H συμφωνία ανάμεσα στον Δήμο Ηρακλείου και την ΠΑΕ ΟΦΗ για την χρήση του Παγκρητίου Σταδίου έχει μπει στην τελική ευθεία για την επικύρωση της, ωστόσο υπάρχουν ακόμα απορίες που πρέπει να απαντηθούν.
Του Κώστα Κεφαλογιάννη
Ενδεχομένως αυτό να συμβεί κατά την διάρκεια της σημερινής (02/07) έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου όπου θα συζητηθεί αποκλειστικά αυτό το θέμα. Λογικά κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα τεθούν τα ερωτήματα που δεν απαντώνται ξεκάθαρα στο συμφωνητικό μίσθωσης του Σταδίου από τον ΟΦΗ, το οποίο έχουν ήδη όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι στα χέρια τους.
Ένα συμφωνητικό σχετικά μικρό, ίσως πιο μικρό από όσο θα περίμενε κάποιος για ένα τόσο σημαντικό και περίπλοκο θέμα, που επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το Παγκρήτιο αλλάζει σελίδα.
Μπορείτε να το δείτε εδώ: Σύμβαση ΑΑΗ – ΠΑΕ ΟΦΗ
Ας ξεκινήσουμε με τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και θα χρειαστούν απαντήσεις από την δημοτική αρχή.
Πρώτα από όλα, το τι ακριβώς θα συμβεί με τους αθλητές που έκαναν χρήση του κεντρικού σταδίου και δεν ανήκουν στην ελίτ των 20-30 στιβικών , για τους οποίους υπάρχει πρόβλεψη ότι θα χρησιμοποιούν το κεντρικό στάδιο 3 φορές την εβδομάδα.
Η “έξωση” όλων αυτών των ανθρώπων αποτέλεσε ευθύς – εξαρχής βασική αιτία αντιδράσεων και προς το παρόν δεν έχει δοθεί λύση ή έστω δεν φαίνεται τέτοια στο συμφωνητικό. Το ίδιο ισχύει και για τις δυο ακαδημίες ποδοσφαίρου που μένουν “άστεγες”.
Ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, στην ενημέρωση που έκανε στο Δ.Σ. την περασμένη Δευτέρα 30 Ιουνίου, μίλησε για την κατασκευή και δεύτερου βοηθητικού γηπέδου, στον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό και χρήσιμο έργο, το οποίο όμως, επειδή έχει χωροθετηθεί σε σημείο χαρακτηρισμένο ως υδροβιότοπο, δύσκολα θα προχωρήσει άμεσα.
Δεύτερον, στο συμφωνητικό προβλέπεται και λογικά, ότι αρκετοί χώροι του Σταδίου θα παραδίδεται στην ΠΑΕ ΟΦΗ 24 ώρες πριν από κάθε ματς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματούν όλες οι άλλες δραστηριότητες και στους κλειστούς χώρους, γυμναστήρια, κολυμβητήριο κ.λπ., μια ημέρα πριν και μισή μέρα μετά, συνολικά δυόμιση μέρες δηλαδή, όταν αγωνίζεται εντός έδρας ο Όμιλος, πάντως σίγουρα θα προκύψει σημαντική αναστάτωση.
Και μπορεί πραγματικά να συνεχίσει να λειτουργεί όλο το αθλητικό οικοσύστημα που έχει στηθεί εδώ και χρόνια στο Παγκρήτιο, με δεκάδες σωματεία και χιλιάδες αθλητές, υπό αυτές τις συνθήκες και με ένα πρόγραμμα που θα αλλάζει και θα καθορίζεται από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις του ΟΦΗ;
Τρίτον, σε συνάρτηση των προηγουμένων, έχει γίνει άραγε μια στοιχειώδης οικονομοτεχνική μελέτη που να δίνει στοιχεία σχετικά; Δηλαδή σε περίπτωση που τα παραπάνω οδηγήσουν στην αποχώρηση αρκετών σωματείων και αθλητών, κάτι αρκετά πιθανό, πόσο θα στοιχίσει αυτό στην ΑΑΗ και πόσο μπορεί να το αντέξει/απορροφήσει εφόσον από τον ΟΦΗ δεν θα έχει ουσιαστικά έσοδα;
Στο ίδιο πλαίσιο, το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας, πώς προκύπτει το ποσό των 12.000 ευρώ ετησίως, 1.000 ευρώ το μήνα δηλαδή, που θα δίνει η ΠΑΕ ΟΦΗ για τον ηλεκτροφωτισμό; Υπάρχουν στοιχεία για το κόστος του ρεύματος στο Παγκρήτιο ανά ποδοσφαιρικό αγώνα ή ο Δήμος μπορεί να βάζει και από την τσέπη του;
Για τις διαφημίσεις την ώρα των αγώνων, η ΑΑΗ θα εισπράττει κάποιο ποσοστό, όπως συνήθως συμβαίνει με τα δημοτικά στάδια ή όχι;
Το ποσό που θα δίνει ο ΟΦΗ ανά αγώνα, μετά τα πρώτα τέσσερα χρόνια, στη βάση ποιας εκτίμησης προέκυψε;
Σε γενικές γραμμές, η αίσθηση που αφήνει η ανάγνωση του συμφωνητικού είναι της βιασύνης και της προχειρότητας. Μοιάζει λίγο γραμμένο στο πόδι και υπό την πίεση του χρόνου αλλά και υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους – ποιος θα έπαιρνε την ευθύνη να αρνηθεί στον ΟΦΗ το Παγκρήτιο; Μένει να δούμε αν στο δημοτικό συμβούλιο ανατραπεί η συγκεκριμένη εντύπωση με πειστικές απαντήσεις.
Ωστόσο η ουσία βρίσκεται αλλού. Το γράψαμε ήδη, το Παγκρήτιο αλλάζει σελίδα. Σίγουρα αναβαθμίζεται στο επίπεδο όπου σύντομα θα μπορεί να φιλοξενήσει ξανά μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις ποδοσφαίρου αλλά και στίβου.
Παρά τις δεδομένες καλές προθέσεις και του Δήμου και του ΟΦΗ όμως, είναι απολύτως βέβαιο πώς έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την λειτουργία του ως βάση του σωματειακού και του μαζικού αθλητισμού στην πόλη. Αργά ή γρήγορα, μάλλον γρήγορα, τα σωματεία και οι αθλητές/αθλούμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες λύσεις και άλλους χώρους, που προς το παρόν δεν υπάρχουν.
Όλοι αντιλαμβάνονται βέβαια ότι ο ΟΦΗ δεν αποτελεί μια οποιαδήποτε ανώνυμη εταιρεία και προφανώς δεν αντιμετωπίστηκε έτσι στην διαπραγμάτευση με τον Δήμο.
Κατά τούτο έχει λογική και εξήγηση το γεγονός ότι το συμφωνητικό είναι ευνοϊκό για την ΠΑΕ. Επιπλέον, ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα αν το υπάρχον μοντέλο στο Παγκρήτιο, το οποίο συντηρούνταν αποκλειστικά από τους αθλητές, είχε φτάσει στα όρια του και άρα το Στάδιο, χωρίς τον ΟΦΗ, όδευε προς αργό θάνατο. Εκείνο όμως που ήδη αχνοφαίνεται είναι ότι η μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση της Κρήτης μπαίνει σε έναν νέο δρόμο που στο φινάλε του δεν αποκλείεται καταλήξει όπως το κλειστό του ΟΑΚΑ – να παραχωρηθεί δηλαδή αποκλειστικά στην ΠΑΕ ΟΦΗ για να το αξιοποιήσει πλήρως και όπως εκείνη κρίνει καλύτερο.
Εφόσον φτάσουμε εκεί αλλά παράλληλα έχουν δημιουργηθεί εναλλακτικές λύσεις που θα κρατήσουν ζωντανό τον υπόλοιπο αθλητισμό του Ηρακλείου, μπορεί και να πρόκειται για καλό έως ιδανικό σενάριο.
Αν δεν έχουν δημιουργηθεί εναλλακτικές λύσεις, τότε υπάρχει πρόβλημα.