Πολλοί δισεκατομμυριούχοι βρίσκονται καθημερινά στο επίκεντρο των συζητήσεων, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που ενσαρκώνουν το συνδυασμό βασιλικής κληρονομιάς, εθνικής επιρροής και τεράστιου πλούτου, όπως ο βασιλιάς Μάχα Βατζιραλονγκόρν της Ταϊλάνδης, γνωστός και ως Βασιλιάς Ράμα Ι΄.
Σύμφωνα με το timesofindia, η καθαρή περιουσία του υπερβαίνει τα 43 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που τον καθιστά ως τον πλουσιότερο βασιλιά παγκοσμίως.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους μεγιστάνες, η περιουσία του προέρχεται από περιουσιακά στοιχεία αιώνων, αλλά και από ακίνητα και στρατηγικές συνεργασίες με κορυφαίες ταϊλανδέζικες εταιρείες. Ο πλούτος του αντανακλά όχι μόνο την προσωπική του ευημερία, αλλά και τη διαρκή οικονομική δύναμη του βασιλικού θεσμού της Ταϊλάνδης.
Η βασιλική κληρονομιά του πατέρα του και οι επενδύσεις του
Μετά τον θάνατο του πατέρα του, βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέι το 2016, ο Βατζιραλονγκόρν κληρονόμησε τεράστια περιουσιακά στοιχεία από το Γραφείο Ακινήτων του Στέμματος (CPB), ένα ίδρυμα που ελέγχει τις τεράστιες περιοχές βασιλικών ακινήτων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Αν και κάποτε θεωρούνταν κρατική περιουσία, ο βασιλιάς Ράμα Ι΄ άλλαξε αυτή τη ρύθμιση και το 2018 η εξουσία του ιδρύματος CPB περιήλθε στα χέρια του.

AP Photo/Sakchai Lalit
Η περιουσία του ωστόσο δεν είναι μόνο κληρονομική. Οι στρατηγικές επενδύσεις που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια στις πιο επικερδείς επιχειρήσεις της Ταϊλάνδης, σε μεγάλες τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ακίνητα, έχουν συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση του πλούτου του. Σε αντίθεση με τους δυτικούς μονάρχες που υπόκεινται σε αυστηρό οικονομικό έλεγχο, ο Βατζιραλονγκόρν έχει αποφύγει σημαντικά τη δημοκρατική εποπτεία.
Η περιουσία του βασιλιά της Ταϊλάνδης
Εκτός από τη γη, ο θησαυρός των πολυτελών αντικειμένων του είναι αξιοθαύμαστος. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, ο βασιλιάς έχει περισσότερα από 300 πολυτελή αυτοκίνητα στη συλλογή του, από κλασικές Rolls-Royce μέχρι σύγχρονα supercars. Ο ιδιωτικός αεροπορικός στόλος του περιλαμβάνει 38 αεροπλάνα και ελικόπτερα, πολλά από τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για βασιλική χρήση. Σύμφωνα με το βασιλικό πρωτόκολλο της Ταϊλάνδης, διαθέτει επίσης έναν στόλο 52 πολυτελών σκαφών, τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται σε περίτεχνες πομπές στους ποταμούς της χώρας.
Τα πρώτα χρόνια της ζωής του
Ο βασιλιάς Βατζιραλονγκόρν γεννήθηκε το 1952 και είναι ο μοναδικός γιος του βασιλιά Μπουμιμπόλ και της βασίλισσας Σιρικίτ. Μεγάλωσε από μικρή ηλικία για να αναλάβει τον θρόνο και έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στο εξωτερικό, όπου σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, αποκτώντας πτυχίο στρατιωτικών σπουδών. Παρακολούθησε επίσης εκπαίδευση πιλότων και υπηρέτησε στον Βασιλικό Στρατό της Ταϊλάνδης, όπου συμμετείχε σε εκστρατείες κατά της εξέγερσης της πολιτικά πολυτάραχης δεκαετίας του 1970.

Bureau of the Royal Household via AP, File
Η προσωπική ζωή του
Αν και ο βασιλιάς Βατζιραλονγκόρν ασκεί τεράστια θεσμική εξουσία, η ιδιωτική του ζωή έχει συχνά αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης και ελέγχου από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Οι τέσσερις γάμοι του, τρεις εκ των οποίων κατέληξαν σε διαζύγιο, έχουν γίνει θέμα πρωτοσέλιδων των ΜΜΕ.
Πλέον περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου του στη Γερμανία, μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στους Ταϊλανδούς όσο και στη διεθνή κοινότητα.
Ωστόσο, με την θέσπιση αυστηρών νόμων περί lèse-majesté που ποινικοποιούν οποιαδήποτε κριτική κατά της βασιλικής οικογένειας, τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει ένα κίνημα διαμαρτυρίας από νέους που αμφισβητεί τις πολιτικές εξουσίες του βασιλιά.

Andrew Milligan/Pool via AP
Γιατί ξεχωρίζει
Παρά τη συνεχιζόμενη διαμάχη και τις μεταβαλλόμενες δημόσιες αντιλήψεις, ο βασιλιάς Βατζιραλονγκόρν εξακολουθεί να αποτελεί ένα ισχυρό σύμβολο μοναρχικής κληρονομιάς στην Ταϊλάνδη.
Ο πλούτος του που μετρά αιώνες, του επιτρέπει να απολαμβάνει μια εξαιρετική ζωή προνομίων και δύναμης. Από χρυσά σκάφη μέχρι τεράστιες εκτάσεις γης, ο βασιλιάς Ράμα Ι΄ αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό κληρονομιάς, χλιδής και σύγχρονης δύναμης σε έναν κόσμο όπου οι περισσότεροι μονάρχες έχουν χάσει την πολιτική τους επιρροή.