Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στον Σωτήρη Μεταξά, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης Γιώργος Ατσαλάκης.
Όπως ανέφερε ο κ. Ατσαλάκης, ήδη από τις 22 Ιουνίου το Πολυτεχνείο Κρήτης είχε προβεί σε μια πρόβλεψη, στην οποία είχε τονίσει τη μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών με δύο δόσεις. «Πράγματι, από τότε το είχαμε διαπιστώσει ότι θα υπάρχει κίνδυνος το προηγούμενο κύμα να μη μηδενιστεί και το είδαμε. Έφτασε σε χαμηλότερο σημείο τα 200 κρούσματα και άρχισε μετά η ανοδική πορεία καθώς άνοιξε εντελώς η οικονομία και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας όπως η τήρηση των αποστάσεων, η μάσκα σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός δεν εφαρμόζεται. Αυτά σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη Δέλτα στις αρχές Ιουλίου, στη χώρα, δημιούργησαν μια ξαφνική άνοδο των κρουσμάτων που τις 4 τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε να επιμένει και να ταλαντώνεται γύρω από ένα μέσο όρο 2.500 κρουσμάτων».
Πρόσθεσε δε, πως η μη τήρηση των μέτρων τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο που θα ανοίξουν τα σχολεία και θα αυξηθεί η κινητικότητα, θα έχει ως αποτέλεσμα έστω και η παραμικρή χαλάρωση να εκτοξεύσει τα κρούσματα. «Παρατηρούμε σε τοπικό επίπεδο πλέον και σχεδόν σε κάθε χώρο ότι καθημερινά έχουμε νέα κρούσματα και εστίες. Γύρω από μια εστία, καλύπτονται αρκετά κρούσματα και αυτό σύντομα θα μεταφερθεί σε ένα συνολικό αριθμό κρουσμάτων πανελληνίως και τα πολλά κρούσματα λειτουργούν όσον αφορά τον τουρισμό ανασταλτικά. Ήδη έχουμε το Ισραήλ, το οποίο υποβάλλει σε καραντίνα τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη, τις τελευταίες 4 εβδομάδες, τα κρούσματα επιμένουν να πηγαίνουν μέχρι τις 3.500, γυρνούν προς τα κάτω 1.500 και ανεβαίνουν ξανά. «Η εβδομάδα αυτή θα είναι πολύ σημαντική. Να δούμε πως θα εξελιχθούν τα κρούσματα, διότι λόγω της κινητικότητας και επειδή έχουν ήδη εξαπλωθεί τα κρούσματα και υπάρχουν μικροεστίες σε περιοχές, πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε μια σημαντική άνοδο των κρουσμάτων προς τα πάνω και ένα διαφορετικό μέσο όρο στον οποίο θα ταλαντώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, που μπορεί στη συνέχεια να φτάσει 3.500 με 4.000 κρούσματα, στα οποία θα ταλαντώνεται ο μέσος όρος των επόμενων κρουσμάτων».
Όπως εξήγησε ο κ. Ατσαλάκης, το σχήμα των αυξομειώσεων επαναλαμβάνεται επί ένα μήνα και ενώ βλέπουμε σε άλλες χώρες, όπου έχει κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα όπως στην Αγγλία, και έχουν μείωση κρουσμάτων, στην Ελλάδα δεν υπάρχει μείωση. «Όταν μειωθούν για λίγες ημέρες, ξαφνικά κάποια ημέρα αυξάνεται και συνήθως κάθε Τρίτη. Αυτό κατά τη γνώμη μας οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει καμία τήρηση μέτρων πλέον. Είτε επειδή ο κόσμος νομίζει ότι ο ιός έχει παρέλθει είτε νομίζει ότι δεν θα περάσει από αυτό. Τα στοιχεία και όλες οι αναλύσεις των παγκόσμιων δεδομένων δείχνουν ότι ο ιός είναι έξω και μας περιμένει. Μέχρι σήμερα, δεν είχαμε πολλά κρούσματα διότι είχαμε τα lockdowns, αυτά τελείωσαν και είμαστε εκτεθειμένοι στον ιό. Οι άνθρωποι που είναι ανεμβολίαστοι, θα εκτεθούν και οι εμβολιασμένοι επίσης, με τη διαφορά ότι ο εμβολιασμένος μπορεί να μην έχει κανένα σύμπτωμα αλλά ο ανεμβολίαστος δεν θα μπορεί να το γλυτώσει γιατί έτσι όπως εξελίσσονται τα κρούσματα, είναι θέμα χρόνου να περάσει ο ιός από όλους μας».
Ο κ. Ατσαλάκης επεσήμανε πως υπάρχουν πολλά κρούσματα, που έρχεται η στιγμή να καταγραφούν και εκτοξεύονται προς τα πάνω. «Θα περάσουμε σίγουρα τα 4.000 κρούσματα και αυτό που έχει μεγάλη σημασία αργότερα, θα είναι ο εντοπισμός των κρουσμάτων και η αποτελεσματικότητα της καραντίνας ώστε να μην εξαπλωθούν τα κρούσματα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική προφύλαξη ή καραντίνα όταν βρίσκεται κάποιο κρούσματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μετάδοση κρουσμάτων και νέα κρούσματα».
Μάλιστα, η ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, εξετάζει συχνά τα δεδομένα του Ισραήλ, επειδή είναι από τις πρώτες χώρες που εμβολίασε τον πληθυσμό του. «Αυτές τις ημέρες διεξάγουμε μια ανάλυση για να δούμε τι συμβαίνει αυτή την περίοδο και θα τη δημοσιεύσουμε σύντομα. Αυτό που βλέπουμε κυρίως με την Αγγλία, έκανε μια απότομη άνοδο των κρουσμάτων αλλά πέρασε σε κάθοδο μετά. Εμείς δεν περνάμε σε κάθοδο έχουμε 4 κορυφές κοντά στα 3.500 κρούσματα με βάση το σκεπτικό ότι ο μήνας αυτός, είναι μήνας πανηγυριών και συνωστισμών. Αναμένουμε ότι θα δούμε μια εκρηκτική κατάσταση».
Κλείνοντας, τόνισε πως η οικονομία έχει ανοίξει και είναι δύσκολο να κλείσει ξανά. «Έχουμε την επιλογή των εμβολιασμών και να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα. Αν δεν εμβολιαστούμε ή δεν τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα προστασίας, θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό, οπότε ουσιαστικά εναπόκειται από εμάς για να μη φτάσουμε στο σημείο να δούμε άλλο lockdown. Είναι δύσκολο όμως, να δούμε ένα lockdown γιατί η οικονομία δεν αντέχει να κλείσει ξανά, αλλά αυτό που μπορεί να μας επηρεάσει είναι να δούμε χώρες να απαιτούν από τουρίστες να μπουν σε καραντίνα στην επιστροφή τους και αυτό θα έχει μια σειρά από ακυρώσεις».