Με αφορμή την εν εξελίξει πανδημία που οφείλεται στον SARS-CoV-2, μια διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νικόλαου Θωμαΐδη, προέβη στη μελέτη της κατανάλωσης πληθώρας φαρμακευτικών ουσιών όπως αποτυπώθηκε στα λύματα, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας (Μάρτιος 2020).
Το άρθρο έχει τίτλο «Patterns of pharmaceuticals use during the first wave of COVID-19 pandemic in Athens, Greece as revealed by wastewater-based epidemiology» με συγγραφείς τους Αικατερίνη Γαλάνη, Νικηφόρο Αλυγιζάκη, Reza Aalizadeh, Ευστάθιο Καστρίτη, Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ) και Νικόλαο Θωμαΐδη, και παρουσιάζει το πώς διαμορφώθηκε η κατανάλωση φαρμακευτικών ουσιών που έχουν άμεση συσχέτιση με την COVID-19, όπως τα αντιβιοτικά, τα αντιικά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα αναλγητικά αλλά και πλήθος άλλων φαρμακευτικών ουσιών και τα ευρήματα συγκρίθηκαν με εκείνα που προέκυψαν την ίδια περίοδο το 2019 κάτω από κανονικές συνθήκες.
Mιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης, τόνισε πως ερχόταν περιοριστικά μέτρα πέρσι το Μάρτιο του 2020, ήταν ενδιαφέρον το πόσο άλλαξε η συμπεριφορά των καταναλωτών σε σχέση με τα φάρμακα. «Ήταν έκδηλη η αγωνία να πάρει αποθέματα και να τα έχει σπίτι του μήπως του χρειαστούν».
Σύμφωνα με τον κ. Σκουντάκη, υπήρξε ζήτηση και για μη συνταγογραφημένα φάρμακα αλλά και για την υδροξυχλωροκίνη που θεωρήθηκε ότι θεραπεύει από τον κορωνοϊό. «Υπήρξε μεγάλη ζήτηση και κατανάλωση τότε, βέβαια με ανησυχεί το γεγονός κατά πόσο τα πήραν με συνταγή ή όχι. Τέτοια αύξηση μου κάνει μεγάλη εντύπωση».