Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στον Σωτήρη Μεταξά, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης για την μετάλλαξη Όμικρον.
Όπως ανέφερε ο κ. Ατσαλάκης, μέχρι στιγμής έχουμε δεδομένα αξιόπιστα για την μεταδοτικότητα και όχι για τις νοσηλείες και τους θανάτους. «Τα δεδομένα για τη μεταδοτικότητα είναι ανησυχητικά καθώς φαίνεται ότι ο ρυθμός πολλαπλασιασμού είναι τετραπλάσιος. Στην Αγγλία τα 32 κρούσματα σε μια εβδομάδα έγιναν 536 και την επόμενη εβδομάδα έφτασαν 15 χιλ. Αυτό είναι ανησυχητικό. Εμείς εδώ μόλις δούμε τα πρώτα 50 – 100 κρούσματα θα αρχίσει μια εκθετική αύξηση κρουσμάτων που θα φτάσει το νέο κύμα, πολύ υψηλά σε κρούσματα που δεν τα έχουμε δει μέχρι σήμερα».
Μάλιστα, ο κ. Ατσαλάκης σημείωσε ότι είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να δούμε αριθμούς κρουσμάτων «ρεκόρ» σε σύντομο χρόνο και όχι σε 20 εβδομάδες όπως στην Δέλτα. «Πιθανόν να συμβεί σε 3 – 4 εβδομάδες. Δυστυχώς τα προηγούμενα κύματα, περίπου 10-15 ημέρες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων ερχόταν η μείωση θανάτων. Σήμερα σχεδόν πάνω από 35 ημέρες μετά την κορύφωση, δεν έχει έρθει η αποκλιμάκωση σε θανάτους. Έχουμε σταθερά υψηλούς θανάτους και είναι πολύ ανησυχητικό. Αν τυχόν η Όμικρον μας δώσει μεγάλο αριθμό νοσηλειών θα υπάρχει πρόβλημα στην διαχείριση τους στα νοσοκομεία».
Κλείνοντας, ο κ. Ατσαλάκης επανέλαβε πως μετά τα 100 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην χώρα, θα δούμε την εκθετική αύξηση της παραλλαγής. «Θα διπλασιάζονται κάθε 2 – 3 ημέρες. Ενδέχεται σε ένα διάστημα μετά τα 100 κρούσματα, πολύ υψηλός αριθμός κρουσμάτων. Είναι κάτι που δεν είναι μακριά και εκείνο που θα πρέπει να γίνει είναι η γ’ δόση σε όσους έχουν δικαίωμα. Οι μη εμβολιασμένοι να τρέξουν να εμβολιαστούν γιατί για να αποκτήσουν ανοσία, χρειάζονται 1 μήνα περίπου. Η Όμικρον πλησιάζει με ταχύτητα όπως βλέπουμε από άλλες χώρες. Πρέπει το διάστημα αυτό να το εκμεταλλευτούμε, βεβαίως να προσέχουμε με τη μάσκα και να αποφύγουμε συχνές επαφές και συνωστισμούς».