Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αυτοί είναι οι πέντε μετα-πανδημικοί τύποι ταξιδιώτη

Πρέπει να διαβάσετε

Από τους αισιόδοξους ταξιδιώτες στους απογοητευμένους λάτρεις των ταξιδιών, πέντε διαφορετικοί τύποι ταξιδιώτη αναδεικνύονται κατά την πρώιμη μετα-πανδημική περίοδο. Πέντε κατηγορίες ταξιδιώτη, οι οποίοι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, ηλικιακό και φυλετικό προφίλ, αλλά και αντίληψη απέναντι στα ταξίδια.

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών (DIFT) ανέλυσε τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας στη διάθεση των ανθρώπων για ταξίδια διακοπών, κι εντόπισε πέντε τύπους ταξιδιώτη. Αυτοί είναι οι εξής:

-Οι ταξιδιωτικά αισιόδοξοι, είναι εκείνοι οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι τα ταξιδιωτικά εμπόδια παίζουν τον λιγότερο ρόλο, σε σύγκριση με τους άλλους τύπους. Ταυτόχρονα, το κίνητρο για ταξίδια είναι το υψηλότερο . Οι ερωτηθέντες σε αυτή τη ομάδα είναι κατά μέσο όρο 44,9 ετών, στην πλειοψηφία τους γυναίκες (56%) και η συγκεκριμένη κατηγορία αντιπροσωπεύει το 23% του συνόλου των περιπτώσεων που μελετήθηκαν.

-Μεταξύ των αναποφάσιστων ταξιδιωτών, τόσο τα κίνητρα ταξιδιού, όσο και τα αντιλαμβανόμενα εμπόδια βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Είναι οι νεότεροι σε ηλικία ταξιδιώτες, με μέση ηλικία 41,5 έτη και οι περισσότεροι από το σύνολο των περιπτώσεων που μελετήθηκαν, αντιπροσωπεύοντας το 35%. Οι άνδρες είναι ελαφρώς περισσότεροι (54%) από τις γυναίκες σε αυτή την κατηγορία.

-Οι ταξιδιωτικά απαισιόδοξοι είναι εκείνοι, οι οποίοι βλέπουν τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά εμπόδια και, ταυτόχρονα, τα χαμηλότερα κίνητρα για ταξίδια. Στα 50,3 έτη τους αποτελούν τη μεγαλύτερη ηλικιακά κατηγορία. Στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες (59%). Η συγκεκριμένη κατηγορία αντιπροσωπεύει το 12% του συνόλου των περιπτώσεων που μελετήθηκαν.

-Για τους απογοητευμένους λάτρεις των ταξιδιών, τα εμπόδια στα ταξίδια είναι επίσης πολύ υψηλά, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και αρκετά υψηλό κίνητρο για ταξίδια. Ένας στους πέντε συμμετέχοντες στην έρευνα του DIFT ανήκει σε αυτή την κατηγορία, όπου τα φύλα είναι σχετικά ισομερώς κατανεμημένα και η μέση ηλικία είναι 41,8 έτη.

-Μία ακόμη κατηγορία είναι εκείνοι οι οποίοι βλέπουν εξίσου χαμηλά εμπόδια, αλλά και κίνητρα για ταξίδια. Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι η μικρότερη που μελετήθηκε, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 10% των περιπτώσεων. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 43,1 έτη και το ανδρικό φύλο κυριαρχεί (56%).

Στη μελέτη συμμετείχαν πολίτες από εννέα χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ελβετία και Ολλανδία.

Ταξιδιωτικά αισιόδοξοι οι Γάλλοι

Σύμφωνα με το DIFT, οι ταξιδιωτικά αισιόδοξοι εκπροσωπούνται περισσότερο μεταξύ των Γάλλων (27%), ενώ η ομάδα των ταξιδιωτικά απαισιόδοξων είναι πολύ μικρή (9%). Οι περισσότεροι αναποφάσιστοι ταξιδιώτες συναντώνται στην Ελβετία (41%) και την Ισπανία (40%). Ωστόσο, η συγκεκριμένη κατηγορία είναι η μεγαλύτερη και στις εννέα αγορές που μελετήθηκαν, γεγονός που, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, μαρτυρά την παγκόσμια αβεβαιότητα κατά τη στιγμή της συλλογής των δεδομένων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, από τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να προκύψουν συγκεκριμένες προσεγγίσεις για την τουριστική πρακτική. Για εκείνους, οι οποίοι απευθύνονται στην ιταλική και την ισπανική, τουριστική αγορά είναι σκόπιμο να εστιάζουν σε στρατηγικές μείωσης του κινδύνου σε επίπεδο επικοινωνίας, προκειμένου να προσεγγίσουν τους απογοητευμένους λάτρεις των ταξιδιών, που στην περίπτωση των δύο αυτών αγορών εκπροσωπούνται έντονα.

Σε χώρες όπως η Γαλλία, οι στρατηγικές αυτές παίζουν μικρότερο ρόλο, καθώς το μερίδιο της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι σημαντικά μικρότερο στη γαλλική αγορά. Ο μεγάλος αριθμός των αισιόδοξων ταξιδιωτών μπορεί να αντιμετωπιστεί με παρακινητικά μηνύματα για διακοπές, που εστιάζουν στον θετικό αντίκτυπο των ταξιδιών, όπως η χαλάρωση και η ευεξία.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα