«Πονοκέφαλο» προκαλεί στον Δήμο Ηρακλείου η ενεργειακή κρίση, την οποία καλείται να διαχειριστεί.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Καναβάκη σημείωσε πως η ενεργειακή κρίση που πλήττει τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο το Δήμο Ηρακλείου. «Δεν τον έχει αφήσει ανεπηρέαστο σε ότι αφορά τις δικές του υποχρεώσεις όπως οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας που και ο Δήμος έχει την υποχρέωση να πληρώσει και να καταβάλλει, που δεν έχουν καμία σχέση με προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρσι τέτοια εποχή για τους πρώτους μήνες του 2021, ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος ήταν περίπου 750 χιλ. ευρώ και τώρα για τους πρώτους μήνες του ’22 είναι 1,5 εκ. ευρώ περίπου».
Σύμφωνα με την κα. Καναβάκη, έχει ήδη γίνει ένας προϋπολογισμός για ένα ποσό που θα καλύψει την δαπάνη του ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο με τις συνεχείς ανατιμήσεις και την ενεργειακή κρίση που δεν λέει να κοπάσει, φαίνεται πως αυτό δεν θα είναι επαρκές. «Από εκεί και πέρα θα χρειαστεί μια κάποια αναμόρφωση, τροποποίηση του προϋπολογισμού. Υπάρχει ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίζει η κεντρική διοίκηση και εικάζω ότι δεν αντιμετωπίζουμε μόνο εμείς αλλά όλοι οι Δήμοι με την αυξημένη τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια, θα πρέπει να στηριχθούμε. Θα πρέπει εμπράκτως να ενισχυθούμε με πρόσθετη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση και την κάλυψη του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι μια δαπάνη που σχετίζεται και με τα ανταποδοτικά μας, τα δημοτικά τέλη που οι δημότες καλούνται να πληρώνουν και αυτοί. Είναι σε ένα καθεστώς περιορισμένο, ισχυρότατης οικονομικής κρίσης. Δεν θέλουμε να μετατοπίσουμε το κόστος στους δημότες. Πρέπει να στηριχθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Μάλιστα, η κα. Καναβάκη σημείωσε πως είναι υποχρέωση των ιδιωτικών εταιριών να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. «Οι εταιρίες δεν αποδίδουν έγκαιρα τα δημοτικά τέλη στους Δήμους, εμείς διαπιστώσαμε καθυστερήσεις σε αποδώσεις των τελών από ιδιωτικούς παρόχους. Έχουμε προχωρήσει σε εξώδικο και τώρα θα προχωρήσουμε σε ασφαλιστικά μέτρα, σε όποιες εταιρίες δεν έχουν ανταποκριθεί. Δεν νοείται η κοινωνία, οι πολίτες να βιώνουν τέτοια κρίση, να προσπαθούμε να είμαστε εντάξει και οι ιδιωτικές εταιρίες, να μην αποδοθούν εγκαίρως τα δημοτικά τέλη, στην ώρα τους και να μας αγνοούν. Προχωράμε όπου χρειάζεται και σε δραστικότερα νομικά μέσα».
Επεσήμανε δε, πως υπάρχει μια αισθητή μείωση στα έσοδα από τα δημοτικά τέλη με την ίδια να υπενθυμίζει πως ο Δήμος Ηρακλείου, έχει από τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη στην Ελλάδα. «Αυτό έρχεται σε αντιδιαστολή με το αυξημένο κόστος, της ηλεκτρικής ενέργειας έχουμε από τη μία τα χαμηλά δημοτικά τέλη και από την άλλη το αυξημένο ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης, έχουμε ένα δεδομένο, ότι οι πολίτες δυσκολεύονται πολλοί να ανταποκριθούν στην εξόφληση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Πολλοί από αυτούς με τους παρόχους είτε ΔΕΔΔΗΕ είτε ιδιωτικές εταιρίες, κάνουν διαρρυθμίσεις. Αυτό σημαίνει ότι και τα δημοτικά τέλη επιμερίζονται σε διακανονισμούς και ρυθμίσεις δόσεων. Κλείνοντας το Α’ εξάμηνο του ’22, τα βλέπουμε αισθητά στο αρμόδιο τμήμα και εκεί όταν έρθει η ώρα να κοιτάξουμε τον προϋπολογισμό μας για του χρόνου και τα δημοτικά τέλη, που προέρχονται από μειωμένα έσοδα που εκτιμούμε, ότι αν συνεχιστεί έτσι το θέμα θα είναι χαμηλά σε σχέση με τις δαπάνες. Αν δεν υπάρχει κάποια νομοθετική ρύθμιση να μας δίνει τη δυνατότητα να καταρτίσουμε τον προϋπολογισμό σε κάποιες υπηρεσίες θα έχουμε πρόβλημα».
Η κα. Καναβάκη επεσήμανε πως ο Δήμος Ηρακλείου ίσως έρθει αντιμέτωπος με αύξηση των δημοτικών τελών. «Θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα πολύ σημαντικό, που φτάνει και ξεπερνάει τα όρια του σοβαρού αυτού προβλήματος. Πρέπει η πολιτεία να μας στηρίξει και να βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν οι ανταποδοτικές υπηρεσίες, οι προϋπολογισμοί ή ότι είναι σε άμεση συνάρτηση με τα δημοτικά τέλη».
Κλείνοντας, η κα. Καναβάκη αναφέρθηκε στο θέμα της υποστελέχωσης λέγοντας πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση. «Δεν γίνεται, δεν νοείται άλλο να αιμορραγεί άλλο η Αυτοδιοίκηση και να χάνει προσωπικό. Έχουμε θέσει σε κάθε τόνο και κάθε κατεύθυνση στο ζήτημα της υποστελέχωσης και έχουμε ζήτησει και διεκδικούμε να εξαιρεθούν οι Δήμοι από τους κύκλους της κινητικότητας. Έχουμε συνταξιοδοτήσεις, αποσπάσεις υπαλλήλων, αποχωρήσεις στελεχών. Την ίδια στιγμή είμαστε στην πρώτη γραμμή για πάντα και δεν μας επιτρέπονται οι μόνιμες προσλήψεις. Αυτό πρέπει να σταματήσει, διαφορετικά θα έχουμε σύντομα ζήτημα ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών».