Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
16.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ασπαρτάμη: Ποιες άλλες ουσίες είναι στο στόχαστρο για το ενδεχόμενο να προκαλούν καρκίνο

Πρέπει να διαβάσετε

Τις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες για τον άνθρωπο παρακολουθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που ετοιμάζεται να συμπεριλάβει σε αυτή την λίστα την γλυκαντινή ουσία ασπαρτάμη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) συντάσσει την σχετική λίστα παρακολούθησης του ΠΟΥ με τις καρκινογόνες και τις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες.

Η κατηγορία με τα «πιθανώς καρκινογόνα» προϊόντα και δραστηριότητες, ονομάζεται «Ομάδα 2Β» και περιλαμβάνει 322 καταχωρήσεις. Για παράδειγμα πρόκειται για εργασίες στην άσφαλτο, την βενζίνη και τα παράγωγα της αλλά και κάποιος τύπου του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Ωστόσο στην ίδια κατηγορία ο IARC συμπεριλαμβάνει το εκχύλισμα αλόης βέρα, τις φτέρες αλλά και παραδοσιακά ασιατικά λαχανικά τουρσί. Για να τοποθετηθεί ένα στοιχείο σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να υπάρχουν έστω περιορισμένα στοιχεία καρκινογένεσης στον άνθρωπο και επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης σε πειραματόζωα.

Έτσι η αλόη βέρα συμπεριλήφθηκε στην κατηγορία μετά από έρευνα σε αρουραίους που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκείνοι οι αρουραίοι που έπιναν νερό ανακατεμένο με φύλλα αλόης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνους του παχέος εντέρου. Σε άλλες μελέτες η χρήση κάποιων χημικών ουσιών της αλόης μπορεί να βλάψουν το DNA και πιθανότατα να προκαλέσουν καρκίνο τόσο στους αρουραίους όσο και στους ανθρώπους.

Στην κατηγορία των πιθανώς καρκινογόνων περιλαμβάνονται και τα αντισυλληπτικά, τα μαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (από ηλεκτρονικές συσκευές και κινητά τηλέφωνα), η ναφθαλίνη που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των σκόρων.

Να σημειωθεί ότι ο ΠΟΥ δεν ποσοτικοποιεί τον κίνδυνο οποιασδήποτε ουσίας αλλά έχει καταρτίσει αυτό τον κατάλογο προκειμένου να δείξει πώς ισχυρές είναι οι ενδείξεις ότι αυτά τα προϊόντα  ενδέχεται να έχουν καρκινογόνες επιπτώσεις.

Πηγήenikos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα