Η Βικτόρια, η δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, έστειλε δεκάδες ασθενοφόρα και κινητές μονάδες εφοδιασμένες με εξοπλισμό για να διενεργούνται τεστ στη Μελβούρνη, προκειμένου να διευρυνθούν οι διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς η χώρα κατέγραψε σήμερα τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τους τελευταίους δύο μήνες.
Σύμφωνα με τις πολιτειακές αρχές, εντοπίστηκαν 33 νέα κρούσματα μόλυνσης τις προηγούμενες 24 ώρες· πρόκειται για την ένατη συναπτή ημέρα που επιβεβαιώθηκε διψήφιος αριθμός ανθρώπων που προσβλήθηκαν. Στη Βικτόρια πλέον τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 200 από τα περίπου 270 σε ολόκληρη την Αυστραλία.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης στην πολιτεία Βικτόρια, ο Ντάνιελ Άντριους, εκτίμησε πως με τη διεύρυνση των διαγνωστικών εξετάσεων, τα κρούσματα μόλυνσης θα «ανέβουν τις επόμενες ημέρες». Εξήγησε πως θα γίνουν 100.000 τεστ μέσα σε ένα δεκαήμερο.
Περίπου 1.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στη Μελβούρνη αύριο Παρασκευή για να βοηθήσουν στην εφαρμογή της υποχρεωτικής καραντίνας 14 ημερών που επιβάλλεται σε όσους επαληθεύεται πως έχουν προσβληθεί, ανέφερε η υπουργός Άμυνας Λίντα Ρέινολντς. Περίπου 150 θα συμβάλλουν στη διενέργεια των τεστ.
Η ξαφνική άνοδος των κρουσμάτων καταγράφηκε μερικές εβδομάδες αφότου η Αυστραλία — όπου η κυβέρνηση πιστώνεται πως οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας παρέμειναν συγκριτικά λίγοι (+1, πλέον 104 επί συνόλου 7.500 μολύνσεων) — άρχισε να χαλαρώνει τα μέτρα περιορισμού, ιδίως την πρακτική της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης. Οι αρχές πιστεύουν ότι η έξαρση των μολύνσεων οφείλεται στις οικογενειακές συναθροίσεις όπου πάνε άνθρωποι με ήπια συμπτώματα.
Ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις μεμονωμένες, κατ’ αυτόν, εστίες και να αποτρέψει την εξάπλωσή του ιού πέραν κάθε ελέγχου, αλλά υπενθύμισε πως «θα χρειαστεί να ζήσουμε» με την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, διότι «δεν θα πάει πουθενά», μολαταύτα «πρέπει να βαδίσουμε μπροστά».
Η κυβέρνηση του Μόρισον εννοεί να συνεχίσει τον Ιούλιο τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία της Αυστραλίας, η οποία υφίσταται βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε πάντως σήμερα επί τα βελτίω την πρόβλεψή του για τη συρρίκνωση της αυστραλιανής οικονομίας, σε περίπου 4,5% του ΑΕΠ (από –6,7%).
Ωστόσο η Qantas, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα την κατάργηση 6.000 θέσεων εργασίας και τη συνέχιση της καθήλωσης περίπου εκατό αεροσκαφών της στο έδαφος για να εξοικονομήσει ποσό ύψους περίπου 9 δισεκ. ευρώ και να ξεπεράσει την κρίση άνευ προηγουμένου που διέρχεται εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / skai.gr