Πέμπτη, 13 Μαρτίου, 2025
16.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αυγά: Πως να τα αποθηκεύσουμε και να τα καθαρίσουμε για να είναι ασφαλή

Πρέπει να διαβάσετε

Η σωστή αποθήκευση και το σωστό πλύσιμο είναι σημαντικό για να μην μας προκαλέσουν τα αυγά ανεπιθύμητες αρρώστιες, όπως σαλμονέλα.

Τα αυγά αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά ακριβώς όπως τα πουλερικά, το κρέας και τα ψάρια, τα αυγά πρέπει να χρησιμοποιούνται και να αποθηκεύονται σωστά.

Στις ΗΠΑ η γρίπη των πτηνών έχει θερίσει τις πτηνοτροφίες. Το κέλυφος ενός αυγού μπορεί να περιέχει σαλμονέλα, ένα βακτήριο που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση.

«Ο χειρισμός των αυγών με ασφαλή τρόπο βοηθά να σταματήσει η μόλυνση από σαλμονέλα. Η σωστή αποθήκευση, προετοιμασία και γενικές πρακτικές υγιεινής διατηρούν τα αυγά ασφαλή και μειώνουν τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών», εξηγεί ο  διατροφολόγος Jacek Szymanowski.

Η σαλμονέλα μπορεί να κολλήσει στα κελύφη των αυγών όταν τα κοτόπουλα γεννούν τα αυγά και αγγίζουν τα περιττώματα των πτηνών. Αν κάποιος προσβληθεί, συμπτώματα όπως πυρετός, κράμπες στο στομάχι, διάρροια και έμετος, συνήθως ξεκινούν έξι ώρες έως έξι ημέρες μετά τη μόλυνση και διαρκούν έως και μία εβδομάδα.

Δείτε παρακάτω πως να χειρίζεστε σωστά τα αυγά για να μειώσετε την πιθανότητα να αρρωστήσετε από αυτά.

Αφήστε τα αυγά στο κουτί που τα αγοράσατε

Το πώς αποθηκεύετε τα αυγά σας έχει σημασία, γι’ αυτό μην πετάξετε το κουτί των αυγών, με το οποίο τα αγοράσατε. Σχεδιάζονται σχολαστικά ως οι κατάλληλες συσκευές αποθήκευσης και δεν χρειάζεται να ξοδέψετε χρόνο και ενέργεια για να τα μεταφέρετε σε ένα άλλο λιγότερο ιδανικό δοχείο.

Το χαρτοκιβώτιο τα προστατεύει από την απορρόφηση άλλων οσμών στο ψυγείο μέσω των πόρων στα κελύφη. Η αρχική συσκευασία αναγράφει επίσης την ημερομηνία λήξης.

Πλύνετε τα χέρια σας

Το πλύσιμο των χεριών σας αφού αγγίξετε ένα αυγό είναι σημαντικό. Ο κίνδυνος της σαλμονέλας δεν υπάρχει μόνο αν αγγίξετε ένα κοτόπουλο ή το εσωτερικό του αυγού. Αν ακουμπήσετε ένα βώμικο κέλυφος αυγού, πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό.

«Η σαλμονέλα μπορεί να υπάρχει στο κέλυφος και αυτό το παθογόνο μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί σε άλλες επιφάνειες όπου μπορεί να επιβιώσει και να μολύνει άλλους που αγγίζουν αυτές τις επιφάνειες», εξηγεί ο ειδικός.

Μην πλένετε τα αυγά

Το πλύσιμο των αυγών πριν το μαγείρεμα φαίνεται λογικό, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει να πλένονται.

Μην πλένετε ποτέ ένα αυγό, καθώς μπορεί τα βακτήρια να μπουν μέσα στο κέλυφος μέσω των πόρων. Αν το αυγό είναι βρώμικο εξωτερικά, σκουπίστε το καλύτερα με ένα πανί ή μια χαρτοπετσέτα.

Βρείτε τον κατάλληλο χώρο στο ψυγείο

Το που τα τοποθετείτε στο ψυγείο έχει επίσης σημασία. Προκειμένου να διατηρηθούν τα αυγά φρέσκα, πρέπει να αποφύγετε να τα αποθηκεύετε στο επάνω ράφι του ψυγείου, στην πόρτα ή σε γωνίες όπου μπορεί να μην κυκλοφορεί καλά ο κρύος αέρας. Mπορεί να παγώσουν και να σπάσουν.

Η σωστή θερμοκρασία

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό ασφαλείας που πρέπει να σημειωθεί είναι η θερμοκρασία.

Η ψύξη των αυγών στους 4° Κελσίου (ή πιο κρύα) αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων στα φρεσκοκαθαρισμένα κελύφη, οπότε βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο σας βρίσκεται στη σωστή θερμοκρασία.

Μην αφήνετε τα αυγά έξω

Τα αυγά πρέπει να βρίσκονται στο ψυγείο για να αποφευχθούν τα βακτήρια.

«Μην τα αφήνετε έξω στον πάγκο για περισσότερο από δύο ώρες», τονίζει ο διατροφολόγος.Τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα σε ένα ζεστό κέλυφος αυγού και πιθανώς να προκαλέσουν σαλμονέλα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα