Σύμφωνα με τα δεδομένα Copernicus που επεξεργάστηκε το Climatebook, ο Αύγουστος του 2022 ήταν ο πιο θερμός για την Ευρώπη και 4ος πιο θερμός παγκοσμίως από 1979 .
Η μέση θερμοκρασία του Αυγούστου στην Ευρώπη κυμάνθηκε 1,72°C πάνω από τα επίπεδα της περιόδου 1991-2020, μιας ήδη αρκετά θερμής περιόδου για τον πλανήτη. Στη Δυτική Ευρώπη και τη Βορειοδυτική Ρωσία καταγράφηκαν οι υψηλότερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας έως +5°C με +6°C, με κύματα καύσωνα που ταλαιπώρησαν δεκάδες εκατομμύρια κατοίκους.
Πολλές περιοχές του πλανήτη βιώσαν τις πιο θερμές περιόδους στην καρδιά του καλοκαιριού του Βορείου Ημισφαιρίου, αλλά και στην καρδιά του χειμώνα στη Λατινική Αμερική. Σε ελάχιστα μέρη του πλανήτη καταγράφηκαν αρνητικές αποκλίσεις, και μάλιστα σε περιοχές όπου εκδηλώθηκαν ακραία φαινόμενα, όπως οι ισχυρές βροχοπτώσεις και καταστροφικές πλημμύρες με χιλιάδες νεκρούς στο Πακιστάν.
Στο 95% της Ευρώπης τον Αύγουστο του 2022 καταγράφηκαν θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας εκτός περιοχών στα Νότια Βαλκάνια (συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας) καθώς και στα δυτικά παράλια της Ιβηρικής Χερσονήσου στην Πορτογαλία, όπου σημειώθηκαν θερμοκρασίες κοντά στον μέσο όρο και ελαφρώς πιο χαμηλά.
Στην περιοχή της Ασίας πολύ μεγάλες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν στην Κίνα, όπου το καλοκαίρι του 2022 βίωσε έναν από τους πιο έντονους και με μεγάλη διάρκεια καύσωνα στα χρονικά, καταρρίπτοντας σημαντικά ρεκόρ πολλών ετών. Σε περιοχές της Κίνας η απόκλιση της θερμοκρασίας για τον Αύγουστο του 2022 κυμάνθηκε ακόμη και στους +7°C με +8°C από τα κανονικά επίπεδα. Μοναδική εξαίρεση στις μεγάλες θετικές αποκλίσεις στην Ασία, αποτέλεσε το Πακιστάν όπου κατέγραψε από τις μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας παγκοσμίως για τον Αύγουστο του 2022.