Αθλητισμός και ΑμεΑ – Η ενδυνάμωση, το πείσμα, οι διακρίσεις και ο αγώνας για την στήριξη από την πολιτεία

Πρέπει να διαβάσετε

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, βρέθηκαν στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, δύο άνδρες αθλητές με αναπηρία, οι οποίοι περιέγραψαν τους λόγους που τους ώθησαν στον αθλητισμό αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση. 

Όπως ανέφερε λοιπόν ο Μανώλης Μαράκης, ο οποίος είχε τραυματιστεί σε τροχαίο με αποτέλεσμα να καθηλωθεί σε αναπηρικό αμαξίδιο, το πρώτο πράγμα που μαθαίνει κάποιος μετά από ένα τόσο σοβαρό τροχαίο είναι η σημασία της αποκατάστασης.  «Μέσω της αποκατάστασης μαθαίνει κάποιος ότι έχει τα δυνατότητα να κάνει τα πάντα και ξεκινάμε από τον αθλητισμό καθώς μας βοηθάει στη φυσική κατάσταση. Οι περισσότεροι που βρίσκονται σε αναπηρικό αμαξίδιο προέρχονται από τροχαία και είναι γνωστό ότι η Ελλάδα παράγει ανάπηρους. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να θεσπίσει ανάλογους νόμους για να μπορεί κάποιος να πετύχει αυτά που θέλει. Πρέπει να θεσμοθετηθούν τα αυτονόητα, ένα προσβάσιμο σχολείο, ένα πανεπιστήμιο, μια προσβάσιμη εργασία για να μπορεί κάποιος να μετακινηθεί», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Γιακουμάκης αθλητής στίβου αθλητικού Συλλόγου Μεγαλόνησος σημείωσε ότι θα ήταν ευχής έργο τα άτομα με ιδιαιτερότητες να μπορούν να ενταχθούν σε όλους τους τομείς της κοινωνικής πραγματικότητας, όπως τους αρτιμελείς ανθρώπους. «Δε διαφέρουμε σε τίποτα, έχουμε τα ίδια ενδιαφέροντα και τις ίδιες ασχολίες. Εγώ όταν ήμουν 17 χρονών ενεπλάκη σε τροχαίο με αποτέλεσμα να γίνει ακρωτηριασμός κάτω άκρου και να φοράω τεχνικό μέλος. Από τότε προσπαθώ να μην μου λείπει τίποτα από την καθημερινότητά μου. Δόξα το θεό όλα πήγαν κατ’ ευχήν γιατί το πίστεψα και ήθελα εγώ να γίνει. Νιώθω σαν να έκανα στη ζωή μου ένα διάλειμμα, το οποίο με ανασυγκρότησε και θέλω πλέον να τα κάνω όλα».

Και οι δύο καλεσμένοι συμφώνησαν ότι οι συνθήκες που αντιμετωπίζει ένας αθλητής ΑμεΑ στην Ελλάδα δεν είναι ιδανικές. Όπως επεσήμαναν, έχουν καθημερινά έναν πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αφού ακόμα και η διαδρομή μέχρι το γήπεδο είναι για αυτούς επίτευγμα.

Δείτε ολόκληρο το απόσπασμα:

Ο Μανώλης Γιακουμάκης το 2019 ανήλθε στην 1 η θέση στον ακοντισμό και την 4η θέση στην σφαιροβολία του Ευρωπαϊκού ranking International Paralympics Committee για την κατηγορία F64. Επίσης ανήλθε στην 10η θέση στον ακοντισμό και την 8η θέση στην σφαιροβολία του Παγκοσμίου ranking της International Paralympics Committee, για την κατηγορία F64. Έδειξε τις δυνατότητές του στην ημερίδα ΑμεΑ που έγινε στις 27 Μαρτίου στο Παγκρήτιο Στάδιο σημειώνοντας Πανευρωπαϊκό ρεκόρ.

Για την προετοιμασία του και την διεκδίκηση μιας θέσης στην Εθνική Παραολυμπιακή Ομάδα, είναι απαραίτητη η συμμετοχή του σε διεθνείς αγώνες, έτσι ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία αλλά και να ληφθούν υπόψη οι επιδόσεις του στα διεθνή ranking αλλά και η χρήση ειδικού προπονητικού εξοπλισμού.

Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να τον βοηθήσει μπορεί να δει τα αιτήματα χορηγίας που ακολουθούν ή/και να επικοινωνήσει μαζί του στο manolisgiakoym94@gmail.com.

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα