Για όλες τις εξελίξεις στις σεισμόπληκτες περιοχές μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.
Αρχικά, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στην κάθοδο του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη στο Ηράκλειο αλλά και στις πληροφορίες που αναφέρουν, ότι αναμένεται να επισκεφθεί την Κρήτη και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. «Σε ότι αφορά τον κ. Στυλιανίδη, είχαμε τελευταία επικοινωνία πριν λίγο, όπου γίνεται η σχετική ετοιμασία για αύριο ή μεθαύριο. Δεν θα είναι μονάχα, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας αλλά και δύο υφυπουργοί σχετικοί με το ζήτημα που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Σε ότι αφορά την κ. Κεραμέως, έχει σχεδιαστεί η κάθοδος της. Δεδομένου όμως ότι προέκυψε λίγο πριν ονομαστική ψηφοφορία, πιθανότητα να υποχρεώσει τους κοινοβουλευτικούς – κυβερνητικούς, να μας υποχρεώσουν να βρεθούμε στη Βουλή. Οπότε όλα είναι ανοιχτά».
Όπως ανέφερε, ο υφυπουργός Αθλητισμού, υπάρχει μια κινητικότητα στο κυβερνητικό επιτελείο, με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς, προκειμένου να «κλείσουν» όσο το δυνατόν περισσότερες «πληγές» γίνεται, με την λιγότερη ταλαιπωρία για τους σεισμόπληκτους. «Επειδή άποψη, πήγαμε ξανά στο χωριό που έχουν στηθεί οι σκηνές, στον αύλειο χώρο του Εκθεσιακού Αρκαλοχωρίου, στα κλειστά γυμναστήρια που έχουν γίνει προσωρινοί τόποι φιλοξενίας και στο διπλανό δήμο Αρχανών Αστερουσίων, δουλέψαμε μαζί με τον κ. Τριαντόπουλο, βάλαμε κι άλλες περιοχές στο πλαίσιο των σεισμόπληκτων περιοχών, δηλαδή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχω πλήρη εικόνα της κατάστασης».
Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, έχουμε μπροστά μας δύσκολα θέματα. «Δεν το λέω για να δημιουργήσω περισσότερο άγχος σε όσους μας ακούν και είναι άμεσα επηρεασμένη από την διαρκή και εξελισσόμενη σεισμική παρουσία στην περιοχή, αλλά δεν έχει παύσει το φαινόμενο των δονήσεων. Γι’ αυτό, ο δεύτερος κύκλος των ελέγχων δεν μπορεί να ξεκινήσει να πραγματοποιείται για την ώρα. Είναι πάνω από 90 στελέχη του υπουργείου Υποδομών, μηχανικοί και εθελοντές από το ΤΕΕ/ΤΑΚ, μηχανικοί που έχουν ενσωματωθεί στα κλιμάκια και έχουν καταγράψει μέχρι και προχθές το βράδυ πάνω από 1.800 κτίσματα, τα οποία είναι ακατάλληλα. Πρέπει να λήξει ωστόσο ο πρώτος κύκλος και μόλις σταματήσει το φαινόμενο να ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος των ελέγχων».
Το ενθαρρυντικό, όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης, είναι ότι ξεκινάει μέχρι αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη το πρωί, να λειτουργεί η πλατφόρμα, άρα θα μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις τους οι σεισμόπληκτοι. «Ποια είναι η διαφορά τώρα, όμως; Έχουν στο μυαλό τους παλαιότερες μεθόδους, όπου ο πληττόμενος περίμενε να περάσει το κλιμάκιο, την πρώτη και τη δεύτερη φορά, να βγάλει το ύψος της ζημιάς και μετά να προχωρήσει στο να αποζημιωθεί, αυτό έπαιρνε μήνες. Αυτό άλλαξε. Η εξπρές διαδικασία λειτούργησε στην Σάμο, στην Εύβοια και στην Θεσσαλία. Εμπιστευόμαστε τον πολίτη. Ξέρουμε ότι έχει ταλαιπωρηθεί, ότι έχει πάθει ζημιά. Άρα ελάτε, αιτηθείτε, παίρνετε τα χρήματα άμεσα και στο επόμενο διάστημα, όταν γίνουν τα πράγματα που πρέπει και βγει το ύψος της ζημιάς που έχετε, θα δούμε τι λεφτά έχεις πάρει, τι ζημιά έχει καταγραφεί κλπ. Σε πρώτο χρόνο, αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι ότι η πολιτεία θα καταβάλει τα χρήματα άμεσα, μόλις ανοίξει η πλατφόρμα».
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, ενώ βρισκόταν στο Αρκαλοχώρι το Σάββατο και την Κυριακή, του ζητήθηκε να εξασφαλιστούν laptop ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό των πολιτών των υπαλλήλων του δήμου, ώστε να εξυπηρετούν τους πολίτες. «Είναι αρκετοί ηλικιωμένοι που δεν έχουν σχέση με τους υπολογιστές και είναι κάποιοι που είναι αλλοδαποί. Άρα ήδη έχει γίνει παραγγελία, μετά από ανθρώπους που ενεργοποίησα και να είναι όλοι καλά. Αυτομάτως ανταποκρίθηκαν, έχουμε εξασφαλίσει έναν αριθμό laptops, ώστε να εξυπηρετούνται και να γράφουν περισσότεροι και να δουλεύουν περισσότερα άτομα. Έχουμε σε ανοιχτή γραμμή την εταιρία ΕΚΟ, με την οποία συνεργαζόμαστε. Τους ζήτησα να μας χορηγήσουν καύσιμα για την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Βιάννου και Καστελίου, Ερυθρό Σταυρό και Φίλιο Ζευς. Μένει να συμφωνήσουμε πότε θα γίνει η παράδοση ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες και βέβαια αρκετοί μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που βοηθούν και θα ανακοινωθούν μεγάλα ποσά για την αγορά και την τοποθέτηση αιθουσών σχολικών μονάδων».
Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, 18 σχολεία αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τον καταστροφικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ. Πρόκειται για γυμνάσια, λύκεια, δημοτικά σχολεία αλλά και ειδικά σχολεία. «Γι’ αυτό το λόγο έχουμε εξασφαλίσει 12 υπάρχουσες ετοιμοπαράδοτες αίθουσες που θα καλύψουν μέρος των αναγκών αυτών. Θα φορτωθούν από το υπουργείο Υποδομών μαζί με τους 34 οικίσκους, που θα καλύψουν μέρος των αναγκών. Έχουμε ήδη λίστα με ελληνικές εταιρίες που κατασκευάζουν οικίσκους είτε για διαμονή είτε για σχολικές αίθουσες και οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματικοί κύκλοι, αυτομάτως απευθύνονται στις εταιρίες, για να παραγγείλουν, σύμφωνα με τις περιγραφές του υπουργείου Υποδομών ώστε να προχωρήσει άμεσα στην τοποθέτηση με ευθύνη των ίδιων εταιριών. Παράλληλα και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών είχε κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στην κατασκευή των οικίσκων. Θα πάρει χρόνο η διαδικασία».
Όπως επεσήμανε ο κ. Αυγενάκης, έγιναν αναζητήσεις και στον στρατό, για το εάν υπάρχει κάτι διαθέσιμο ενώ πρόσθεσε πως οι προσπάθειες συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. «Έχουμε εναλλακτικές, κάποια διαμερίσματα από το πρόγραμμα που είχε εξαγγελθεί από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τη μίσθωση διαμερισμάτων στο Ηράκλειο, καλύπτονται από οικογένειες που μεταφέρονται από την περιοχή του Αρκαλοχωρίου στα διαμερίσματα αυτά. Έχουν μισθωθεί ξενοδοχεία, που στην αρχή ήταν αρνητικοί οι πολίτες. Έχουν καταλάβει όμως ότι θα τραβήξει πολύ η κατάσταση. Στο δήμο Αρχανών – Αστερουσίων έχουν καταλήξει ότι δεν επιθυμούν να μπουν στη διαδικασία των σκηνών ώστε να εξυπηρετούνται οι άστεγοι και έχουν δώσει προτεραιότητα σε χώρους μεγάλους, κτιριακές υποδομές που στεγάζουν γυμναστήρια π.χ. Δομές φιλοξενίας που λειτουργούν με άψογο τρόπο».
Ο κ. Αυγενάκης τόνισε πως όλοι οι φορείς συνεργάζονται προκειμένου να βρεθούν λύσεις. «Αυτό που άκουσα ότι υπήρξαν διαχωρισμοί είναι το τελευταίο πράγμα, που πρέπει να γίνει. Ζητήματα δημοτικών παραγόντων μεταξύ τους είναι καλό, να τα αφήσουμε στην άκρη και να δούμε το καλό του τόπου. Πρέπει να συνεργαστούμε και να συνεργαστούμε κάτω από δύσκολες συνθήκες».
Κλείνοντας, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε πως κανείς δεν γύρισε την πλάτη σε κανέναν, αλλά δεν υπάρχει και το «μαγικό ραβδί» που θα επαναφέρει την λειτουργία της πόλης όπως ήταν μέχρι πρότινος. «Πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή, ηρεμία, πειθαρχία δίχως πανικό και εφησυχασμό. Να πορευτούμε βήμα – βήμα, όλοι μαζί. Χάρηκα και το λέω, όταν είδα πολίτες από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι που ήταν εκεί. Ετοίμαζαν φαγητά για τους αστέγους, να περιμένουν να ξεφορτώσουν πράγματα. Ο κόσμος έχει ενεργοποιηθεί, δεν υπάρχει αυτό που έχει συμβεί σε επίπεδο προσφοράς».