Μετά τη ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας για όσους καθυστερούν μεν την ολοκλήρωση των σπουδών τους αλλά παραμένουν ενεργοί φοιτητές, που αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Δευτέρας
Ξεκινούν αύριο Τρίτη, οι εργασίες της 109ης Συνόδου Πρυτάνεων, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 11 Ιουλίου.
Η Σύνοδος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ανάβυσσο, θα διεξαχθεί υπό την προεδρεία του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και με Προεδρεύουσα την Καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη, πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου.
Τη σύνθεση του Προεδρείου πλαισιώνουν ο Καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ο Καθηγητής Αθανάσιος Κατσής, πρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Οι διαγραφές φοιτητών στον πυρήνα των εργασιών της Συνόδου
Κεντρικό θέμα συζήτησης αναμένεται να είναι οι διαγραφές των φοιτητών. Σχετική νομοθετική ρύθμιση ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, 7 Ιουλίου, κατόπιν σύσκεψης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία έλαβε χώρα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αντικείμενο τα δημόσια πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η παροχή δυνατότητας στους παλιούς φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 75% των μονάδων του προγράμματος σπουδών τους και έχουν συμμετάσχει με επιτυχία τουλάχιστον σε δύο εξεταστικές περιόδους των τελευταίων δύο ακαδημαϊκών ετών, να παρατείνουν τη φοίτησή τους για έως δύο επιπλέον εξάμηνα.
Σε περιπτώσεις όπου απαιτείται πρακτική, πτυχιακή ή διπλωματική εργασία, η παράταση μπορεί να ανέλθει σε τρία εξάμηνα. Εκτιμάται ότι η ρύθμιση αφορά περισσότερους από 35.000 παλιούς αλλά ενεργούς σπουδαστές. Σύμφωνα δε με την υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, η νέα νομοθετική ρύθμιση αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για διάκριση μεταξύ ενεργών και ανενεργών φοιτητών, με το ελληνικό πανεπιστήμιο να αποκτά ακριβή εικόνα ποιοι φοιτούν.
Από πλευράς Προεδρείου της Συνόδου, η ρύθμιση ήρθε να προσφέρει το κατάλληλο έδαφος για τις συζητήσεις.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε η πρύτανης του Παντείου, Καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη, στο protothema.gr «θεωρούμε ότι το θέμα των διαγραφών των φοιτητών έχει άμεση προτεραιότητα, προκειμένου να γνωρίζουμε εγκαίρως τί θα κάνουμε από το Σεπτέμβριο».
Αναφορικά με τα υπόλοιπα θέματα, που θα περιλαμβάνει η ατζέντα της Συνόδου των Πρυτάνεων, η προεδρεύουσα θα πει: «Εκτός των παγίων θεμάτων που απασχολούν κάθε Σύνοδο, στο πλαίσιο αυτής θα γίνει για πρώτη φορά η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Ψηφιακής Διακυβέρνησης – ζούμε στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, οπότε πρόκειται για ένα ζήτημα που μας απασχολεί όλους, πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά, να συνεργαστούμε. Η ατζέντα περιλαμβάνει, επίσης, ζητήματα ανοιχτής επιστήμης αλλά και θέματα, που αφορούν την ίδια τη λειτουργία των πανεπιστημίων».
Η συνάντηση των γυναικών Πρυτάνεων
Στις 9 Ιουλίου, τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Πρυτάνεων, έχει προγραμματιστεί συνάντηση γυναικών Πρυτάνεων, με πρωτοβουλία της Καθηγήτριας Κουλούρη. Εκπροσωπώντας το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών, η ίδια τονίζει στο protothema.gr πως ήταν «χρέος της» μία τέτοια απόφαση.
«Οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στα πανεπιστήμια ή ακόμη και η αναλογία ανδρών γυναικών, είναι ιδιαιτέρως προβληματική – δεν είναι τυχαίο, που είμαστε μόνο τρεις οι γυναίκες Πρυτάνεις στην Ελλάδα», σημειώνει για να προσθέσει: «Προκειμένου να αναδειχθεί σε όλο του το εύρος το ζήτημα, έχω ζητήσει απ’όλα τα πανεπιστήμια στοιχεία σχετικά με την παρουσία γυναικών – υπάρχουν ελληνικά πανεπιστήμια χωρίς καμία γυναίκα αντιπρύτανη, όπως το ΑΠΘ, το Μετσόβιο ή το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Αιγαίου. Οπότε, θα έχουμε ολοκληρωμένη την ‘ακτινογραφία’, την οποία θα παρουσιάσουμε στην υπουργό Παιδείας, η οποία θα παραστεί το διήμερο 10 και 11 Ιουλίου στη Σύνοδο. Θα εστιάσουμε στις γυναίκες που είναι μέλη ΔΕΠ, δηλαδή Καθηγήτριες ανά βαθμίδα και στις γυναίκες, που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, δηλαδή Πρυτάνεις, Αντιπρυτάνεις, Προέδρους Τμημάτων, Κοσμήτορες και μέλη Συμβουλίων Διοίκησης. Αν και στα πανεπιστήμια του εξωτερικού η εικόνα είναι λίγο καλύτερη, παραμένει προβληματική: όσο είναι χαμηλές οι βαθμίδες, είναι μεγαλύτερος ο αριθμός γυναικών ενώ όσο ανεβαίνει η ιεραρχία, αντιστρέφεται η σχέση με τους άνδρες».
Το θέμα της ασφάλειας των πανεπιστημίων
Αναφορικά με το αν προγραμματίζεται να συζητηθεί -μεταξύ άλλων- το ζήτημα της ασφάλειας των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων, η πρύτανης του Παντείου, επισημαίνει: «Το θέμα θα συζητηθεί εάν το θέσει το υπουργείο, δεν συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα της Συνόδου. Εμείς προτάσσουμε θέματα πολιτικής προστασίας – η ασφάλεια της ζωής των φοιτητών και των φοιτητριών κινδυνεύει από μία πυρκαγιά, από μία πλημμύρα, αν έχουμε παλιά κτήρια, αν πέσει ένα ασανσέρ… Επομένως, εάν έχουμε πόρους, εκεί σκοπεύουμε να τα διοχετεύσουμε. Όσο για τα περιστατικά ανομίας που διαπιστώνονται, σκεφτείτε πόσες εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές, πόσα πανεπιστήμια, πόσα τετραγωνικά και μέσα στην τελευταία χρονιά είχαμε ελάχιστα περιστατικά με λιγοστούς συμμετέχοντες- προσωπικά, δεν θεωρώ ότι είναι κάτι τόσο σοβαρό. Θεωρώ ότι τα κυριότερα προβλήματα των πανεπιστημίων, είναι η υποχρηματοδότηση και κυρίως η υποστελέχωση – αυτή τη στιγμή, η αναλογία των διοικητικών υπαλλήλων με τους φοιτητές είναι τραγική. Μας αρέσει να συγκρινόμαστε με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού αλλά δεν πρέπει να το κάνουμε a la carte, να πάρουμε το μενού τους», καταλήγει.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων στη Σύνοδο Πρυτάνεων
Επίτιμος προσκεκλημένος στη 109η Σύνοδο Πρυτάνεων, θα είναι ο καθηγητής Γιώργος Δάσιος, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, ο οποίος θα μιλήσει στη Σύνοδο την Πέμπτη 10 Ιουλίου. Αναμένεται να τοποθετηθεί σχετικά με την ισότιμη πρόσβαση των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, διότι βρίσκεται υπό κατάρτιση το νέο σύστημα.
Μιλώντας στο protothema.gr, ο Καθηγητής Δάσιος υπογραμμίζει:
«Ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων αποτελεί μία ανεξάρτητη αρχή. Κατά την τοποθέτησή μου στη Σύνοδο Πρυτάνεων, σκοπεύω να εστιάσω στα εξής: Καταρχάς, δεν πρόκειται να θέσουμε σε αμφισβήτηση το αδιάβλητο των εξετάσεων ενώ δεν πρόκειται να γίνει κατάργηση πανελλαδικών. Σχετικά με την πρόσβαση στην τριτοβάθμια, είναι επιθυμία μας να συμπεριλάβουμε τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο. Τέλος, θεωρούμε πως οφείλουμε να καταβάλουμε προσπάθεια ώστε να μειωθεί το άγχος των παιδιών – κυρίως, να αποτρέψουμε τους γονείς από το να χρησιμοποιούν το α’ πληθυντικό – «γράψαμε», «περάσαμε»… – καθώς αυτό βλάπτει τα παιδιά. Όπως τα βλάπτει και το γεγονός ότι δεν είναι εξοικειωμένα με τις πανελλαδικές εξετάσεις, επομένως ίσως χρειάζεται να έχουν και μερικές εξετάσεις προηγουμένως για να προετοιμαστούν.
Ως Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων έχουμε εκπονήσει εκτενή έρευνα σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής των παιδιών στα πανεπιστήμια σε δείγμα 50 χωρών. Σημαντικό στοιχείο, ότι πουθενά δεν μπαίνουν στο πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις. Αλλά από την άλλη, μόνο στην Ελλάδα μπαίνουν αποκλειστικά με εξετάσεις. Στις άλλες χώρες λαμβάνονται υπόψη επιπλέον παράμετροι, όπως η πορεία των μαθητών τα τελευταία έξι χρόνια του σχολείου καθώς και άλλες δεξιότητες – ποιοι είναι ικανοί αθλητές, ποιοι ξέρουν πολλές γλώσσες. Εξυπακούεται, πως ό,τι ισχύει στις άλλες χώρες, δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτούσιο στη χώρα μας αλλά θα έπρεπε να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα».
Τα άλλα θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα της Συνόδου
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της 109ης Συνόδου Πρυτάνεων, στο πλαίσιο των εργασιών της θα συζητηθούν -μεταξύ άλλων- τα ακόλουθα θέματα:
Στρατηγικός Σχεδιασμός των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Κρίσιμα ερωτήματα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας και την αναγνώριση τίτλων: Αναμένεται συζήτηση γύρω από το αν η αναγνώριση τίτλων αποτελεί τεκμήριο ή ουσιώδη διαφορά.
Ψηφιακός μετασχηματισμός στα Ελληνικά Πανεπιστήμια: Με συν-σχεδιασμό οδικού χάρτη για μια επιτυχημένη και αποδοτική ψηφιακή μετάβαση.
Το Κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο και ο Οδικός Χάρτης έως το 2029: Εισήγηση από τη Δρ. Τάνια Κολυμπάρη, Διευθύντρια της Γενικής Γραμματείας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Λειτουργικά προβλήματα των ΑΕΙ λόγω έλλειψης διοικητικού προσωπικού.
Φοιτητική μέριμνα.
Συμμετοχή της Συνόδου Πρυτάνεων στην European University Association.