Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
17.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αυγενάκης στον ΥπΕΝ για Π.Δ. 194/Δ΄/2025: «Επείγει νομοθετική παρέμβαση – Κοινωνική αδικία και πολεοδομικό αδιέξοδο στην ύπαιθρο»

Πρέπει να διαβάσετε

Δυναμική παρέμβαση για τις επιπτώσεις του Π.Δ. 194/Δ΄/2025 πραγματοποίησε ο π. Υπουργός – Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρο Παπασταύρου.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, κ. Στέλιο Κουτνατζή, και στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, κ. Νίκο Ταγαρά.

Αίτημά του αποτελεί η άμεση τροποποίηση του νέου πλαισίου που αφορά τον καθορισμό ορίων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, τονίζοντας πως «εφαρμόζεται οριζόντια, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και τις ανάγκες της τοπικής ανάπτυξης».

Ο ίδιος κάνει λόγο για σοβαρό κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόβλημα, ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, καθώς με το νέο θεσμικό πλαίσιο: «Τίθενται εκτός ορίων οικισμοί κάτω των 2.000 κατοίκων που έχουν δημιουργηθεί μετά το 1983, και άρα εγείρεται ζήτημα αρτιότητας και οικοδομησιμότητας των αντίστοιχων οικοπέδων. Πολλές περιοχές, όπου υπήρχαν ευρεία όρια, θα μικρύνουν ακόμα και στο μισό».

Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση του Π.Δ. ήταν αναγκαία μετά την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό τον ισχύοντα νόμο, ωστόσο η εφαρμογή του «χωρίς πρόβλεψη για την ιδιαίτερη φύση οικισμών και την τοπική πραγματικότητα, μετατρέπει μια αναγκαία μεταρρύθμιση σε παράγοντα αποσταθεροποίησης».

Παρατίθενται δηλώσεις αιρετών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιώργος Μαρινάκης, σημειώνει πως «έχει δημιουργηθεί αβεβαιότητα και προβληματισμός σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων», ενώ ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου, προειδοποιεί ότι «το 80% της σημερινής γης εντός ορίων τίθεται αυτομάτως εκτός, χάνοντας τα αντίστοιχα δικαιώματα δόμησης».

Σύμφωνα με το Π.Δ., καθορίζονται τρεις ζώνες οικιστικής ανάπτυξης με βάση τη χρονολογία δημιουργίας τους έως το 1983, χωρίς όμως καμία πρόβλεψη για περιοχές που αναπτύχθηκαν μεταγενέστερα. Αυτό αφήνει χιλιάδες πολίτες σε νομική και πολεοδομική αβεβαιότητα.

«Πολλοί πολίτες αγόρασαν οικόπεδα με την προοπτική της οικοδόμησης και διατρέχουν κίνδυνο άμεσης οικονομικής ζημίας, όσο παραμένει αδιευκρίνιστο το νομικό πλαίσιο. Πολλά από αυτά τα οικόπεδα κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως απλά αγροτεμάχια».

Κεντρικό αίτημα της επιστολής αποτελεί η άμεση θεσμοθέτηση Περιοχών Ελέγχου Χρήσεων (ΠΕΧ) για την προστασία περιουσιών και τη διασφάλιση της δυνατότητας δόμησης: «Η λύση αυτή προϋποθέτει ανάλογη νομοθετική ρύθμιση, ώστε να δοθούν χρήσεις και να θεσπιστούν όροι αρτιότητας – υπό την προϋπόθεση ότι τα οικόπεδα έχουν ‘πρόσωπο’ σε κοινόχρηστη οδό».

Υπογραμμίζεται ότι στην Π.Ε. Ηρακλείου βρίσκονται σε εξέλιξη Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ και ΕΠΣ). Βάσει αυτών, ο τελικός καθορισμός των ορίων των οικισμών «δεν είναι άμεσα εφαρμοστέος, αλλά θα προκύψει μέσα από τις σχετικές πολεοδομικές μελέτες», όπως προβλέπεται και στο άρθρο 5Β παρ. 4 του ίδιου του Π.Δ.

«Θα πρέπει επιπροσθέτως να προβλεφθούν, για κάθε Δήμο, ζώνες προς μελλοντική πολεοδόμηση στο πλαίσιο των εν εξελίξει Τ.Π.Σ., ώστε να διασφαλιστεί η πολεοδομική συνέχεια και η προοπτική ορθής ανάπτυξης».

Κλείνοντας, ο κ. Αυγενάκης ζητά άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό ΠΕΝ για τη συζήτηση ενός ολοκληρωμένου πλέγματος παρεμβάσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων, που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, θα προστατεύσουν τις περιουσίες και θα υποστηρίξουν την περιφερειακή ανάπτυξη.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα