Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αύξηση στις διαδικτυακές απάτες λόγω …κορωνοϊού – Συμβουλές για να μην εξαπατηθείτε

Πρέπει να διαβάσετε

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις διαδικτυακές απάτες αλλά και με τα  ύποπτα μηνύματα», τονίζει ο κ. Γιώργος Κορμάς, Υπεύθυνος Γραμμής Helpline, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, με αφορμή το μήνυμα απάτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα, μάλιστα με την υπογραφή του Αστυνομικού Διευθυντή κ. Καραμαλάκη.

«Τα είχαμε και στο παρελθόν αυτά τα κρούσματα, ωστόσο τώρα που ο περισσότερος κόσμος βρίσκεται σπίτι, θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί» σημειώνει, καθώς εν μέσω κορωνοϊού έχουν κάνει την εμφάνισή τους και αρκετές εταιρίες-φαντάσματα που «πωλούν μάσκες»αντισηπτικά και άλλα είδη ατομικής προστασίας.

Όπως τονίζει και ο κ. Κορμάς, δεν πρέπει να πατάμε link ύποπτα, τα λεγόμενα worms, καθώς με αυτό τον τρόπο το κακόβουλο λογισμικό εισέρχεται στον υπολογιστή μας ή το κινητό και έχουν πρόσβαση στα αρχεία μας και τους κωδικούς.

«Πρόσφατα υπήρχε και μια άλλη απάτη με μια εταιρεία courier που ζητούσε τα στοιχεία μας για κάποια δέματα που ήταν να παραλάβουμε. Πολλοί ήταν εκείνοι που δυστυχώς, μπήκαν και έδωσαν τα στοιχεία τους», σημειώνει.

Το ίδιο ισχύει και για τις αγορές μας στο διαδίκτυο. Πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Κορμά, να προσέχουμε σε τι sites μπαίνουμε, που δίνουμε τα στοιχεία μας και τους κωδικούς μας, είναι προτιμότερο να παραγγέλνουμε με αντικαταβολή, να κοιτάμε πάντα τις κριτικές του καταστήματος και τέλος ποτέ να μη πατάμε τα links που μας οδηγούν σε άλλο site και μετά σε άλλο site καθώς έτσι μας κατευθύνουν σε ψεύτικες ιστοσελίδες.

Σχετικά με τα fake news που κατά καιρούς οι περισσότεροι πέφτουν θύματα, ο ίδιος συμβουλεύει να διασταυρώνουμε την πληροφορία με ένα αξιόπιστο και σοβαρό μέσο. «Ο καθένας πλέον σήμερα μπορεί να δημιουργήσει μια ψευδή είδηση. Μπορεί να το διασκεδάζουμε ορισμένες φορές, αλλά αυτό ίσως προκαλέσει τεράστια θέματα», σημειώνει.

Σοβαρό επίσης θέμα δημιουργείται με τα παιδιά και τον χρόνο που περνούν στο διαδίκτυο.  «Δεν μπορεί  ένα παιδί να περνά 11 και 12 ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή». «Αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία», τονίζει ο κ. Κορμάς, « στη γραμμή βοήθειας 210-6007686 είχαμε 40% των κλήσεων για θέματα κατάχρησης του διαδικτύου και φτάσαμε στο σημείο  να είμαστε κάτω από το 15% και αυτό οφείλεται στο ότι οι γονείς δεν  έχουν πια το σθένος να περιορίσουν τα παιδιά από την χρήση του υπολογιστή».

Ο κ. Κορμάς συμβουλεύει τέλος, τους γονείς, να έχει το παιδί μια ρουτίνα και μια καθημερινότητα. Οπωσδήποτε, το παιδί να κοιμάται πάνω ένα 8ωρο την ημέρα, έτσι ώστε όταν επανέλθουν τα πράγματα να ξαναμπεί σε μια σειρά ευκολότερα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα