Η φυματίωση επέστρεψε δυναμικά όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Πρώτη Θέση, ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ανέφερε πως αυτή η «έξαρση» περισσότερο σχετίζεται με κοινωνικοπολιτικά γεγονότα, όπως η μετανάστευση και οι μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων κάτω από αντίξοες συνθήκες, με μακρινά ταξίδια χωρίς να τρέφονται σωστά.
«Όλη η διαδικασία συμβάλλει καθοριστικά στο να έχουμε αυτή την έξαρση στην Ευρώπη και βεβαίως σηματοδοτεί ένα άλλο θέμα. Ότι δεν έχουμε μόνο την έλευση της φυματίωσης αλλά φυματιωδών στελεχών, ανθεκτικών στα φάρμακα. Σε όλα τα νοσοκομεία έχουμε τέτοια κρούσματα και στο ΠΑΓΝΗ, ανθρώπων, οικονομικών μεταναστών που εκδηλώνουν το νόσημα αυτό, συχνότερα από τον τοπικό πληθυσμό» τόνισε ο κ. Τζανάκης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η μόλυνση δεν είναι τόσο εύκολη όσο εκείνη του κορωνοϊού καθώς χρειάζεται μια στενή επαφή με τον άνθρωπο που πάσχει και πρέπει έχει προσβληθεί από ανοιχτού τύπου φυματίωση ώστε να δημιουργηθεί αντικείμενο μετάδοσης. «Κλειστές φυματιώσεις δεν μεταδίδονται. Για να μη τρελαίνεται ο κόσμος, όσοι μολυνθήκαν πρόσφατα ή στο παρελθόν με κορωνοϊό και παρουσιάζουν θετικοποίηση της μαντού δεν σημαίνει ότι πάσχουν και μάλιστα με μολυσματικό τρόπο. Αυτή τη μορφή, την λέμε λανθάνουσα μορφή φυματίωσης. Το μικρόβιο αυτό βρίσκεται στα κύτταρα μας. Δεν νοσούμε αλλά είναι επικίνδυνο για τις επόμενες δεκαετίες της ζωής μας, αν βρεθούμε κάτω από αντίξοες συνθήκες, να εμφανίσουμε τη νόσο».
Κλείνοντας, ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως αναπτύσσεται ένα μεγάλο πρόγραμμα από τον ΕΟΔΥ, στο οποίο θα συμμετέχει και η Κρήτη μέσω της 7ης ΥΠΕ Κρήτης. «Θα κάνουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα με την αντίδραση μαντού, σε μεγάλο ποσοστό για να δούμε που βρίσκεται ο δείκτης διαμόλυνσης. Αυτό θα ξεκίνησε φέτος ή ίσως αρχές του νέου χρόνου και θα δούμε τον προγραμματισμό».