου Προέδρου των ΗΠΑ. Ο Τραμπ απείλησε με σοβαρές συνέπειες αν οι όμηροι δεν απελευθερωθούν πριν αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, ενώ η Χαμάς μπορεί να ερμηνεύσει την αλλαγή ηγεσίας ως άρση των περιορισμών που ασκούσε η κυβέρνηση Μπάιντεν στο Ισραήλ. Παράλληλα, το Ισραήλ δέχεται πίεση για τον τερματισμό της σύγκρουσης, καθώς ο Τραμπ επιθυμεί μια ευρύτερη περιφερειακή συμφωνία ειρήνης.
Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου αντιμετωπίζει διπλή πίεση: από τη μία, τις ακραίες απαιτήσεις των ακροδεξιών συμμάχων του για τη συνέχιση του πολέμου, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μπετσαλέλ Σμοτριτς, που απειλεί με αποχώρηση από την κυβέρνηση, και από την άλλη, τις αυξανόμενες απώλειες του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.
Τέλος, σύμφωνα με το BBC, υπάρχει και μια τρίτη – περιφερειακή – αλλαγή που παίζει ρόλο στην αλλαγή των προσδοκιών για εκεχειρία: η αποδυνάμωση των συμμάχων της Χαμάς, από τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο μέχρι τον Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, μαζί με τη δολοφονία του ηγέτη της Οργάνωσης, Γιαχία Σινουάρ στη Γάζα.
Παρά τις δυσκολίες, η παρουσία υψηλόβαθμων Ισραηλινών αξιωματούχων στις συνομιλίες της Ντόχα και η εντατικοποίηση της διπλωματικής δραστηριότητας, ενισχύουν τις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας μετά από μήνες αιματοχυσίας, σημειώνει το βρετανικό μέσο.