Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
17.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Aσθενής προσβλήθηκε από Candida Auris σε νοσοκομείο της Κρήτης

Πρέπει να διαβάσετε

Ασθενής προσβλήθηκε από τον μύκητα Candida Auris σε νοσοκομείο της Κρήτης. Το περιστατικό σημειώθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, πριν από 20 περίπου ημέρες.

Ο 70χρονος ασθενής που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου προσβλήθηκε από Candida Auris και άμεσα τέθηκαν σε εφαρμογή όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σύμφωνα με διευθύντρια της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ελένη Ιωαννίδου, το μικρόβιο διαπιστώθηκε πως δεν ήταν επιθετικό και αντιμετωπίστηκε με αντιμυκητιασικά φάρμακα.

«Για εμάς δεν είναι κάτι άγνωστο, αυτός ο μύκητας υπήρχε πάντα», ανέφερε στο Creta24 η κα Ιωαννίδου.

Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις της η προϊσταμένη Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης για τα λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ, επιδημιολόγος, Κασσιανή Μέλλου, ανέφερε χθες πως «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια ενεργή συρροή από Candida Auris που να μας έχει δηλωθεί, να είμαστε σε εγρήγορση και να διερευνάται από τον ΕΟΔΥ».

Ποιοι κινδυνεύουν

Ο μύκητας Candida auris, ο οποίος εμφανίζεται συνήθως στους νοσοκομειακούς χώρους και κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας, δεν απειλεί άτομα εκτός νοσοκομείου και εκτός ΜΕΘ, ξεκαθαρίζει η κ. Μέλλου για να προσθέσει στη συνέχεια ότι όσο πιο ανοσοκατεσταλμένος είναι κάποιος, ή φέρει ξένα σώματα, όπως πχ καθετήρα ή είναι διασωληνωμένος, αυξάνεται η πιθανότητα να αποκτήσει σοβαρή νόσηση από τον συγκεκριμένο μύκητα.

«Αυτό που θα ήθελα να διευκρινίσω, επειδή τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει πολλή συζήτηση για αυτόν τον μύκητα, είναι ότι ουσιαστικά αποτελεί ένα από τα παθογόνα που μπορεί να προκύψει μέσα σε μία ΜΕΘ, και να οδηγήσει σε νοσοκομειακή λοίμωξη, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Δε θα ήθελα να χάσουμε την εικόνα λόγω της δημοσιότητας που έχει πάρει το θέμα. Όλες οι λοιμώξεις που μπορεί να προκύψουν μέσα σε μία μονάδα εντατικής θεραπείας είναι σημαντικές. Σαφώς για όλες, μας ενδιαφέρει να πάρουμε άμεσα μέτρα και σε όλες τα μέτρα είναι τα ίδια, είτε είναι Candida, είτε ψευδομονάδα, είτε κάποιο άλλο παθογόνο. Πρέπει να έχουμε πολύ καλή τήρηση των συνθηκών υγιεινής».

Τους επόμενους μήνες τα αποτελέσματα από την καταγραφή

Το 2019 απομονώθηκε για πρώτη φορά Candida στη χώρα μας, αναφέρει η κ. Μέλλου εξηγώντας ότι αυτό οδήγησε σε μία πιλοτική εφαρμογή (2019-2021) για ενημέρωση των νοσοκομείων σχετικά με το παθογόνο.

«Είχαν σταλεί αρκετές φορές υπηρεσιακά σημειώματα ενημέρωσης από μας προς τους γιατρούς των μονάδων για την πιθανότητα εμφάνισης του παθογόνου, πώς θα πρέπει εργαστηριακά να το ελέγχουν, και να μας δηλώνουν κρούσματα. Έτσι πιλοτικά είχαμε καταγράψει μέσα σε αυτά τα χρόνια, (και εν μέσω πανδημίας) κάποια κρούσματα, τα οποία δεν οδήγησαν σε κάποια τραγικά μεγάλη συρροή. Παρόλα αυτά αποφασίσαμε να υπάρξει μία ολική πλέον καταγραφή, να υπάρξει υποχρεωτική δήλωση αυτών των λοιμώξεων».

Στη συνέχεια αναφέρει ότι «πλέον έχουμε και την εργαστηριακή δυνατότητα διερεύνησης στα νοσοκομεία και έχουμε και εργαστήριο στο ΕΚΠΑ που μπορεί να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για Candida. Κατόπιν όλων αυτών ο Candida auris έχει εισαχθεί στη λίστα των παθογόνων που καταγράφουμε πια τακτικά από όλες τις ΜΕΘ της χώρας. Αυτό έχει εγκριθεί και από τον υπουργό κ. Πλεύρη (είναι γνωστή η ευαισθησία του στο θέμα, λόγω και της προσωπικής του περιπέτειας με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη) και αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τον ΕΟΔΥ. Τους επόμενους μήνες θα κοινοποιηθούν και τα αποτελέσματα».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα