Την πεποίθηση ότι τον Ιούνιο θα έχει επιτευχθεί το 35% της ανοσίας της αγέλης με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή DE FACTO, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης.
Όπως επεσήμανε ο κ. Ατσαλάκης, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που υπάρχει, πιέζει το σύστημα υγείας. «Δυστυχώς, δεν υπάρχει υψηλός βαθμός συμμόρφωσης όπως θα έπρεπε τέτοιες σημαντικές ώρες ευθύνης και αυτό έχει συνέπειες. Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από την τήρηση των μέτρων. Η κούραση είναι από τη μη συμμόρφωση με τα μέτρα. Αν είχαν συμμορφωθεί και φορούσαμε μάσκες θα είχαμε μικρή μετάδοση, δυστυχώς αυτό δε γίνεται και τώρα η μόνη μας ελπίδα είναι να προχωρήσει η ανοσία της αγέλης. Να δημιουργηθούν πολλοί εμβολιασμοί ώστε σύμφωνα με την πρόβλεψη που έχουμε κάνει κατά τον Ιούνιο να έχουμε το 35% εμβολιασμένους»
Σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη, το 75% του πληθυσμού που χρειάζεται να εμβολιαστεί, θα έχει επιτευχθεί το φθινόπωρο, δηλαδή τέλος Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου. «Αυτό θα γίνει με την προϋπόθεση ότι θα σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δείχνουν ότι το 60% των ηλικιών που έπρεπε να έχει εμβολιαστεί δεν το έχει κάνει άρα δεν υπάρχει μεγάλη προσέλευση. Βέβαια μπορεί να υπάρχουν ειδικοί λόγοι που δεν έχει γίνει αυτό, αλλά είναι κάτι που δεν είναι καλό».
Σημαντικό ρόλο παίζει και η επάρκεια των εμβολίων, διότι όπως τόνισε ο κ. Ατσαλάκης όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούμε τόσο νωρίτερα θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης. «Από πλευράς των μέτρων όταν επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, οι μάσκες θα πρέπει να φοριούνται διότι αυτό που έχουμε παρατηρήσει αναλύοντας τα δεδομένα του Ισραήλ που έχει εμβολιάσει ένα σημαντικό ποσοστό του εμβολιασμού, είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν 4,5 χιλιάδες κρούσματα».
Σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη, όταν εμβολιαστεί το 75% του πληθυσμού, θα υπάρχουν λιγότεροι ασθενείς να μεταδώσουν τον ιό. «Το ποσοστό αυτό όμως θα πρέπει να γίνει αναλογικά. Σε όλες τις περιοχές, αν υπάρχει μια που δεν έχει εμβολιαστεί ή υπάρχει μικρότερο ποσοστό εμβολιασμού, ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται. Χρειάζεται αναλογικά να γίνει ο εμβολιασμός σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές και για να γίνει η εξάλειψη του ιού θα πρέπει να γίνει κάτι παρόμοιο σε όλες τις χώρες».
Όπως τόνισε ο κ. Ατσαλάκης, όσο ο κόσμος μετακινείται μπορεί να γίνει μεταφορά του ιού. «Αυτό που θα γίνει προφανώς, είναι οι χώρες που δεν έχουν εμβολιαστεί να μην επιτρέπεται η είσοδος των ταξιδιωτών. Ο εμβολιασμός όμως στις τρίτες χώρες, θα καθυστερήσει πολύ οπότε αναγκαστικά θα ισχύουν οι περιορισμοί επισκεπτών».
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει έντονη ανησυχία για το αν προσέλθουν όλοι να εμβολιαστούν καθώς σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη, οι ευπαθείς ομάδες μέχρι τον Απρίλιο θα έχει εμβολιαστεί. «Θα πρέπει μετά να δοθεί προτεραιότητα στους εργαζόμενους στον τουρισμό».