«Αυτοί που έφυγαν, αυτοί που ήρθαν» στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Πρέπει να διαβάσετε

Γύρω από τον ιερό κοινό τόπο ενός τραπεζιού, άνθρωποι μοιράζονται γεύσεις, αρώματα και μνήμες. Συναντιούνται μέσα από τη γλώσσα, τη μουσική, την παράδοση και τους κόσμους που αυτά συνθέτουν, στο συμβολικό αυτό τόπο του τραπεζιού για να μοιραστούν τις ιστορίες των προγόνων τους. Μικρασιάτες και Τουρκοκρητικοί, γεμάτοι από τον τόπο που τους έθρεψε, νοσταλγούν το παρελθόν και το μετουσιώνουν σ’ένα γόνιμο μέλλον. Η περίοδος της ανταλλαγής των πληθυσμών ξετυλίγεται από τους Fly Theatre πάνω σ’ένα τραπέζι που στήνεται στον κατάφυτο κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου στις 7 και 8 Αυγούστου 2022. Οι Fly Theatre δραματοποιούν μνήμες αλλά και τις αφηγήσεις που κατέγραψε η Ρεθυμνιώτισσα συγγραφέας Μαρία Τσιριμονάκη στο βιβλίο της «αυτοί που έφυγαν, αυτοί που ήρθαν» σε ύφος documentation theatre.

Η μαγειρική είναι ο άφατος τρόπος να ειπωθούν όλα. «Πώς μοιάζουνε οι άνθρωποι! Άμα τους αφήσουμε ελεύθερους, αμέσως ενώνονται, αγαπιούνται», μας λέει η Σαϊμέ. «Γλώσσα, μια γέφυρα που φτάνει στην καρδιά του συνομιλητή και δημιουργεί δεσμό και δέσμευση μαζί… Και το φαΐ!», σχολιάζει η Μαρία Τσιριμονάκη.

Η τρίτης γενιάς Μικρασιάτισσα από τη Κρήτη Κατερίνα Δαμβόγλου και η τρίτης γενιάς τουρκοκρητικιά φιλόλογος και δεινή μαγείρισσα Πελαγία-Οζλέμ Τσέγκα συζητούν, νοσταλγούν και μαγειρεύουν. Μαζί τους ο Αλέξανδρος Μιχαήλ. Μέσα από τη ζωή των ηρώων παρακολουθούμε πώς ενσωματώνονται τα συστατικά των δύο πολιτισμών στις νέες πατρίδες, ακριβώς όπως τα υλικά ενός πλούσιου γεύματος από κρητικές και μικρασιάτικες συνταγές. Οι ήρωες μάς μυούν στον τρόπο που ο ένας πολιτισμός μπόλιασε τον άλλον στην αστική ζωή, στην ύπαιθρο, ακόμα και στην επιστήμη. Άραγε υπάρχει κάτι που μας χωρίζει;

Αφού μοιάζουμε οι άνθρωποι. Αφού μοιραζόμαστε τα ίδια γλυκά του κουταλιού, τα ίδια χόρτα στις γαίες που βρεθήκαμε και τα ίδια τραγούδια. Κι αν δεν είναι τα ίδια, ταιριάξανε τόσο πολύ με τ’ άλλα! Τι παρακαταθήκη άφησαν στο σήμερα αυτοί που έφυγαν και αυτοί που ήρθαν; Τι αναμνήσεις μοιράζονται μαζί μας οι ήρωες και τι οι απόγονοί τους;

Βεγγερίζουμε με ένα γεύμα γεμάτο κρητικά και μικρασιάτικα πιάτα στον κήπο του Μουσείου, που είναι γεμάτος από μνημεία και μνήμες, τραγούδια και ιστορίες. Όπως τότε.
Σε αυτό το τοπίο επεξεργαζόμαστε με τρόπο συνδετικό, τη λέξη «πρόσφυγας», τη λέξη «τόπος», τη λέξη «πατρίδα». Η ιστορία όλη αποτυπώνεται στους στίχους: «Ανέ ρωτάς Κεμάλ Πασά οι Κρητικοί στην Τζούντα πώς περνούσα, μάραθα καθαρίζανε και τσι βρούβες πουλούσα. Κι ανέ ρωτάς Κεμαλ Πασά οι Τζουντανί στη Κρήτη πως περνούσα, μάραθα καθαρίζανε και τσι βρούβες πουλούσα».

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: περίπου μία ώρα

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία – Διασκευή Κειμένων: Κατερίνα Δαμβόγλου (Fly Theatre)
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μιχαήλ
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Μαρία Καβαλιώτη
Σχεδιασμός Ήχου: Robin Beer (Fly Theatre)
Επικοινωνία: Φανή Καλαθάκη
Promo Creation: Χρίστος Συμεωνίδης
Επί Σκηνής: Κατερίνα Δαμβόγλου, Αλέξανδρος Μιχαήλ, Οζλέμ-Πελαγία Τσέγκα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα